Na 29. ultramaratonu si je Celjanka Nataša Robnik pritekla zmago


Sobotni maraton Celje–Logarska dolina je potekal po ustaljeni trasi v čudovitem sončnem vremenu in prečudoviti naravi, ki jo ponuja razdalja med knežjim mestom Celje in krajinskim parkom Logarska dolina. Naslov ultra prvaka je uspel ubraniti lanski zmagovalec Carsten Stegner, ki je trenutno nepremagljiv. Prva v ženski kategoriji pa je letos v cilj pritekla Celjanka Nataša Robnik z odličnim časom.

Vzdušje na letošnjem ultramaratonu je bilo znova enkratno. V soboto, 7. septembra, se je na pot z različnih startov podalo rekordnih 953 tekačev in tekačic. Brez njih maratona ne bi bilo. Tekači in tisti, ki veljajo za netekače, so maraton po toliko letih res vzljubili, vzeli za svojega in dihajo z njim.

Ultramaraton je bil letos za 2 kilometra krajši, prav tako sta bili izstopni postaji v Mozirju in na Ljubnem, kjer so lahko maratonci, ki so startali v Celju, odstopili po 31-ih oz. 56-ih  kilometrih. Ostale razdalje – 17, 27 in 42 kilometrov – so ostale nespremenjene.

Naslov Prvaka Ultramaratona je ponovno osvojil  nasmejani Nemec Carsten Stegner, 38-letni policist iz Nürnberga, ki je v Logarsko dolino prišel ubranit lanskoletni naslov. Njegov recept za uspeh je bil isti kot lansko leto – spremljale so ga žena, mama in tašča. Zmagovalni čas 73-kilometrske proge je bil 5:13:55. Sledila sta mu Moravčan Vid Senica (5:39:41) in Poljančan Alen Božič (5:41:43).

Zmagovalka maratona Nataša Robnik

Nepopisno veselje je vladalo tudi, ko je v cilj pritekla domačinka, Celjanka Nataša Robnik, članica Društva maratoncev in pohodnikov Celje, ki je ultramaraton pretekla sedmič. To pravljično število ji je prineslo prvo mesto v ženski kategoriji in z odličnim časom (6:09:51) je dosegla svoj cilj, da v Logarko dolino na ultra razdalji priteče kot prva ženska. Nataša je bila do sedaj trikrat tretja, trikrat druga, letos pa ji je uspelo priteči do prve stopničke. Njene sanje in želje so se uresničili. Drugo mesto je z odličnim časom 6:32:21 zasedla Logatčanka Mojca Kermavnar, tretje pa Neda Tokalič s Ptuja (7:06:02).

Med maratonci, ki so v Logarsko dolino pritekli iz Mozirja, so prva tri mesta v moški kategoriji zasedli Ljubljančan Aleš Žontar (3:03:51), ki je prav tako ubranil lanskoletno zmago,  Podgoričan Marko Bratuša (3:11:10) in Kamničan Gregor Ferbežar (3:21:09). Pokale  v ženski kategoriji so si razdelile Božica Selinšek iz Starš (4:01:52), Bernarda Čeplak iz Mozirja (4:03:48) in domačinka, Celjanka Jana Skamen (4:10:00).

Med tekači z Ljubnega so 27-kilometrsko progo najhitreje premagali Ljubljančan Marko Rems (1:59:14), Ljutomerčan Danilo Magdič (1:59:16) in Domžalčan Peter Žiberna (2:04:17), najhitrejša ženska tekačica  na tej razdalji je postala Majda Trček iz Gorenje vasi (2:25:14), za njo sta pritekli Maja Romih iz Kamnika (2:32:17) in Andreja Ferlan iz Škofje Loke (2:32:36).

Kot je že običajno, največ tekačev in tekačic starta v Lučah, kjer jih od Logarske doline loči 17 kilometrov poti v prečudoviti naravi. Istočasno sta jih pretekla Arif Durakovič in Aljoša Smolnikar s časom 1:03:12, Stojan Švigelj je imel čas, podoben lanskoletnemu (1:04:26).  Pri ženskah je naslov ubranila lanskoletna zmagovalka Mateja Mlinar (1:15:12), Marta Plahuta je s časom 1:23:23 zasedla drugo mesto, tretjeuvrščena pa je bila Janja Žnidaršič s časom 1:24:08.

Zmagovalec ultramaratona Carsten Stegner

Vsakih nekaj kilometrov so se maratonci lahko odžejali in obnovili energijske zaloge na okrepčevalnicah, v cilju pa sta jih pričakala tudi pasulj in zelenjavna juha, delo pridnih rok kuharske ekipe Slovenske vojske. Tekmovalcem sta bili na voljo tudi ekipa maserjev in zdravniška ekipa, za red v prometu so skrbeli redarji ZŠAM-a, številni sponzorji pa so priskrbeli bogate nagrade, ki jih je ponujal srečelov. K ponovno uspešni izvedbi ultramaratona so pripomogli člani Slovenske vojske, člani Društva maratoncev in pohodnikov Celje, sponzorji ter številni prostovoljci.

Ostale rezultate in fotografije ultramaratona si lahko ogledate na njihovi spletni strani (klik!).

Za Društvo maratoncev in pohodnikov Celje pripravila: Irena Žgank

Foto: Arhiv Društva maratoncev in pohodnikov