Košarkarice se krepijo


logo-zkkŽenski košarkarski klub Athlete je po nedavni osvojitvi 10. državnega naslova v svoje vrste zvabil tri igralke, s katerimi bo ostal konkurenčen tako v domačem kot v mednarodnem prostoru. Najprej sta klub okrepili Zala Lešek in Anamarija Prezelj, sedaj pa še Tina Jakovina.

Prezljeva (letnik 1997) je doslej igrala za Domžale. Letos je bila na zaključnem turnirju slovenskega pokala v Vojniku najboljša strelka in najboljša mlada igralka turnirja, na sklepnem dejanju mladinskega državnega prvenstva v Domžalah je bila prav tako najboljša strelka ter članica najboljše peterke turnirja.

Zala Lešek (1995) je z ekipo iz Grosupljega letos in lani osvojila 3. mesto v državnem prvenstvu Slovenije, letos pa je z dolenjsko zasedbo prvič zaigrala tudi v mednarodni jadranski (MŽRKL) ligi. Obe sta s celjskim klubom podpisali petletni pogodbi. Prezljeva je v lanskem letu nastopila na kadetskem evropskem prvenstvu B divizije (Portugalska) ter mladinskem evropskem prvenstvu A divizije (Hrvaška), Leškova pa ima kljub svoji mladosti za seboj že tri nastope na kadetskih evropskih prvenstvih B divizije (2011, 2012, 2013).

Tina Jakovina (1992) je v mlajših selekcijah uspešno igrala za matični klub Pivko, nato je bila eno sezono članica ŽKK Grosuplje, zadnji dve leti pa je branila barve kranjskega Triglava.

V zadnji sezoni je bila 10. najboljša strelka (14 točk na tekmo) in 8. skakalka (7,4 skoka na tekmo) jadranske lige, na zaključnem turnirju slovenskega pokala v Vojniku pa je bila izbrana za najboljšo igralko turnirja (MVP). Študentka arhitekture je julija 2012 na tekmi proti Slovaški debitirala v slovenski članski reprezentanci, izjemno uspešna pa je bila tudi v mlajših reprezentančnih selekcijah. Bila je članica mladinske izbrane vrste, ki se je leta 2009 v Izraelu uvrstila v A divizijo, naslednje leto (2010) pa na Slovaškem s četrtim mestom v Evropi bila pomemben člen generacije, ki je dosegla doslej največji reprezentančni uspeh slovenske ženske košarke. Leta 2011 je z reprezentanco do 19 let nastopila tudi na svetovnem prvenstvu v Čilu.