Katarina Karlovšek, vodja promocije EURA U21 v Celju: želimo opozoriti Slovenijo in Evropo, da smo mesto, ki je kos organizaciji na najvišji ravni


Katarina Karlovšek in Kristijan Erjavec na sedežu NZS

Le še dva dneva nas ločita od začetka Evropskega nogometnega prvenstva do 21 let, katerega skupinski del gostita Slovenija in Madžarska. Med štirimi slovenskimi mesti bo tekme v skupinskem delu prvenstva, poleg Ljubljane, Maribora in Kopra, gostilo tudi Celje, ki že kar nekaj časa diha s prvenstvom.

Slednje je videti in čutiti na vsakem koraku, v dogajanje pa je vpeto praktično celotno mesto, od celjskih športnikov in športnih kolektivov, umetnikov, kulturnikov, glasbenikov, ustanov, podjetij, pa do občanov in navijačev. Utrip EURA U21 v Celju se zadnje tedne manifestira tudi v številnih dogodkih, ki so se že in se še bodo zgodili v Celju.

Ena izmed gonilnih sil, da srce knežjega mesta zadnje tedne bije v nogometnem ritmu, je Katarina Karlovšek, vodja lokalnega odbora za promocijo EURA U21 v Celju. Tik pred začetkom enega največjih športnih spektaklov, ki ga bomo gostili na slovenskih tleh, je Katarina Karlovšek spregovoila o izivih in priložnostih, ki jih je organizacija tako velikega športnega dogodka prinesla našemu mestu.

Kako potekajo zadnje priprave pred prvenstvom? Glede na to, da je do prvenstva le še nekaj dni dogajanje verjetno že dosega vrelišče?

V dveh besedah: pestro in po načrtih ?. Dobro leto smo se pripravljali na teden, ki je pred nami, veliko stvari se bo dogajalo.

V ponedeljek smo predstavniku ravnateljev osnovnih šol, gospodu Igorju Topoletu, predali nogometne drese in žoge za deklice. Namreč ena izmed pomembnih aktivnosti v pripravah na prvenstvo je spodbujanje igranja nogometa pri deklicah. Z ravnatelji osnovnih šol v Celju smo se dogovorili, da se bo na vseh šolah oblikovala ekipa deklet za igranje nogometa, organizirala se bo tudi nogometna liga. Za spodbudo deklicam smo skupaj s sponzorji, podjetji ECE d.o.o. in Elektro Celje, zagotovili 72 dekliških nogometnih dresov in nogometne žoge.

Želimo si, da bi bili Celjanke in Celjani ponosni, da naše mesto gosti tako veliko prvenstvo, hkrati pa si želimo, da se Celje pozicionira na zemljevid potencialnih gostiteljev tudi za druge večje dogodke v prihodnosti.

V torek bomo v spomin na ta izjemen športni dogodek posadili štiri drevesa, ki so značilna za države, katerih reprezentance bodo igrale na stadionu Z’dežele. Poleg župana Bojana Šrota bodo drevesa sadili častni meščani, česar smo resnično zelo veseli.

V sredo bomo v pričakovanju prve tekme še nekoliko popestrili vzdušje v mestu. V četrtek bomo posadili šestnajst sadnih dreves, prav tako v čast in spomin na prvenstvo, skupaj s celjskimi osnovnošolci. Drevesa bodo s cvetovi krasila naše mesto, dajala plodove in bodo tudi paša za čebele. Filatelistični in numizmatični klub Celje pripravlja razstavo na temo nogometa v Citycentru. 23. marca bomo nogometaše pozdravili z jumbo plakati, ki so jih ustvarili otroci in mladi. V soboto bo v mestu nogometni studio, slika Celja bo šla v živo v svet preko vseh kanalov Nogometne zveze Slovenije in Uefe. Veliko pozornosti je požela ocvetličena žoga, ki smo jo postavili prejšnji teden na Krekovem trgu. Številni posamezniki, podjetja in organizacije izkazujejo podporo mestu Celje, ki je ponosni gostitelj evropskega prvenstva do 21 let z objavami na socialnih omrežjih. V svojo ponudbo vključujejo elemente nogometa in poslovne prostore opremljajo s promocijskim materialom prvenstva.

Vesela sem, da mesto diha s prvenstvom in da občanke in občani opazijo naše delo. Da se res dobro pripravljamo na ta nogometni spektakel, so opazili tudi mediji. Lokalni in nacionalni mediji veliko poročajo o naših uspešnih pripravah v Celju.

Ste zadovoljni z dosedanjim “izplenom” promocijske akcije? Pričakujete, da se bo to v prihodnosti poznalo tudi na boljših turističnih sezonah v Celju?

