Janežič ostal brez SP v Dohi. Celjske barve bodo zastopale tri atletinje


janezic-vid-ponikvar-azsNajboljši celjski in slovenski atlet zadnjih let ne bo nastopil na svetovnem prvenstvu v atletiki, ki se bo začelo 27. septembra v Dohi (Katar).

Janežič je letos tekel 45,49, kar je 19 stotink sekunde za normo, a je bil kljub temu na mestih, ki prinašajo nastop na svetovnem prvenstvu. Mednarodna atletska zveza se je odločila, da to ne bo zadostovalo.

Slovenske barve bodo tako zastopale same atletinje. Med sedmimi so kar štiri kladivarjevke.

Luka Janežič letos sicer res ni dosegel norme za uvrstitev na svetovno prvenstvo (norma: 45,30; Janežič: 45,49), a je bil po mestih vseskozi v krogu tistih, ki bodo v Dohi nastopili v teku na 400 metrov. Do danes, ko je Mednarodna atletska zveza sporočila, da bo namesto atletov, ki so se po mestih uvrščali na SP, med potnike za SP uvrstila deset atletov iz atletsko majhnih držav. Ker za tek na 400 metrov vlada veliko zanimanje atletskih “eksotov”, je bilo deset mest hitro zapolnjenih, posledično pa je brez prvenstva ostal Luka Janežič, ki bi konkuriral najmanj za finalni nastop. Odločitev Mednarodne atletske zveze dopuščajo pravila.

Luki Janežiču ne bi pomagala niti morebitna odpoved katerega izmed atletskih “eksotov”, saj je Mednarodna atletska zveza sporočila, da morebitnih odpovedi ne bo zapolnjevala z drugimi tekmovalci.

Na SP sedem atletinj, od tega tri celjske

Celjska atletika po nenadejani odločitvi Mednarodne atletske zveze zadoščenje išče v dejstvu, da bodo slovensko reprezentanco, ki jo sestavlja sedem atletinj, zastopale kar tri atletinje celjskega Kladivarja: Tina Šutej v skoku s palico, Martina Ratej v metu kopja in Maruša Černjul v skoku v višino.

Največ se pričakuje od Tine Šutej, ki je letos nekajkrat popravila državni rekord, ki sedaj meri 4,73 metra, njeni skoki pa so se ustalili pri višini 4,70 metra. S 4,73 je Šutejeva na desetem mestu med vsemi prijavljenimi tekmovalkami SP v Dohi v skoku s palico.

Preostale atletinje, ki bodo slovenijo zastopale v Dohi so: Maruša Mišmaš (Mass) v teku na 3.000 m zapreke, Maja Mihalinec (Mass) v teku na 200 m, Anita Horvat (Velenje) v teku na 400 m in Barbara Špiler (Brežice) v metu kladiva.

foto: Vid Ponikvar/AZS