Luka Janežič po najboljšem času v kvalifikacijah obstal v polfinalu


Včeraj se je v angleškem Birminghamu začelo svetovno dvoransko prvenstvo v atletiki. Slovenijo sta na prvenstvu zastopata dva atleta, slovenska rekorderja v teku na 400 metrov, Anita Horvat in Luka Janežič. Žal sta oba že končala z nastopi.

Horvatova je izpadla že v kvalifikacijah, Janežič pa je po najhitrejšem času v kvalifikacijah obstal v polfinalu.

Po tem, ko se je Celjan Luka Janežič danes z najhitrejšim časom kvalifikacij (46,45) suvereno uvrstil v polfinale, je v njem s časom 46,37 za štiri stotinke sekunde ostal brez jutrišnjega finala. Janežič je veliko možnosti za finale izgubil že po slabem štartu, ko se mu v prvih 200 metrih ni uspelo prebiti na prvi dve mesti. Čeh Pavel Maslak (46,32) in Deonom Lendorejem iz Trindada in Tobaga (46,33) sta ga zaprla in zmagala tek, kljub temu, da se jima je Janežič v finišu teka popolnoma približal.

Tako je v tretji skupini zasedel tretje mesto, kar ni bilo dovolj, saj sta v finale vodili le prvi dve mesti v posamezni skupini. Janežič je bil sicer po času najboljši med tretjeuvrščenimi tekmovalci polfinala in je zasedel končno 7. mesto. Najboljši čas polfinala je s 45,69 dosegel Španec Oscar Husillos. 

Razen časov Španca in Američana Cherryja (45,73), ki sta edina tekla pod 45. sekundami, je bil polfinalni tek ponovno zelo izenačen. Podobno je bilo tudi že v kvalifikacijah, saj je prvega Janežiča in 18. Mihajila Litvina, ki si je kot zadnji uvrstil v polfinale, ločilo le 71 stotink sekunde.

Na žalost mi je malo manjkalo, tako blizu finala šesterice, pa vseeno tako daleč. Moral bi hitreje začeti prvih 200 m. Dokazal sem, da sodim med najboljše na svetu. Napravil sem velik uspeh, sedmi sem na svetu, toda možnosti sem imel še za kaj več. Finale bi bila res velika stvar, vendar zdaj še z večjim optimizmom gledam naprej,” je za RTV Slovenija dejal Janežič, in dodal “Maslak me ne bi smel prehiteti, tega ne bi smel dopustiti, vendar pa si nimam česa očitati, naredil sem vse, kar sem zmogel, le prvi krog bi moral preteči drugače, hitreje, vendar sem imel s tem uvodnim krogom vso zimo težave. Pred tekmo nisem gledal, v kateri skupini sem, le trener Rok Predanič mi je povedal, kdo je pred mano in kdo za mano. Tudi regeneracija je bila dobra in zelo potrebna pri dveh tekih v enem dnevu. S seboj smo imeli tudi posebne hlače, ki povečajo prekrvavitev, verjetno pa jih bomo kupili, čeprav so zelo drage.

Luka Janežič bo sedaj vse moči usmeril v priprave na prihajajoče evropsko prvenstvo v Berlinu kjer bo ciljal na medaljo.