Mlada celjska plezalka svetovna prvakinja v športnem plezanju


Te dni v Rusiji poteka mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju, ki so se ga udeležile tudi štiri tekmovalke Športno plezalnega odseka PD Celje Matica.

Prvenstvo se zaključi danes, Športno plezalni odsek PD Celje Matica pa se že lahko pohvali z zlatom in bronom.

V disciplini težavnost (kategorija Youth A) je Sara Čopar postala svetovna prvakinja, Liza Novak pa je osvojila 3. mesto. Lana Gorič je v kategoriji Youth B osvojila 18,. mesto Maja Majcen pa je v kategoriji Juniors oz. mladinke osvojila 21. mesto.

Na svetovnem prvenstvu Sara Čopar in Liza Novak sicer tekmujeta v vseh treh disciplinah (težavnost, balvani in hitrost). V hitrostnem plezanju sta se obe uvrstili v finale, kjer se je Sara Čopar uvrstila na odlično 7. mesto, Liza Novak pa na 13. mesto.

Danes se začne še tekmovanje v balvanskem plezanju. Na koncu prvenstva se podelijo tudi medalje iz plezalne kombinacije, kot smo vajeni z letošnjih olimpijskih iger na katerih je Janja Garnbret postala olimpijska prvakinja. V tej disciplini je sicer Liza Novak aktualna evropska (Rusija 2021), Sara Čopar pa svetovna prvakinja (2019, Italija).