Kam na smučanje? Vogel, Kranjska Gora, Kanin, Mariborsko Pohorje


V prvem delu našega zimskega smučarskega pregleda smo se ukvarjali s smučišči razmeroma blizu Celja, ki so večinoma dostopni z nekaj deset minut avtomobilske vožnje.

Tokrat pa se odpravljamo v severozahodni del Slovenije, z eno izjemo. Pobližje si bomo namreč ogledali smučarsko ponudbo Vogla, Kranjske gore, Kanina in se za konec vrnili na Štajersko ter obiskali Mariborsko Pohorje.

Vogel

Za ljubitelje naravnega snega (izdelovanje umetnega je v Triglavskem narodnem parku prepovedano) in krasnega razgleda v osrčju Julijskih Alp, je Vogel idealno izhodišče za zimski smučarski izlet. Žal ima to smučišče nad Bohinjem tudi svoje naravne omejitve, ne le prednosti – premočan veter, megla ali pomanjkanje snega so pogost vzrok neobratovanja smučišča ali pa vsaj smučarskega mučenja v nemogočih razmerah. Zato je pred odhodom na Vogel pametno preveriti vremenske pogoje in debelino snežne odeje.

Tudi naprave na Voglu tehnološko gledano niso ravno čudo sodobne tehnike, a lagodna vožnja na enosedežnici v mirnem gorskem okolju ob jasnem vremenu ima svoje čare. Vzpon na Šijo in spust po razgibani progi vse do planine Zadnji Vogel pa tudi zahtevnejšim rekreativnim smučarjem daje nekaj tistih užitkov, ki jih sicer v vsej svoji raznovrstnosti občutimo na kakšnem večjem tujem smučišču. Če je snega dovolj, se je pravi užitek spustiti povsem v dolino po Žagarjevem grabnu, kjer razgibano smuko spremlja krasen razgled na povečini poledenelo Bohinjsko jezero. A žal je proga v dolino odprta le redkokdaj.

Kljub vsemu kvaliteta in raznovrstnost smučarskih prog ni največji adut Vogla, ampak že omenjena “dodatna ponudba” v naravnih lepotah slovenskega visokogorja. Za dnevno smučarsko karto boste na Voglu odšteli 27 €, med tednom celo 24 €, poldnevna pa vas bo stala zglednih 22 €. Otroci, študentje in upokojenci bodo smučali še nekoliko ceneje, kar lahko preverite na spletni strani www.vogel.si .

S Celja se boste do Vogla vozili kar 140 km, oziroma uro in pol, zato je za doživetje zimskih lepot tega smučišča smiselneje poiskati primerno nastanitveno ponudbo v dolini Bohinjske Bistrice v bližini spodnje postaje gondole. Pension Rožič, ki ga predstavljamo v nadaljevanju, je v tem pogledu idealna odločitev.

Pension Rožič

Pension Rožič leži v lepem gozdičku, 100m oddaljen od Bohinjskega jezera. Nudi vam nočitev z zajtrkom, polpension, turistične menije, skupinska kosila, poročna kosila in zaključne večerje. V njihovih dveh hišah je 30 ležišč 1. in 2. kategorije, ki so opremljene s kopalnico in televizijo in dostopom do interneta.

V penzionski restavraciji  vam bodo pripravili domačo hrano, divjačino ali odlične postrvi ob kozarcu dobrega domačega vina. Lokal okrepčevalnica Rožle vas pričakuje s pestro ponudbo pizz, špagetov, raznovrstnih pijač, sladic in sladoledov.

O podrobnostih ponudbe Pensiona Rožič se pozanimajte na spletni strani www.pensionrozic-bohinj.com , ali jim pišite na e-pošto [email protected].

Kranjska gora

Za kraj na skrajnem severovzhodu Slovenije lahko mirno rečemo, da se ponaša z najbolj celovito zimsko turistično ponudbo v naši državi, ki je obenem poznana in ustrezno promovirana tudi v tujini.

V Kranjski gori je za družinske počitnice res poskrbljeno na vseh nivojih – od smučišč lahke do ekstremno težke kategorije, do nočne smuke, smučarskega teka, pestre gostinske ponudbe, turističnih dogodkov in prireditev ter animacij za otroke. Skratka v Kranjski gori dejansko dogaja, sploh ob vsakoletnih tekmah svetovnega pokala v Alpskem smučanju, ko Podkoren gosti veleslalom in slalom za pokal Vitranc.

A ker se v tem članku osredotočamo na uživanje v smučarskih avanturah, poglejmo, kaj Kranjska gora ponuja v tem smislu.

Proge so razporejene vzdolž celotnega hriba Vitranc in medsebojno tudi povezane s sedežnicami, lahko pa do njih dostopate tudi s ceste, ki pelje proti Ratečam in tromeji. Sistem povezuje 6 sedežnic in 13 vlečnic, ki se razprostirajo na nadmorski višini od 800 do 1215 metrov. Prav razmeroma nizka lega smučišč v Kranjski gori je njen največji problem – ob vse toplejših zimah je snežnih dni v Kranjski gori vse manj in mnogokrat so v belem le proge, medtem, ko okoli njih sredi zime cvetijo zvončki in trobentice. Posledica tega je tudi pogosta južna struktura snega, ki smučanje do neke mere dela manj privlačno.