Zelo sem zadovoljna z našim delom v Celju. Dobre priprave so ključ do uspešne izvedbe. Vsi, ki smo v našem mestu vključeni v priprave, promocijo in organizacijo prvenstva, smo odlično sodelovali. Naš lokalni organizacijski odbor za promocijo prvenstva in Celja, ki šteje več kot 50 posameznikov, je odlično delal. Zastavili smo si zelo visoke cilje in lahko rečem, da smo jih presegli. Po mojem mnenju so naše dobro delo v Celju opazili tudi širše po Sloveniji in na to sem zelo ponosna. Nič ni prišlo samo od sebe, naša ekipa je trdo delala ves čas priprav na prvenstvo.

Zelo sem zadovoljna, ker mesto diha s prvenstvom. Posamezniki, podjetja in organizacije se na različne načine vključujejo v promocijo. Vsi se zavedamo, kako pomembni so promocijski kanali NZS in UEFE v času priprav na prvenstvo.

Nogomet občudujem predvsem, ker vzbuja močna čustva. Navdušujejo me srčni navijači velikih evropskih klubov, katerih srce močno bije za njihove športne ljubljence. Nogometni zvezdniki so veliki vzorniki številnim otrokom in mladim. To so njihovi idoli, zaradi katerih se odločijo za treniranje nogometa.

Celje je eno izmed štirih mest v Sloveniji, ki bo gostilo tako pomemben dogodek, kot je evropsko prvenstvo do 21 let. V Celju smo vsi lahko zelo ponosni, da je bilo mesto izbrano za gostitelja tako velikega prvenstva. Ponosni smo lahko na našo športno infrastrukturo, zaradi katere je Celje lahko ponosni gostitelj Eura U21, največjega nogometnega tekmovanja, ki ga lahko gostimo v Sloveniji. S prvenstvom se Celje postavlja ob bok ostalim evropskim mestom, ki so že ali bodo gostila največje dogodke Uefe in verjamem, da bo mesto Celje to v prihodnje znalo dobro poudariti v mednarodnem okolju. Prav zagotovo to prvenstvo mesto dodatno utrjuje v ugledu. Čeprav je trenutni položaj v svetu za športne dogodke zelo nehvaležen, verjamem, da pomeni organizacija nogometnega spektakla v Celju veliko priložnosti. Želimo si, da bi bili Celjanke in Celjani ponosni, da naše mesto gosti tako veliko prvenstvo, hkrati pa si želimo, da se Celje pozicionira na zemljevid potencialnih gostiteljev tudi za druge večje dogodke v prihodnosti.

Želimo opozoriti Slovenijo in Evropo, da smo mesto, v katerem se bo igral najboljši evropski nogomet med mladimi. Da smo mesto, ki bo gostilo bodoče zvezdnike oziroma zvezdnike, ki to že so. In da smo mesto, ki bo kos organizaciji na najvišji ravni. Vsako mesto si ob takšni organizaciji želi iztržiti in doseči takojšnji učinek, kot so prihod navijačev, turistov in vseh, ki jih nogomet ali veliki dogodki zanimajo. S tem najhitreje pokažemo, kako uspešne so bile naše promocijske aktivnosti. A tukaj govorimo o kratkoročnem učinku. Žal je trenutni položaj pripomogel k temu, da to ne bo mogoče. Pa vendarle se ponujajo številne priložnosti, ki jih bo mesto izkoristilo na dolgi rok.

Dogodek bo dosegel približno 40 milijonov ljudi, spremljali ga bodo v večini nacionalni mediji, ki imajo največjo pokritost. Mednarodni medijski odmev bo velik, o dogodku bodo poročali številni novinarji in fotografiji. Znano je tudi, da nogometni navdušenci radi obiščejo mesta, ki so gostila dogodke Uefe.

Vam je bilo kot ženski morda težje voditi promocijo dogodka, ki stereotipno “pripada” moški populaciji ali je bilo ravno zaradi tega nekoliko lažje?

Ko me je Nogometna zveza Slovenije konec leta 2019 povabila k sodelovanju, in je bil organiziran prvi sestanek za predstavnike mest, vam lahko povem, da smo bile ženske v večini ?. Je pa res, da je trenutno moški nogomet veliko bolj popularen kot ženski, vendar menim, da bodo naslednja leta zaznamovana z vzponom ženskega nogometa. Tudi če pogledate navijače na ogromnih stadionih po svetu, je razmerje med ženskimi in moškimi navijači pol pol. Sem pa imela veliko srečo, da je moj sodelavec v tem projektu, Kristijan Erjavec iz Zavoda Celeia Celje, odličen poznavalec nogometa z izkušnjami v športnem novinarstvu.

