Evropske kvalifikacije Celjanom prinašajo tudi zajetno finančno injekcijo


Nogometaši Celja bodo svojo evropsko pot, ki poleg prestiža prinaša tudi zajetno finančno injekcijo, pričeli proti zasedbi Flore iz Talina. Slednja je v zadnjih petih letih štirikrat osvojila estonski ligaški naslov. Celjani bodo sicer v vlogi favorita, v primeru napredovanja v drugi krog, pa jih po vsej verjetnosti čaka slovaški Slovan. 

Aktualni slovenski prvaki bodo drugič v zgodovini kluba nastopili v kvalifikacijah za elitno Ligo prvakov. Ob prvem poskusu so v prvem krogu preskočili irski Dundalk, nato pa jim je načrte prekrižal norveški Molde. Sledil je še obračun z Araratom iz Armenije, ki se prav tako ni končal po celjskih željah.

Še nekoliko bližje evropski jeseni so bili grofje lansko poletje, ko so v kvalifikacijah za Konferenčno ligo izločili favorizirano Vitorio iz Guimaraesa in beloruski Neman Grodno, na zadnji stopnički pa se je za prezahtevnega nasprotnika izkazal Maccabi iz Tel Aviva.

Po osvojitvi drugega naslova državnih prvakov imajo Celjani novo priložnost za evropska dokazovanja. Tokrat jim je ples kroglic v prvem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov namenil Floro iz Talina.

Najuspešnejšo estonsko ekipo dobro pozna Denis Popović, ki je proti Estoncem že igral leta 2021, tedaj v dresu Anorthosisa v skupinskem delu Konferenčne lige. Celjski kapetan je na obeh tekmah zatresel mrežo Flore, v obeh primerih pa je končni izid znašal 2:2.

Kapetan Denis Popović na tekmi proti Mariboru. (Foto: David Valant)

“Čeprav sem bil proti Flori individualno uspešen, pa sem z njimi dvakrat remiziral. Gre za premagljivo ekipo, neugodni so predvsem na domačem terenu. Gre za ekipo, ki jo krasi borbenost in tekaška sposobnost, njihov slog igre pa sledi vzorcem ruskega nogometa. Na omenjenih dveh obračunih je največjo nevarnost predstavljal Konstantin Vassiljev, ki je težave povzročal s svojo individualno kvaliteto. Morali bomo biti na pravi ravni in pokazati, česa smo sposobni, če bomo želeli napredovati. Imamo dovolj kvalitete, da nam to uspe,” je nasprotnika analiziral Popović.

Vassiljev je 39-letni vezist Flore in stari znanec slovenskih nogometnih zelenic. Nekoč je namreč nastopal za lendavsko Nafto in Koper, poleg tega pa je pred 13 leti v dresu estonske reprezentance v Stožicah dosegel zadetek proti Sloveniji.

“Žreb nam je namenil premagljivega nasprotnika, ki pa ga vsekakor spoštujemo, saj si je moral prav vsak klub, ki je prišel do kvalifikacij za ligo prvakov, le-te prislužiti z državnim naslovom,” je prve misli po žrebu strnil Damir Krznar.

Damir Krznar. (Foto: David Valant)

In dodal: “Estonsko prvenstvo že poteka, kar sicer pomeni, da bodo nogometaši Flore že v tekmovalnem ritmu, naša prednost pa je to, da lahko opravimo analizo njihovih aktualnih predstav in podobe. Lahko se bomo dobro pripravili na nasprotnika. Verjamemo, da nam lahko uspe preboj v drugi krog. Smo optimisti.”

Flora se po 17. krogih estonskega prvenstva nahaja na tretjem mestu, za vodilno Levadio pa zaostaja 10 točk. Prva evropska tekma Celjane čaka 9. ali 10. julija, povratna na Stadionu Z’dežele pa en teden pozneje.

V primeru izpada bi se Celje preselilo v drugi krog kvalifikacij za Konferenčno ligo, v kolikor pa bodo celjski nogometaši unovčili vlogo favorita in izločili moštvo iz estonske prestolnice pa jih v drugem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov čaka zmagovalec tekme med Slovanom iz Bratislave ter Struge iz Severne Makedonije.

Celjani bi z izločitvijo Flore naredili velik korak proti evropski jeseni, saj bi si priigrali uvrstitev najmanj v ‘play-off’ kvalifikacij za Konferenčno ligo.

Evropske kvalifikacije prinašajo tudi finančni prestiž

Sodelovanje v prenovljenem ligaškem delu Lige prvakov, kjer bo vsaka ekipa odigrala osem tekem, prinaša več kot 18 milijonov evrov. Vsaka nadaljnja zmaga ekipi prinese 2,1 milijona evrov, remi pa 700 tisoč evrov.

Nastop v ‘play-offu’ kvalifikacij za Ligo prvakov prinaša več kot štiri milijone evrov. Tja se lahko Celjani uvrstijo, v kolikor bi uspešno preskočili tri nasprotnike, torej Floro in še dva.

Foto: UEFA

Za vsak odigran kvalifikacijski krog vsak klub prejme 175 tisoč evrov. Ekipe, ki bodo izpadle v kvalifikacijah Lige prvakov ali Lige Evropa bodo svojo pot nadaljevale v kvalifikacijah za Konferenčno ligo, kjer izpad v prvem krogu prinaša 150 tisoč evrov, v drugem 350 tisoč in v tretjem 550 tisoč.

Vsak državni prvak dobi še dodatnih 260 tisoč evrov, če se ne uvrsti v skupinski del enega od treh evropskih tekmovanj. Celjani bodo tako zagotovo prejeli vsaj 785 tisoč evrov, v kolikor jim ne uspe izločiti niti ene ekipe.

Za moštvo iz knežjega mesta se sicer najbolj realen scenarij zdi uvrstitev v Konferenčno ligo, za kar bi prejeli več kot tri milijone evrov. Vsaka zmaga v ligaškem delu Konferenčne lige nato prinaša 400 tisoč evrov, remi pa 133 tisoč.

Uvrstitev v osmino finala prinaša 800 tisoč evrov, četrtfinale 1,3 milijona, polfinale 2,5 milijona in finale štiri milijone. Zmagovalec finala bo prejel še dodatnih tri milijone evrov.