Konec sezone za NK Celje: naslov prvaka, Matko prvi strelec, Žan Karničnik pa najboljši igralec lige


S tekmami 36. kroga se je končala sezona 2023/2024 1. slovenske nogometne lige. Nogometaši NK Celje so svoj 2. naslov prvakov osvojili že tri kroge pred koncem, od takrat pa nanizali poraz, zmago in danes še neodločen izid.

Tekmo z Radomljani so ob bledi predstavi remizirali, Aljoša Matko pa je v 93. minuti zadel gol za izenačenje, svojega 18. v sezoni. S tem je postal najboljši strelec lige, saj najbližji zasledovalec, Arnel Jakupović s 17 zadetki na jutrišnji tekmi Maribora zaradi poškodbe po napovedih ne bo nastopil.

Sindikat profesionalnih nogometašev je danes objavil tudi izbor najboljšega igralca lige: to je postal še en celjski igralec, najboljši asistent lige, reprezentant Žan Karničnik. Nagrado za najboljšega mladega nogometaša so prav tako namenili celjskemu igralcu, Rusu Egorju Prutsevu

Žan Karničnik, najboljši igralec lige po izboru nogometašev, novinarjev in javnosti (vir foto: FB profil NK Celje

Tekma z Radomljani, kot že dve pred njo, za Celjane ni bila bistvenega pomena, kar se je poznalo tudi na igrišču. Nasprotno pa so se Radomlje do zadnjega borile za obstanek v 1. SNL, za kar so potrebovali zmago ter zanje ugoden izid na tekmi v Murski soboti med domačo Muro in gostujočo Rogaško.  Ne eno ne drugo se ni uresničilo – zmago s Celjani so doma izgubili globoko v sodnikovem podaljšku, Rogaška pa je Muraše v gosteh premagala z 2:1.

A Radomlje si je ob porazu Aluminija zagotovilo vsaj 9. mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije za obstanek.

Še ne čisto popolna lestvica 1. SNL tako kaže na prepričljiv naslov Celjanov s 13 ročkami  prednosti pred najboljšo ekipo spomladanskega dela, NK Mariborom, ki pa jutri, tako kot tretja Olimpija, še igra svoje srečanje.  Maribor igra v gosteh pri četrtem Kopru, Olimpija pa doma gosti ljubljanskega tekmeca Bravo.

Standings provided by Sofascore
Primerjava s šampionsko sezono 2019/2020

NK Celje sezono 36 tekem zaključuje s 24 zmagami, 7 neodločenimi izidi in 5 porazi, kar pomeni skupaj 79 točk.

V sezoni 2019/2020, ko so z Dušanom Kosičem senzacionalno osvojili svoj prvi naslov, je za to zadostovalo 69 točk, oziroma 19 zmag, 12 neodločenih izidov in prav tako kot letos, 5 porazov. A takrat so Celjani prvenstvo osvojili prav v zadnjem krogu remizirali z Olimpijo in za točko prehiteli tako Ljubljančane kot NK Maribor. Tisto sezono so Celjani zadeli 74-krat in dobili 36 zadetkov, letos pa so dali gol več, torej 75 in prejeli dva manj, torej 34.