Kam na smučanje: predstavitev slovenskih smučišč


Sneg! Končno smo ga v večjih količinah dočakali tudi to zimo. Zadnje dni nas sicer po dolinah tu in tam peter tudi dež, a žičničarji na višje ležečih smučarskih središčih so padavin več kot veseli. Še decembra so se soočali s hudim pomanjkanjem snega, zaradi česa so bila nekatera manjša smučišča zaprta, na večjih smučiščih pa je bila za smuko odprta le peščica prog.

No, sedaj s snegom ni več težav in napočil je čas za užitkarski spust po smučarskih strminah.

Na Celje.info bomo v dveh člankih predstavili nekatera naša smučarska središča, ki bi jih bilo z vidika rekreativnega celjskega ljubitelja smučanja vredno obiskati. V prvem prispevku se bomo “sprehodili” po smučarski ponudbi Celjske koče, Golteh, Rogle in Krvavca, v drugem pa si bomo ogledali Vogel, Kanin in Mariborsko pohorje.

Celjska koča
Domače celjsko smučišče je bolj kot celodnevni intenzivni snežni uživanciji namenjeno hitrem skoku na popoldansko ali nočno smučarsko rekreacijo. Na 4 ha velikem smučišču z dvema vlečnicama se po progi spustite z 834m visokega Tolstega vrha. Na voljo je tudi poligon s 60 metrskim tekočim trakom za otroke.

Na Celjski koči lahko smučate od ponedeljka do petka od 12. do 16. ure, od 17. do 19. ure pa je na voljo nočna smuka po razsvetljeni progi. Med vikendom in prazniki pa se smuka na Celjski koči začenja ob 9h, drugače pa urnik ostane isti.

Za celodnevno vstopnico boste odrasli odšteli 16 evrov, študenti in seniorji  13 €, otroci pa 9 €. Nočna smuka je za iste starostne kategorije 14€/11€/9€, ugodna pa se zdi dvourna dnevna karta za 10€/8€/6€.

Sicer je kombinacij s vstopnicami še več. preverite jih na uradni spletni strani www.celjska-koca.si, kamor ni napačno pogledati tudi ob (pre)toplem ali drugače neugodnem vremenu. Smučišče ima namreč razmeroma nizko nadmorsko višino in zato ob neustreznih pogojih dostikrat ne obratuje.

Golte
Zgolj 25 minut vožnje iz Celja je dovolj, da se človek znajde na, za slovenske razmere, resnem smučišču z zadovoljivim številom smučarskih prog. “Najboljše smučišče v Sloveniji,” kot so dobili priznanje v smučarskem centru Golte, je vendarle nekoliko pretirana parola, saj ima njihova smučarska ponudba kar nekaj pomanjkljivosti. Proge so razmeroma ozke in kratke, obenem pa se jih večina konča v relativno ozkem in ne ravno položnem izteku, kjer je na “promet” iz leve in desne potrebno zelo paziti. Prav tako je ob pomanjkanju snega ponavadi odprtih manj prog, kot bi si malo zahtevnejši rekreativni smučar lahko želel.

Po drugi strani pa se lahko zgolj 35 km iz Celja človek kar dobro nasmuča. Dostop do smučišča je mogoč z gondolo iz neposredne bližine Mozirja, ali pa po cesti do njene zgornje postaje, če vam vožnja dodatnih 11 km v zimskih razmerah ni odveč.

Na Golteh je v sončnem vremenu užitek smučati predvsem po planoti Stari Stani, ki nudi krasen razgled na Kamniško-Savinjske Alpe. Vendar pa predvsem proga z dvosedežnico Ročka potrebuje dovolj snega, da jo poženejo v obratovanje.

Smučanje na Golteh je cenovno ugodno. Za dnevno karto boste odšteli 27 €, za 21 € pa se boste v treh urah kar dobro nasmučali. Mlade bo celodnevno smučanje stalo 17 €.

Apartmaji Orel Golte

Za udobnejše smučarski počitnice pa je zagotovo najbolje najti primerno nastanitev v bližini smučarskega centra. Od gondolske žičnice zgolj 100 m oddaljeni apartmaji Orel v mirnem podeželskem okolju, so idealno izhodišče za smučarske podvige na Golteh, udobnost apartmajev Tamara in Matej pa zagotavlja sproščujoče večerne urice v naravni zimski idili. Z balkona imate pogled na prelepo naravo in na gondolo, ki je resnično blizu apartmaja.

Smučarska šola Zajec in lokalni ski servis po potrebi poskrbita za vaše smučarsko znanje in opremo. Apartmaji Orel pa so primerna počitniška destinacija tudi poleti.

