Jernej Kruder evropski prvak v športnem plezanju (video)


Celjski plezalec Jernej Kruder je na evrospkem prvenstvu v športnem plezanju v Moskvi osvojil zlato medaljo na balvanih in postal evropski prvak. Drugo in tretje mesto sta osvojila predstavnika Rusije Sergej Lužecki in Nikolaj Jarilovec.

To je njegova druga medalja z velikih tekmovanj. Leta 2016 je bil srebrn na svetovnem prvenstvu.

Jernej Kruder je bil leta 2018 tudi zmagovalec svetovnega pokala v balvanih.

Jernej Kruder je pokazal izjemno predstavo, saj je v polfinalu kot edini plezalec osvojil vrhove štirih balvanskih smeri. Za prvega je potreboval dva poskusa, za drugega enega, za tretjega in četrtega pa tri.

Tudi v finalu je nadaljeval z odličnim plezanjem in evropski prvak postal še preden se je spoprijel s četrtim balvanom, s katerim so imeli sicer vsi plezalci velike težave. V finalu je na vrh prvega in tretjega balvana prišel v prvem poskusu.

V finalu nisem bil tako dober kot v polfinalu, sem pa vseeno zadovoljen s svojim nastopom. Bilo je lažje, saj sem vedel, da mi ni bilo treba preplezati zadnje smeri, ker sem že osvojil naslov. Sem zelo srečen, zelo sem si želel to zmago,” je po finalu povedal evropski prvak Kruder. V nadaljevanju prvenstva se bo sedaj skušal skozi stranska vrata uvrstiti na olimpijske igre v Tokiu. Za to bo moral dobro opraviti še s težavnostjo in kombinacijo.

Finalne nastope si lahko ogledate spodaj:

foto: zajem zaslona