Pri pripravah je sodeloval tudi Dejan Obrez, ki je znal povedati, kako veliko in pomembno tekmovanje je to. Velik ljubitelj nogometa je tudi soprog in moja dva otroka. Sama spremljam nogomet že vrsto let in redno hodim na tekme Nogometnega kluba Celje. Bila sem tudi na številnih tekmah v tujini. Vse to je bil dobra podlaga, ki mi je bila v veliko pomoč pri delu. Sicer pa se z organizacijo in promocijo dogodkov ukvarjam profesionalno že 16 let in vsi dogodki imajo v 90 % priprav enak model dela, tistih dodatnih 10 % pa predstavlja specifiko glede na temo oz. zvrst dogodka.

Nogomet občudujem predvsem, ker vzbuja močna čustva. Navdušujejo me srčni navijači velikih evropskih klubov, katerih srce močno bije za njihove športne ljubljence. Nogometni zvezdniki so veliki vzorniki številnim otrokom in mladim. To so njihovi idoli, zaradi katerih se odločijo za treniranje nogometa.

Ulice Celja že na vsakem koraku opozarjajo na bližajoči se največji športni dogodek, ki ga bo gostilo Celje. Menite, da se Celjani zavedajo pomembnosti dogodka oz. še sploh obstaja kakšen izmed vsaj malo bolj pozornih občanov oz. obiskovalcev mesta, ki ne bi vedeli kaj se bo v Celju zgodilo?

Veliko naše pozornosti smo v lokalnem odboru za promocijo prvenstva namenili zunanjemu oglaševanju, ki sporoča, da je Celje ponosni gostitelj evropskega prvenstva. Prvi promocijski panoji so bili postavljeni v prvem tednu januarja, sledilo je preoblačenje Celebusa v barve prvenstva ter avtobusne postaje, veliki obcestni panoji, zastavice v mestu ter table v krožiščih. Veliko pozornosti in simpatij je požela ocvetličena žoga, ki smo jo postavili prejšnji teden pred Celjski dom. Veliko o prvenstvu poročajo vsi lokalni mediji; vse radijske postaje in lokalne revije in časopisi, lokalne televizije, kot tudi nacionalni mediji. Vključevanje otrok, starejših, podjetjih in organizacij je izjemno. Težko bi rekla, da je sploh možno, da bi bilo vse skupaj spregledano.

Menim, da smo svoje delo zelo dobro opravili in da smo znali na pravi način sporočiti občankam in občanom Celja ter okolice, da bodo v mesto Celje ta teden zazrte vse uči ljubiteljev nogometa. Še zlasti zato, ker za nogomet radi pravimo, da je najbolj pomembna postranska stvar na svetu.

Kolikor kažejo zadnje odločitve, tekme zaradi epidemiološko situacije ne bodo gostile navijačev. Še pred to odločitvijo ste dejali, da se pripravljate na prvenstvo, kot da bo na vsaki tekmi stadion Z’dežele poln navijačev. Ste po tej odločitvi spremenili strategijo promocije?

Vsako mesto si ob takšni organizaciji želi iztržiti in doseči takojšnji učinek, kot so prihod navijačev, turistov in vseh, ki jih nogomet ali veliki dogodki zanimajo. S tem najhitreje pokažemo, kako uspešne so bile naše promocijske aktivnosti. A tukaj govorimo o kratkoročnem učinku. Žal je trenutni položaj pripomogel k temu, da to ne bo mogoče. Pa vendarle se ponujajo številne priložnosti, ki jih bo mesto izkoristilo na dolgi rok. Ne smemo pozabiti, da bo vsaka tekma predvajana na številnih evropskih televizijah, ki bodo prenašala dogajanja iz Celja. Govorimo o večmilijonski gledanosti in prav tako ne smemo pozabiti na izredno močna socialna omrežja vseh udeležencev ter seveda njihov doseg.

Zelo mi je hudo, da gledalcev ne bo. Navijači bi ustvarili v mestu izjemno vzdušje, hoteli, lokali gostilne in ulice bi bile polne. Vzdušje bi bilo fantastično. Pa vendarle sem prepričana, da se bo v mestu čutila živahnost,…

Obstoječa družbena omrežja Nogometne zveze Slovenije in kanali UEFE so pomemben del promocijske kampanje. Družabna omrežja so v okviru evropskega prvenstva do 21 let v letu 2019 zabeležila več kot 3,6 milijona ogledov spletne strani prvenstva, 80 milijonov vtisov (impressions) vsebin ter 4,3 milijone ogledov video prispevkov na Uefinih kanalih. Televizijski prenosi EURO U21 2019 so ustvarili izjemen medijski odtis v Evropi in na drugih celinah. V Evropi so ga prenašale skoraj vse države.

