Na 31. Ultramaratonu Celje – Logarska dolina zmagal Madžar Gabor, Neža ponovno prva v ženski konkurenci


FA SherpaPrvo soboto v septembru je deževalo, kot lansko leto. Svežina. Na startu vprašanja, ali je bilo dovolj treninga. Bo šlo. Pričakovanja. Start in vprašanja izginejo. Ostane samo trasa – 73 kilometrov – in tekač. Nekateri prvič na poti, drugi drugič, petič, petindvajsetič. Sama sem letos drugič, po 21-ih letih, startala v Celju. Tokrat se mi je pot zdela krajša. Madžar Gabor je bil na progi prvič in ob prihodu v cilj ni vedel, ali bo še prišel. Bomo videli. Neža se je vrnila na start in ponovno pritekla v cilj kot prva ženska. Bila je zadovoljna in vesela, da ji je kljub bolečinam v nogah ponovno uspel odličen tek. Nasmejana in zadovoljna je čakala na prtljago. Silvester iz Prekmurja se bo vrnil. Pa je tekel prvič. Tudi Franc Smodiš se vrača vedno znova in znova in je eden od krivcev za ta maraton. Lanskoletna zmagovalca sta si letos razdelila drugo in tretje mesto. Zadovoljna.Veliko je tekačev, ki želijo biti prvi na cilju.

To je letos uspelo Gaborju Muhari iz Szolnoka na Madžarskem, ki je prvi pritekel čez ciljno črto in s časom 5:33:19 pritekel sebi in družini, ki ga je spremljala, 1. mesto. Drugi je ciljno črto pretekel Danijel Hajdinjak iz Kranja s časom 5:18:40, pred Vidom Senico iz Moravč s časom 5:31:05. Kot četrta absolutno in prva ženska je pritekla nasmejana Neža Mravlje iz Kranja s časom 5:33:19. Neža je bila v preteklih letih že zmagovalka in absolutno druga. Kot druga ženska je ciljno črto pretekla Jasmina Pitanic s časom 6:19:31, tretje mesto pa si je (kot lansko leto) pritekla Brigita Burja s časom 6:33:41.

V soboto, 5. septembra, se je na pot z različnih startov kljub slabemu vremenu podalo 650 tekačev in tekačic. Iz Celja jih je na ultramaraton startalo 180. Pri Letušu so zaradi razmočene proge ob Savinji tekli po planu B, torej po regionalni cesti proti Mozirju.

ultramaraton_celje_logarska_2

Zmagovalna trojka lanskega leta je tekla tudi letos. Danijel in Vid sta bila drugi in tretji na 75 kilometrov, Aleš pa je zmagal na najkrajši razdalji.

Med maratonci, ki so v Logarsko dolino pritekli iz Mozirja, so prva tri mesta v moški kategoriji zasedli Matej Uhan, ki je tekmoval za slovensko vojsko (3:05:45), Ljubljančan Marko Rems (3:09:20) in Ljubljančan Marko Grobelšek (3:15:25). Pokale  v ženski kategoriji so si razdelile Maša Osredkar iz Vrhnike (3:56:20), Anita Kapel iz Rač (4:10:21) in Lidija Vidic (4:15:28).

Med tekači z Ljubnega so 27- kilometersko progo najhitreje premagali Boštjan Štiglic iz Mozirja (2:06:37), Ljubljančan Ramon Turnes Perez (2:07:38) in Gregor Sedej iz Žirov (2:13:27). Najhitrejša ženska tekačica na tej razdalji je postala Suzana Ferenc iz Šoštanja  (2:21:04), druga Barbara Markun iz Kranja (2:22:34), tretja Petra Bitenc iz Mozirja (2:23:25).

Vsako leto največ tekačev in tekačic začne tek v Lučah, kjer jih od Logarske doline loči 17 kilometrov poti v prečudovitem okolju. Vreme je bilo letos tem tekačem najmanj naklonjeno, saj se je kmalu po startu  vlilo kot iz škafa. Zmagal je Aleš Žontar, predstavnik slovenske vojske, s časom 1:03:50, pred lanskim zmagovalcem Matevžem Schaubachom, tudi predstavnikom slovenske vojske (1:03:53), tretji pa je pritekel v cilj Dejan Henigman (SV; 1:08:59). Pri ženskah je prva pritekla Jerica Sardoč iz Vipave (1:16:30), Maja Žnidaršič je osvojila drugo mesto s časom 1:23:06, tretjeuvrščena pa je bila Marta Plahuta s časom 1:24:29. Obe sta predstavnici SV.

Na 33-kilometrski razdalji je slavil Mitja Četina iz Žalca s časom 3:31:00, pri ženskah pa Ksenja Roglič iz Zagorja ob Savi s časom 3:56:00.

Na 58-kilometrski progi je slavil Borut Gruden iz Ljubljane s časom 5:10:00, pri ženskah pa Silvija Fanžol Dunjko iz Ljubljane s časom 5:48:00.

Vsem udeležencem maratona iskrene čestitke.

FA Sherpa

Seveda pa maratona ne bi bilo brez podpornikov. Na progi so bile okrepčilne postaje na običajnih mestih. Zelo dober  pasulj in zelenjavno juho je zakuhala kuharska ekipa Slovenske vojske. Tekmovalcem so bili na voljo tuši, ekipa odličnih maserjev, zdravniška ekipa, za red v prometu so skrbeli redarji, številni sponzorji pa so podarili bogate nagrade, ki jih je ponujal srečelov. Prostovoljci so se maksimalno potrudili, seveda pa maratona brez odličnih tekačev ne bi bilo. Hvala vsem. Rezultate in fotografije ultramaratona si lahko ogledate na spletni strani Društva maratoncev Celje (klik!).

Za Društvo maratoncev in pohodnikov Celje

Irena Žgank