Med izstopajočimi vzponi za zlati cepin 2021 tudi podviga celjskih alpinistov


Pred dnevi so postali znani prejemniki zlatih cepinov 2021, ki jih bodo podelili novembra v francoskem Brianconu. Med izstopajočimi vzponi alpinistično okrnjenega leta 2020 pa sta tudi vzpona celjskih alpinistov: prvenstvena smer Mir Luke Krajnca in Luke Lindiča v Patagoniji ter prvi pristop Luke Lindiča in nemške alpinistke Ines Papert v severni steni Sagwanda v avstrijskih Alpah.

Organizatorji podelitve zlatih cepinov so oznanili prejemnike najprestižnejših alpinističnih nagrad, ki jih bodo podelili med 26. in 29. novembrom 2021 v Brianconu, pred dogodkom pa bodo objavili še prejemnika zlatega cepina za življenjsko delo. Znani so že dobitniki zlatih cepinov 2021 za alpinistične dosežke, ki ju bodo prejeli Francoza Pierrick Fine and Symon Welfringer za prvi pristop na Sani Pakkush (6.952 m) v Pakistanu ter ameriško-britanska naveza Ethan Berman-Uisdean Hawthorn za prvenstveno smer v severni steni gore Robson (3.954 m) v Kanadi. Posebno omembo si je zaslužila katalonska plezalka Silvia Vidal za izstopajoč prispevek k solo plezanju v velikih stenah v zadnjih dveh desetletjih.

Med 28 izstopajočimi vzponi v lanskem letu, opravljenimi v alpskem slogu in brez uporabe vrtalne opreme, sta tudi vzpona celjskih alpinistov, in sicer prvenstvena smer Mir Luke Krajnca in Luke Lindiča v jugovzhodni steni St. Exuperyja v Patagoniji, ter prvi pristop po smeri Limited in Freedom v severni steni Sagwanda v Zillertalskih Alpah v Avstriji slovensko-nemške naveze Luka LindičInes Papert.

vir: PZS