Dogodek bo dosegel približno 40 milijonov ljudi, spremljali ga bodov večini nacionalni mediji, ki imajo največjo pokritost. Mednarodni medijski odmev bo velik, o dogodku bodo poročali številni novinarji in fotografiji. Znano je tudi, da nogometni navdušenci radi obiščejo mesta, ki so gostila dogodke UEFE.

Ko smo predstavniki mest začeli s svojim delom, smo imeli zelo natančne usmeritve UEFE o tem, kaj vse je potrebno vključevati v promocijskih aktivnostih. Če naštejem na primer le nekaj teh: zapuščina prvenstva, trajnostno naravnanost in mobilost, povezovanje vseh generacij ter spodbujanje ženskega nogometa. Na te aktivnosti odločitev o gledalcih ni vplivala, hkrati pa smo bili mi kot mesto že pripravljeni na prihod obiskovalcev 13.000 obiskovalcev, ko je UEFA sporočila, da bodo tekme potekale pred praznimi tribunami. Zelo mi je hudo, da gledalcev ne bo. Navijači bi ustvarili v mestu izjemno vzdušje, hoteli, lokali gostilne in ulice bi bile polne. Vzdušje bi bilo fantastično. Pa vendarle sem prepričana, da se bo v mestu čutila živahnost, v Celje je že prejšnji teden prispelo veliko novinarjev, Uefinih in NZS zaposlenih, prostovoljcev, podporne ekipe nogometašev so tudi številne.

Pripravljate morda kakšne posebne aktivnosti prilagojene trenutni situaciji? Kakšna je strategija privabljanja gostov glede na omejitve pri tem, kaj lahko gostom ponudite?

V mestu so Stari grad Celje, muzeji in druge javne ustanove odprte, tako da imajo gostje lepo možnost, da si ogledajo naše znamenitosti. Še posebej so se potrudili v Tehnoparku Celje, njihova ponudba bo v tem tednu obarvana nogometno. Vesela sem, da so se v promocijo vključili tudi v Tropski hiši, kjer lahko raziskujemo življenje petih ekosistemov sveta. Odprt je tudi Turistično informacijski center v mestnem jedru in trgovine. Želim si, da bi v času prvenstva vzcvetelo tudi več 10.000 tulipanov in narcis, ki jo bili posajeni po mestu že lani, tudi v čast prvenstvu. Verjamem, da bodo tuji in domači obiskovalci ponesli domov odlične vtise o Celju in se bodo k nam še vračali.

Vesela sem, da smo vzbudili zanimanje in odlično publiciteto številnih medijev, ki so poročali o Celju. S tem dokazujemo, da smo odlični organizatorji in se pozicioniramo na zemljevid gostiteljev tudi za velike dogodke v prihodnje. Ta trenutek nastaja tudi video zapis o pripravah na prvenstvo, s katerim se bomo lahko v prihodnosti še lažje potegovali za organizacijo različnih dogodkov. Prvi del videa je bil objavljen v petek in je požel VELIKO zanimanja in simpatij. Vse aktivnosti v mestu lahko spremljate preko socialnih omrežjih Visit Celje ter Celje knežje mesto. Tudi vreme nam je naklonjeno. Teden, ki je pred nami, bo obsijan s soncem, kar bo zagotovo dobro vplivalo na počutje in vzdušje naših gostov.

Kaj bi tik pred začetkom radi sporočili Celjankam in Celjanom ter vsem nogometnim zanesenjakom, ki komaj čakajo začetka prvenstva?

Na koncu bi se želela zahvaliti vsem, ki so del priprav na prvenstvu, še zlasti pa Mestni občini Celje, Zavodu Celeia Celje, podjetju A2S, Citycentru Celje, ECE, Elektru Celje, Simbio ter Javnemu podjetju Zelenice. Slogan prvenstva je »Leta so samo številka«, sporoča pa nam, da lahko vsakemu uspe doseči svoje sanje. Seveda z veliko vztrajnosti, volje in strasti. To pa seveda ne velja samo za nogomet, ki je v tem času v ospredju, temveč za vsa področja našega življenja. Samo s predanim delom, vztrajnostjo in sodelovanjem se lahko pišejo velike zgodbe o uspehu.

Vse o tekmah Evropskega prvenstva U21 v Celju izveste na spletni strani www.visitcelje.eu

B.S.