Da kranjskogorski turizem močno stavi na tuje turiste, je vidno predvsem glede na ponudbo pregrešno drage smučarske karte – za celodnevno smučanje boste odšteli 30 €,  senjorji in mladina 26 €, otroci pa 20 €. Kart glede na število presmučanih ur ne poznajo, dopoldanske in popoldanske variante pa tudi niso kdove kako ugodne. Sicer pa si podrobnosti njihove ponudbe oglejte na spletni strani www.kranjska-gora.si

Kanin

Kanin je smučišče ekstremov. Naše najvišje ležeče smučarsko središče (na najvišji točki smučate kar na 2300 m nadmorske višine) ob (redkih) popolnih dnevih ponuja težko opisljivo uživancijo visokogorske smučarske avanture, v slabih časih pa morate imeti srečo, da ne sedite ravno v gondoli, ki je pravkar padla 20 metrov globoko s snete žice.

No, tovrstni nesrečni dogodki, kakršnega smo bili priča minuli teden, so vendarle izjemno redki, veliko pogosteje pa Kaninu zagode vreme – bodisi gosta megla, da bi jo lahko rezal, močan veter ali pomanjkanje snega – visoka skalnata lega namreč zahteva vsaj meter in pol debelo snežno odejo.

A Kanina vam, odkar je z žičnico in progami povezan s Sello Neveo na italijanski strani gore, zagotavlja vsaj nekaj – nasmučali se boste do onemoglosti. Pa ne toliko na slovenski strani, kjer je, resnici na ljubo, le ena resna proga, a njena sončna lega zagotavlja pristen smučarski užitek. Italijanska stran smučišča namreč leži v senci, a krasnih dolgih in primerno (ne)zahtevnih prog je toliko, da boste potrebovali kar nekaj ur, če boste želeli presmučati vse njihove odseke. Prav tako lahko do smučišča dostopate z obeh strani – bodisi z gondolskim sistemom iz Bovca, s katerimi se boste do vrha Kanina vozili slabih 3o minut, na italijanski strani pa se z avtomobilom pripeljete povsem do smučišča.

Kanin-Sella Nevea je tako kot celota daleč največje smučišče, katerega vsaj del sega na slovensko ozemlje. A temu primerna je tudi cena karte, ki pa ni “slovenska”, ampak  “evropska”. Dnevna “Kanin-Sella Nevea” namreč stane 35 € (seniorji/mladina 30 €, otroci 22 €) , lahko pa kupite tudi karto samo za slovensko stran, za katero boste odšteli za vse starosti enotnih 22 €. Triurna karta za celotno smučišče vas bo stala 25,50 € (seniorji/mladina 22 €, otroci 16 €). Več o smučanju na Kaninu preberite na www.boveckanin.si.

Joffitours Bovec

Če vas je Kanin prepričal, potem se obvezno obrnite na podjetje Joffitours iz Bovca, kjer poskrbijo za vse, kar potrebujete za pestre, bogate in hkrati brezskrbne počitnice. Raznovrstnost njihove namestitvene ponudbe zadovolji še tako specifičen okus. Apartma ali počitniško hišo po vaših željah poiščite in rezervirajte na www.joffitours.com/namestitve , nato pa na  www.joffitours.com/aktivnosti preverite, kaj vse lahko počnete na Bovškem.

Trenutno je še posebej aktualna možnost smučarskih paketov in ugodnejših smučarskih kart, pri njih si lahko izposodite tudi smučarsko opremo, v smučarski šoli pa se lahko naučite smučati, obnovite smučarsko znanje ali popravite tehniko smučanja  Avantur željne goste pa popeljejo na adrenalinsko nočno sankanje na Mangrt, v Trento ali na Stol.  Več preberite na njihovi spletni strani  www.joffitours.com, kontaktirate pa jih lahko tudi na e-pošto   [email protected] .

Mariborsko Pohorje

Za konec našega pregleda slovenske smučarske ponudbe se vračamo na Štajersko, konkretneje, v toti Maribor. Zlata lisica je mimo in po dolgem času sneg na Mariborskem Pohorju sega vse do mesta na 325 metrih nadmorske višine, kar pomeni, da se boste s smučmi lahko zapeljali na znani snežni stadion v izteku ženskih tekem za svetovni pokal.

Smučišče je sicer sestavljeno z mariborskega in areškega dela, kar skupaj znese dobrih 40 km smučarskih prog do nadmorske višine 1327 metrov. Na razpolago je tudi 27 km tekaških prog.

S Celja boste v Mariboru hitro – v slabih 40 minutah, približno enako časa pa boste porabili, če boste za smučarski izhodišče izbrali Areh.

Za dnevno smučarsko vozovnico boste odšteli 27 €, mladina 23,50 € in otroci 15 €. Smučanja po urah smučišče ne omogoča, so pa na razpolago variante po 11., po 12. in po 13. uri, ki pa niso ravno ugodne. Nočna smuka vas bo “olajšala” za 19 €/16 €/12 €.  Več o smuki na Mariborskem Pohorju preberite na www.pohorje.org .

S tem zaključujemo naš pregled najzanimivejših slovenskih smučišč. Med njimi boste zagotovo našli kakšnega, ki vam bo ustrezal, najbolje pa, da se o njihovi ponudbi v živo prepričate sami in obiščete vse po vrsti. Ob lepem vremenu in s snegom bogati zimi vam zagotovo ne bo žal.

R. Č.