Več o njihovi ponudbi si oglejte na spletni strani www.apartmaji-orel.com, ali jim pošljite e-pošto na nasov: [email protected]


Rogla

Eno najpriljubljenejših slovenskih smučišč gostov ne privlači toliko z raznovrstnostjo in težavnostjo samih prog, ampak bolj s primernostjo za “družinsko rekreacijo” in z dodatno ponudbo. Medtem, ko je zahtevnejšim smučarjem na Rogli izziv zgolj proga Jurgovo, pa so ostale trase s svojo širino in relativno nezahtevnostjo idealne za sproščujoč družinski dan z atijem, mamico in otroki v skupni smučarski avanturi.

Zavedujoč se omejitev v naravnih danostih so na Rogli poskrbeli za pestro alternativno ponudbo – od največje half pipe steze za freestile deskarje v Sloveniji, do krasnega tekaškega poligona, kjer je svoje uspehe s treningi in tekmami kovala Petra Majdič. No, mnogi so organizatorjem zamerili, da jih je priljubljenost tekaškega športa na Rogli premamila v zaračunavanje te aktivnosti.

Za smučarski dan na od Celja 50 km oddaljeni Rogli (z avtomobilom boste do tja potrebovali 45 minut razgibane vožnje), boste odšteli glede na ponudbo razmeroma neprijaznih 29 €, za 3 ure smučanja vas bo še vedno stalo 23 € (med tednom 19 €), za študente in mlade pa so cene le par evrov nižje. Za podrobnosti o ponudbi in smučarskih kartah obiščite spletno stran www.rogla.eu.

Krvavec

Prava smučarija za tiste, ki vam dan za smučanje pomeni več kot lahek popoldanski rekreacijski trening, oziroma se po sneženih strminah ne spuščate zgolj zaradi razkazovanja najnovejše smučarske kolekcije, se začne šele onstran Trojan. Krvavec je (če odštejemo slovensko-italijansko navezo Kanin- Sela Nevea) največje in najraznovrstnejše slovensko smučišče. Neugodno zgodnje jutranje vstajanje in dobra ura vožnje iz Celja do 80 km oddaljenega vznožja gondolske žičnice sta poplačani z deviško nedotaknjenostjo prog ob prvem spustu nekaj čez osmo ter krasnim sončnim razgledom na okoliške gore, katerih vznožja prekriva gosta megličasta sivina, katere se bližnja Ljubljana najverjetneje ne bo otresla ves dan.

A zimsko idilo na Krvavcu zna pogosto skaliti veter ali pomanjkanje snega, zaradi česar nekatere najboljše proge ne obratujejo. Kakšen popust pri cenah kart v tovrstnih primerih upravljalcem smučišča seveda ne pade na pamet, saj zahodna turistična miselnost, kjer je stranka resnično kralj, v deželo pod Alpami tudi do leta 2013 še ni prodrla.

Kljub temu boste glede na smučarsko ponudbo za dnevno karto odšteli spodobnih 29 € (sploh, če primerjamo z Roglo, kjer so cene enake), triurno smučanje vas bo stalo 23 €, študentje, mladi in seniorji pa bodo smučali par evrov ceneje. Podrobnosti preverite na spletni strani www.rtc-krvavec.si .

Domačija Vodnik

Če vam zgodnja vstajanja in dolge avtomobilske vožnje do snežnih strmin niso najbolj pri srcu, potem je najbolje poiskati primerno namestitev nekje v bližini Krvavca. Idealnejšega “baznega tabora” za celodnevno uživancijo na snegu in soncu, kot je domačija Vodnik v idiličnem okolju ob vznožju Krvavca, si ne bi mogli želeti.

Sodoben turistično-gostinski hotelski objekt s štirimi zvezdicami ponuja VIP-wellnes, savno in jakuzzi. Gostišče z zunanjim in notranjim delom sprejme 40 oseb. Sobe so opremljene z mini barom, LCD televizorjem, klimo, sefom in brezžičnim internetom. Hotel je primeren za vse, ki si želijo aktivnega oddiha. Odločite se lahko za sprehode, nordijsko hojo, okolica nudi peš poti, v poletnem času omogočajo izposojo koles ter konjeniški turizem.

O njihovi odlični ponudbi se prepričajte na spletni povezavi www.tic-cerklje.si/si/nastanitve/hoteli/hotel_domacija_vodnik_adergas , ali jih povprašajte na e-pošto [email protected].

****************************************************************************************

Toliko za zdaj o raznovrstnosti slovenske smučarske ponudbe. V drugem prispevku, ki bo objavljen čez nekaj dni, si bomo ogledali gorenjske adute – na vrsti bodo Vogel, Kranjska Gora in že primorski Kanin, za konec pa se bomo vrnili na Štajersko ter si ogledali, kaj ima za ponuditi Mariborsko Pohorje.

R. Č.