Janežič in Šutejeva na stopničkah diamantne lige


Na atletski diamantni ligi v Stockholmu sta celjska atleta Luka Janežič in Tina Šutej, kot edina Slovenca stopila na zmagovalne stopničke.

Luka Janežič je bil v teku na 400 m s časom 45,85 drugi, Tina Šutej pa si je v skoku ob palici s preskočenima 4,52 m delila tretje mesto. Tretji Slovenec, ki je nastopil v Stockholmu, metalec diska Aleš Čeh, je s 65,73 m zasedel četrto mesto.

Luka Janežič je s časom 45,85 izenačil svoj najboljši izid sezone in zaostal le za Karstenom Warholmom, ki je 400 m odtekel s časom 45,05. Warholm je sicer zmagal tudi v teku na 400 m z ovirami. Tretji je bil s časom 46,23 Nizozemec Jochem Dobber. 

Zelo sem zadovoljen, drugo mesto na diamantni ligi je velik uspeh zame in za slovensko atletiko. Glede na razmere sem zadovoljen, zelo smo čutili močne sunke vetra. Sicer bi vsi tekli bolje. Kapo dol Warholmu, ki je znova dokazal, da je razred zase,” je po teku dejal Janežič. Janežič je leta 2016 v Rio de Janeiru s časom 45,07 tekel državni rekord na 400 m.

Odlično se je odrezala tudi celjska skakalka ob palici Tina Šutej. S preskočenima 4,52 m si je delila tretje mesto z domačinko Michaelo Meijer, ki je tako kot Šutejeva trikrat podrla letvico na višini 4,62 m. To višino je v prvem poskusu preskočila britanska rekorderka in nekdanja dvoranska evropska prvakinja Holly Bradshaw, v drugem poskusu pa še domačinka Angelica Bengtsson. Ti dve atletinji sta se na višini 4,69 tudi udarili za zmago. Zmage se je na koncu veselila Holly Bradshaw, ki je edina zmogla preskočiti 4,69 m.

“Lep rezultat sem dosegla v zelo dobri konkurenci. Tudi tekma je bila zelo lepa. Mogoče so bili vetrovni pogoji zelo težki, veter je bil zelo močan, obračal se je tudi, zato smo imele vse velike težave. Zato tudi ni bilo mogoče več glede višin. A po mesecu dni tekmovalnega premora sem zelo zadovoljna. Le zadnjega skoka na 4,62 m mi je žal, ker sem prišla malo preveč pod letvico, ko se je veter umiril in bi lahko preskočila to višino,” je po tekmi povedala Šutejeva, ki je 5. julija letos v Ljubljani nov slovenski rekord popravila na 4,75 m, ki je tudi zaenkrat četrti izid sezone na svetu.

foto: Peter Kastelic/AZS