Maruša Černjul sklenila uspešno atletsko kariero


Slovenska skakalka v višino Maruša Černjul je v sredo na domačem stadionu v Celju tudi uradno sklenila atletsko kariero.

Tridesetletna Celjanka je nazadnje tekmovala 1. julija 2021, ko je zmagala na Atletskem pokalu Slovenije v Velenju.

Osebni rekord Černjulove je 1,93 metra, ki ga je postavila 18. junija 2016 v Celju in predstavlja drugo najvišjo preskočeno slovensko znamko doslej. Z 200 cm je na vrhu še vedno Britta Bilač.

Celjska skakalka v višino Maruša Černjul je večino svoje dogloletne tekmovalne kariere sodelovala s trenerjem Hrvojem Fižuletom, po selitvi na dodiplomski in podiplomski študij v Ameriko pa tudi z Dustyjem Jonasom, nekdanjim ameriškim skakalcem v višino, ki je leta 2010 na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Dohi osvojil bronasto medaljo. Njuno sodelovanje je preraslo v ljubezen in konec tedna ju v Sloveniji čaka poroka.

V tekmovalno slovo so jo na domačem stadionu pospremili atletski prijatelji, udeležili pa so se ga seveda tudi direktor Atletske zveze Slovenije Nejc Jeraša, predsednik Atletskega kluba Kladivar Celje Stane Rozman in oba njena trenerja.

Kariero sedaj posveča nutricionistiki

Maruša Černjul bo svojo kariero nadaljevala na področju zdrave prehrane, saj je po izobrazbi nutricionistka. Slednjemu je posvetila tudi  dodiplomskem kot podiplomskem študiju v ZDA ter nato še delu po študiju. Predvsem se je posvetila izobraževanju na področju zdravega prehranjevanja in gibanja, ki ga je združila s psihološkim vidikom, saj je preučevala tudi prehranske motnje športnikov.

vir: P.K./AZS

Černjulova je na velikih članskih tekmovanjih debitirala julija leta 2016, ko je na evropskem prvenstvu v Amsterdamu v kvalifikacijah preskočila 189 centimetrov in se uvrstila v finale. Tam ji je uspel enak rezultat, kar je zadostovalo za deveto mesto.

Že dva meseca pozneje je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru preskočila 192 centimetrov, a to ni bilo dovolj za finale. Obstala je v kvalifikacijah.

Leto pozneje je debitirala na svetovnih prvenstvih, a spet preskočenih 189 centimetrov v Londonu ni bilo dovolj za uvrstitev v finale. Obstala je v kvalifikacijah. Še pred tem je s 186 preskočenimi centimetri obstala tudi v kvalifikacijah dvoranskega evropskega prvenstva v Beogradu.

Lani je na istem tekmovanju preskočila 189 centimetrov in se v Glasgowu uvrstila v finale, v katerem je zmogla preskočiti še dva centimetra več, kar je zadostovalo za deseto mesto. Na svetovnem prvenstvu v Dohi 189 centimetrov ni bilo dovolj za finale. Osvojila je 16. mesto.(P.K./AZS)