Lepotica in zver, najtežja dolga skalna smer v slovenskih gorah za 20 let alpinističnega prijateljstva Celjanov


Med vidnejšimi alpinističnimi dosežki iztekajočega leta je dosežek Luke Lindiča in Luke Krajnca, obeh članov Alpinističnega odseka Planinskega društva Celje-Matica, ki sta konec avgusta uspela prosto preplezati novo smer v severni steni Rjavine v Julijskih Alpah.

Posvetila sta ji zadnja tri poletja, z njo pa okronala dve desetletji njunega alpinističnega prijateljstva na najvišji ravni. Novo smer, ki je dolga 700 metrov, sta poimenovala Lepotica in zver ter jo ocenila z X, kar je najtežja dolga skalna smer v slovenskih gorah. Pri tem sta poudarila, da sta bolj kot na vrhunski vzpon ponosna na trdno in dolgo prijateljstvo.

Luka Krajnc in Luka Lindič; foto: Luka Lindič

Luka Lindič je za Planinsko zvezo Slovenije o njunih skupnih začetkih povedal: “Strmo, previsno plezanje, kjer noge včasih zabingljajo v zraku, je tisto, kar si v večini primerov predstavljamo, ko imamo v mislih težko plezanje. Ko sva pred 20 leti sedla v klop alpinistične šole AO Celje-Matica, je bil edini stik s takšno obliko gibanja prek posterjev, ki so viseli na kakšni steni. V prvih letih je prevladala neizmerna zagnanost, nabiranje metrov v slovenskih klasikah in nešteto udarcev s kladivom med zabijanjem klinov. V teh letih sva to večinoma počela navezana na isto vrv.”

Po dveh poletnih sezonah obiskov severne stene Rjavine jima je lani proti koncu poletja uspelo dokončati prvenstveno smer v eni izmed večjih severnih sten pri nas, predvsem pa – kot poudarjata – z najstrmejšim terenom, ki sta ga kadar koli plezala pri nas. Smer sta preplezala od spodaj navzgor, brez kakršnega koli predhodnega ‘vohanja’ od zgoraj. Kljub visokim težavam v srednjem delu smeri sta večino varovanja uredila s klini in pomičnimi varovali. Skupaj sta za varovanje zavrtala šest svedrovcev in dodatnih sedem na varovališčih, v teh treh sezonah pa sta smer obiskala 18-krat.

Skica nove smeri, poimenovane Lepotica in zver; vir foto: PZS

O tem, kako sta prišla na idejo o Rjavini, je Lindič povedal: “Z vsakim letom sva nabirala pestre plezalne in življenjske izkušnje. Veliko se je pri obeh v teh letih obrnilo na glavo, a prijateljstvo je vedno ostalo in se samo poglabljalo. Z določeno zrelostjo sva postala tudi čedalje hvaležnejša za to dolgoletno in trdno plezalno navezo. Ko sva ponovila ali pa bila udeležena pri prvenstvenih vzponih v bolj kot ne vseh težjih modernih smereh pri nas, sva se poleti 2021 podala v severno steno Rjavine. Nisva vedela, kaj točno bova našla, že ob prvem obisku pa sva zaslutila, da odpirava poglavje, ki se ne bo hitro končalo. Da dobre stvari terjajo čas in osredotočenost, nama je že nekaj časa jasno – in s to miselnostjo se lotevava projektov.”

Luka Krajnc pred najtežjim raztežajem smeri Lepotica in zver; foto Marko Prezelj

Ime nove smeri je nastalo spontano med številnimi obiski. Luka Krajnc je o svojih vtisih povedal: “Že ko sva bila prvič v steni, nama je bilo jasno, da bo teren zahtevnejši od tistega, ki sva ga do zdaj plezala v naših gorah. Za tehničen vzpon v smeri je bilo potrebne kar nekaj iznajdljivosti pri nameščanju varovanja. Vse je novo in neznano ter prepojeno z negotovostjo in pogosto tudi strahom, ti občutki pa so sestavni del doživetja, ki ga poimenujemo s pogosto zlorabljeno besedo – avantura. Ta del procesa je bil najzahtevnejši in to je tista komponenta, ki v knjigi mojih doživetij postavi plezanje prvenstvenih smeri stopničko višje od ponavljanja obstoječih. Degradiranje smeri zgolj na oceno bi bilo nesmiselno, saj je nama, mnogo bolj kot sama težavnost, pomembna izkušnja, dosežena v procesu samem in po tej plati nama bo smer ostala zapisana globoko v spominu.”

Lindič in Krajnc sta v začetnih letih skupaj preplezala na stotine lažjih smeri v vseh letnih časih; leta 2012 sta med drugim preplezala novo smer Forest Gump v Dolomitih in prosto ponovila kultno smer Divine Providence v pogorju Mont Blanca. Pozneje sta se kot člana SMAR – slovenske mladinske alpinistične reprezentance udeležila alpinističnih odprav v Tibetu (2013), kjer sta plezala z drugimi soplezalci, in Pakistanu (2015), kjer sta preplezala novo smer na stolp Biacherahi. Leta 2014 sta opravila prvo prosto ponovitev smeri Rolling Stones v Grandes Jorasses. Bila sta na več odpravah v Patagoniji, leta 2015 so skupaj s Tadejem Krišljem opravili vzpon na Cerro Torre po jugovzhodnem razu in prek grebena Adel, leta 2020 pa sta preplezala 500-metrsko prvenstveno smer Mir v jugovzhodni steni St. Exuperyja.