Mlada nogometna reprezentanca v Celju do velike točke proti favoriziranim Angležem


Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na celjskem stadionu Z’dežele odigrala kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu 2023 proti favoriziranim Angležem in iztržila točko, bilo je 2:2 (0:2). Slovenija se bo v ponedeljek, 11. oktobra, v gosteh pomerila z Albanijo.

V uvodnem krogu kvalifikacij so mladi Slovenci izgubili proti Čehom (0:1), v drugem krogu pa zmagali nad Andoro (1:0). Po neodločenem izidu proti Angležem so v skupini G na četrtem mestu.

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let, ki jo vodi Milenko Ačimović, je na tretji kvalifikacijski tekmi po velikem preobratu osvojila točko. Slovenci so že v zgodnjem delu tekme morali dvakrat pobirati žogo iz svoje mreže. Prvič že v peti minuti, ko je po podaji Rhiana Brewsterja v polno zadel Conor Gallagher, drugič pa v 14. minuti, ko je po asistenci Luka Thomasa domačega vratarja Martina Turka ukanil še Cole Palmer.

V drugem polčasu so Slovenci zaigrali kot prerojeni in uprizorili velik preobrat proti favoriziranim Angležem. Najprej je v 49. minuti po kotu na 1:2 znižal rezervist Mark Španring, ki je v igro vstopil ob koncu prvega polčasa. V 66. minuti pa po novem strelu in asistenci Nina Žuglja iz kota šokirali otočane in izenačili na 2:2. Strelec zadetka je bil Dušan Stojinović. Do konca razburljive tekme se izid ni spremenil, čeprav je četa Milenka Aćimovića zadnjih deset minut, po poškodbi Benjamin Markuša, odigrala le z desetimi igralci.

“Zelo sem ponosen. Sploh proti ekipi, kakršna je Anglija. Fantje so pokazali karakter, tako se bori za dres, za državo. V drugem polčasu so na najboljši možen način demonstrirali, kako igrati proti takšni reprezentanci. Tudi v končnici, ko smo trpeli z desetimi igralci. Ta točka v tem času veliko pomeni za slovenski nogomet, sploh za mladinski. To je sporočilo, da znamo, zmoremo parirati komurkoli. Zdaj se moramo spočiti, v ponedeljek nas čaka še ena težka tekma. Fantje so prava klapa, na to tekmo so se pripravljali, želeli so si dobrega rezultata. V drugi polčas smo krenili na glavo, videlo se je, da smo šokirali Angleže. Zagotovo bo za fante ta izkušnja koristna v nadaljevanju njihovih karier, zdaj so močnejši, samozavestnejši,” je po tekmi dejal Milenko Aćimović.

KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA EP U21 2023 – TRETJI KROG

SLOVENIJA U21 – ANGLIJA U21 2:2 (0:2)

Strelci: 0:1 Gallagher (5.), 0:2 Palmer (4), 1:2 Španring (49.), 2:2 Stojinović (66.).

Slovenija: Turk, Mutavčić (od 37. Španring), Stojinović, Zec (od 52. Laci), Pavlović, Markuš, Zabukovnik, Žugelj (od 80. Vešner Tičić), Svetlin, Matko, Flakus Bosilj (od 80. Cipot).

Anglija: Bursik, Aarons (od 63. Livramento), Guehi, Harwodd-Bellis, Thomas, Skipp, Gakkagher, Raamsey, Smith Rowe, Brewster (od 70. Balogun), Palmer (od 69. Tyreece).

Lestvica:                         
ČEŠKA            2  2 0 0  5:0  6 
ANGLIJA          2  1 1 0  4:2  4 
SLOVENIJA        3  1 1 1  3:3  4 
ALBANIJA         2  1 0 1  3:4  3 
KOSOVO           2  1 0 1  2:2  3 
ANDORA           3  0 0 3  0:6  0

vir foto: NZS