Košarka: Golovec dihal s Šentjurčani (foto); Sagadinu priložnost za novo lovoriko; dekleta opravila z Mariborčankami


V prvem polfinalnem srečanju zaključnega turnirja Pokala Spar je dobrih tisoč gledalcev videlo pričakovano zmago ljubljanske Olimpije, ki do nje, tako kot dan pred tem s Šenčurjani, še zdaleč ni prišla zlahka. V prvi četrtini so unionovci povedli za 13 točk, tajfunovci pa so po prvem šoku skušali ujeti priključek. V 29. minuti je prednost ekipe Saše Filipovskega znašala le še točko, a je sledila nova serija nekdanjega evroligašla.

V drugem polfinalu je domžalski Helios celjskega trenerja Zmaga Sagadina presenetljivo ugnal Krko, ki ji ni pomagala niti vrnitev Matjaža Smodiša. Obe ekipi sta zaradi poškodb nastopili krepko okleščeni.

UNION OLIMPIJA : TAJFUN 82:76 (25:13, 21:22, 19:24, 17:17)
Murić (8 skokov) 19, Blažič 16; Primorac 21, Držić (7 skokov) 13.

Fotogalerija Damirja Mrkonjića[simpleviewer width=100% height=700 id=313]

IZJAVE PO TEKMI:

Sašo Filipovski, trener Uniona Olimpije: “Šentjur je zelo solidna ekipa. Definitivno imajo ekipo za prvo mesto v Ligi Telemach. Mislim, da je bilo naše vodstvo kontrolirano. Nismo jim dovolili prevzeti iniciative. Šentjurčani so ekipa, ki na trenutke odlično zadeva za tri točke. Tudi tokrat so igrali na to karto. Pomembno je, da smo zdržali do konca in igrali pametno. Odigrali smo dobro tekmo, žoga je dobro krožila, le v drugi in tretji četrtini je bilo preveč individualnih akcij. Obramba je bila na nivoju in menim, da smo se zasluženo uvrstili v finale.”

Klemen Prepelič, igralec Uniona Olimpije: “Finale je končno tu. Enkrat sem ga že igral in na žalost izgubil. Polfinalna tekma je bila težka. Res je, da smo si na začetku ustvarili prednost, vendar pa je, tako kot v četrtfinalu, nismo uspeli zadržati. Z nizom trojk Ivana Držića so se nasprotniki uspeli približati na le točko zaostanka, a smo pokazali, da imamo kvaliteto, talent in konec koncev tudi nekaj izkušenj.”

Damjan Novaković, trener Tajfuna: “Pred tekmo smo govorili, da je meja zadetih trojk, ki jih lahko Olimpija zadane, sedem, kajti le tako lahko računamo na zmago. Prejeli smo jih enajst, od tega nekaj zelo hitrih, že v prvih petih minutah, ko je Olimpija naredila razliko 16:3. Nato smo celo tekmo želeli to razliko nadoknaditi. Uspelo nam je priti na le pet točk zaostanka. Šli smo na zmago, tega nismo skrivali. Na žalost nam ni uspelo. Naš niz zmag je na žalost končan, vendar gremo iz te tekme nasmejani. V ponedeljek se dobimo na treningu in začnemo delati na novem nizu zmag.”

Mladen Primorac, igralec Tajfuna: “Čestitke Unionu Olimpiji za zmago. Zmagala je zasluženo. Mislim, da sta dva razloga, zakaj smo izgubili tekmo. Prvi je ta, da smo šli prelahko v tekmo. Oni so na začetku povedli s 16:3. Potem se je težko vrniti. Kljub temu smo uspeli, v zadnji četrtini smo prišli na le točko zaostanka, a nato prejeli trojko od Prepeliča z desetih metrov. Mislim, da je bila ta trojka odločilna. Včeraj je Šenčur Gorenjska gradbena družba pokazal, kako je treba igrati proti Olimpiji – borbeno in ne dopuščati lahkih metov. Na žalost je naša serija zmag prekinjena.”

KRKA : HELIOS DOMŽALE 66:71 (19:12, 21:26, 18:13, 8:20)
Lorbek 19, Lalič (12 skokov) 15; Morina 15, Ponjavič 14.

Aleksander Sekulić, trener Krke: “Mislim, da smo bili večino tekme boljši tekmec. Vsakič, ko smo naredili malo večjo razliko, nismo bili dovolj zbrani, da razliko povišamo na 10 ali več točk. Ključni trenutek je bil naš protinapad pri vodstvu za šest točk, ko bi morali dati koš, a smo izgubili žogo. Takrat so igralci Heliosa dobili samozavest, mi smo zgrešili dva neovirana meta in enostavno dovolili Heliosu, da napravi presenečenje. Za Krko je to razočaranje. Ko pa potegnemo črto vidimo, da smo res v ogromnih težavah s poškodbami. Smodiš še ni tisti pravi, Pavić je igral poškodovan. Edina razpoložena sta bila Lorbek in Lalić, ki je bil na koncu tudi tragični junak. Helios je izkoristil naše težave.”

Smiljan Pavić, igralec Krke: “Verjeli smo, še vedno verjamemo, da smo boljša ekipa, ampak danes očitno nismo bili. Nismo bili tisti pravi in nismo uspeli prelomiti Domžalčanov. Nekajkrat smo imeli šest ali osem točk prednosti, oni pa so bili vedno za nami in zgodil se je najhujši možni scenarij. Na koncu smo zgrešili nekaj relativno odprtih metov, Domžalčani so zadeli par težkih in potem je šlo vse k vragu.”

Zmago Sagadin, trener Heliosa: “Držali smo priključek. Igrali smo hrabro in pametno. Krka je bila v končnici nervozna in zaradi tega ni več dala koša. To smo kaznovali. Ključ sta bili naša obramba in naša borba ter seveda mirna igra.”

Matic Rebec, igralec Heliosa: “Krka je bila velik favorit pred tekmo. Tekmo smo začeli dokaj sproščeno. Zmago Sagadin je dajal, da bomo le na ta način lahko parirali favorizirani Krki. Na koncu se nam je vse poklopilo. Zadeli smo trojko, Krkaši so bili nenatančni in zmaga je bila naša.”

FINALE

Nedelja, 10. februarja, ob 17.15: UNION OLIMPIJA : HELIOS DOMŽALE

§ § §

Celjski Athlete se je na svoji zadnji tekmi prvega dela brez težav prebil še do 15 zmage in tako v Ligo za prvaka potuje z najvišjega mesta. Na obračunu dveh štajerskih ekip so bile košarkarice z mesta grofov s 96:62 boljše od mariborskega AJM-ja.

Varovanke Damirja Grgića so vse delo praktično opravile že v prvem polčasu. Izjemno predstavo je  prikazala kapetanka Sanja Orozović, ki je tekmo končala pri 35 točkah, 10 skoki in sedmih podajah ter statističnem indeksu 47.

ATHLETE CELJE : AJM 96:52 (29:8, 27:17, 21:25, 19:12)
Orozović 35 (10 skokov, 7 podaj), Bošnjak 16; Stergar 15, Vujačić 13 (7 skokov).

Ostali izidi

KONJICE : TRIGLAV 56:66
GROSUPLJE : DOMŽALE 77:58

ODEJA : SUBRINA ILIRIJA 57:73

LESTVICA:

1. Athlete Celje 15/1 31
2. Triglav 12/3 27
3. Grosuplje 11/4 26
4. Subrina Ilirija 10/5 24
5. Domžale 5/10 20
6. Ježica 5/10 20
7. AJM 4/11 19
8. Konjice 4/11 19
9. Odeja 2/13 17