Marjan Fabjan prejemnik najvišjega priznanja v judu – zlate medalje IJF


Mednarona judo zveza se je poklonila najuspešnejšemu slovenskemu trenerju Marjanu Fabjanu in mu podelila zlato medaljo IJF, ki velja za najvišje priznanje v judu. Nekakšen trenerski judoistični oskar.

Medaljo mu je izročil predsednik Mednarodne judoistične zveze Mariusz Vizer, ki je prav s tem namenom obiskal Judo klub Sankaku na Lopati pri Celju.

Marjan Fabjan velja za najuspešnejšega slovenskega trenerja juda, ki ga izjemno ceni ves judoistični svet na čelu z domovino juda Japonsko. Fabjan je v judoističnem centru na Lopati s svojimi varovankami ‘skoval’ kar šest olimpijskih medalj. Te so osvajale Lucija Polavder, Urška Žolnir, Ana Velenšek in Tina Trstenjak. Slednja je zadnjo osvojila na nedavno končanih olimpijskih igrah. Poleg tega je Slovenijo pripeljal še do vrste izjemnih judoističnih uspehov na ostalih največjih tekmovanjih.

Kot je med drugim ob obisku dejal predsednik Mednarodne judoistične zveze Mariusz Vizer, Fabjan medalje IJF ni prejel le za uspehe s slovenskimi judoisti, temveč tudi za sodelovanje in pomoč, ki jo je pri vadbi zagotovil tujim tekmovalcem in trenerjem, s katerimi je nesebično delil judoistično znanje. “Zame je izjemna čast, da sem si lahko v živo ogledal to lokacijo, se srečal z Marjanom Fabjanom, pa tudi z dekleti, ki so osvajala kolajne,” je povedal predsednik IJF-ja, ki je judoistični center na Lopati označil kot model, po katerem bi lahko gradili tudi druge centre.

Vizer je s posebnimi skulpturami obdaroval tudi slovenske nosilke olimpijskih medalj, Fabjan pa mu je podaril poseben kolaž najpomembnejših dosežkov njegovih varovancev.

foto: FB Judo Klub Z’dežele Sankaku in IJF