Najboljša celjska športnika leta 2023 sta deskar na snegu in atletinja


Zadnji ponedeljek v mesecu januarju je, kot je to že v navadi, rezerviran za podelitev nagrad in izraz časti najboljšim celjskim športnikom. V Narodnem domu se je tako sinoči odvila 56. prireditev Športnik Celja, osrednji nagradi pa sta, tako kot leto pred tem, romali v roke Tima Mastnaka in Tine Šutej.

Na svečani prireditvi so bile podeljene nagrade in priznanja najboljšim posameznikom, posameznicam ter ekipam iz Celja za dosežene uspehe v letu 2023.

Foto: Andraž Purg

Za izbor je bilo po pošti poslanih 150 anketnih listov, ob tem pa je bilo odprto tudi spletno glasovanje, v katerem je sodelovalo 912 glasovalcev. Glasovnice je pregledala komisija Športne zveze Celje, ki jo sestavljajo Metod Trebičnik, Andrej Šušterič in Uroš Kranjc.

Zbrane so sprva nagovorili Matej Polutnik, novi predsednik Športne zveze Celje, Matija Kovač, župan Mestne občine Celje, in Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, nato pa so k odru pričeli prihajati športniki.

“Celje je najboljše športno mesto in ima največ kategoriziranih športnikov na prebivalca kar se tiče mestnih občin. Trenutno jih je v Celju 431, kar je glede na 48.000 prebivalcev najboljši odstotek. Na drugem mestu je Kranj, nato pa sledita Novo mesto in Murska Sobota. Celje je lahko na to ponosno,” je poudaril predsednik Polutnik.

Predsednik Športne zveze Celje Matej Polutnik (Foto: Andraž Purg)
Pri moških na vrhu znova Mastnak in Guček

Laskavi naziv najboljšega celjskega športnika za leto 2023 je pripadel Timu Mastnaku. V minulem letu je v paralelnem slalomu v deskanju na snegu na tekmi svetovnega pokala v Nemčiji osvojil 2. mesto, v Švici pa 4. mesto. V skupnem seštevku svetovnega pokala je na koncu zasedel 8. mesto.

“V letu 2023 mogoče na mojem področju ni bilo nekega presežka, ampak je bilo pa tudi nekaj lepih trenutkov in rezultatov. Ostal sem zdrav, dobro tekmoval, leto 2024 pa sem začel še boljše,” je dejal Tim Mastnak.

2. mesto je podobno kot lani zasedel atlet AD Kladivar Celje, Matic Ian Guček. V teku na 400 metrov z ovirami je na evropskem prvenstvu za mlajše člane osvojil 4. mesto. V tej disciplini pa velja tudi za državnega prvaka med člani in mlajšimi člani.

3. mesto je tokrat pripadlo Janu Vukoviču, prav tako atletu AD Kladivar Celje. V teku na 800 metrov je lani postal državni prvak v dvorani in na prostem, na balkanskem prvenstvu pa je osvojil bronasto odličje.

Med ženskami najboljše Šutejeva, Žagar Slemenškova in Bartelmejeva

Tudi v ženski konkurenci v primerjavi z lanskim letom na vrhu ni prišlo do sprememb. Tina Šutej, atletinja AD Kladivar Celje, je bila izbrana za najboljšo športnico Celja 2023. V skoku s palico je na svetovnem prvenstvu osvojila 4. mesto, na dvoranskem evropskem prvenstvu pa je postala evropska podprvakinja. Ob tem je 2. mesto zasedla tudi v finalu diamantne lige in se okronala z nazivom državne prvakinje.

“Zelo sem vesela, da sem prišla v Celje, da me je pod svoje okrilje vzel Milan Krajnc in upam, da bova še vsaj kako leto ali dve nadaljevala skupno pot,” je povedala Tina Šutej, ki se prireditve zaradi tekmovalnih obveznosti ni mogla udeležiti.

Larisa Žagar Slemenšek iz ŠK Hyong Celje se je znašla na drugem mestu. V kategoriji do 65 kg je postala svetovna prvakinja v light contactu. Zlato odličje je osvojila tako posamično kot tudi ekipno.

Tretja je bila Lea Bartelme, košarkarica ŽKK Cinkarna Celje, ki je kapetanka slovenske mladinske reprezentance, s katero je postala evropska prvakinja, ob tem pa je bila najboljša podajalka in del najboljše peterke turnirja. S Celjankami je osvojila praktično vse kar se je osvojiti dalo, in sicer državno prvenstvo, državni pokal ter mednarodno WABA ligo.

Ekipno najbolj prepričljivi rokometaši in košarkarice

V moški ekipni konkurenci so priznanje najboljše ekipe za leto 2023 prejeli člani Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško, v ženski pa članice Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje.

Naj ženska ekipa Celja: ŽKK Cinkarna Celje – osmič zapored (vir foto: FB ŽKK Cinkarna Celje)

Rokometaši so bili državni in pokalni prvaki, prav tako pa jim je pripadel tudi superpokal. Košarkarice so osvojile trojno krono, in sicer državni pokal, državno prvenstvo in mednarodno ligo WABA.

Priznanji sta prevzela rokometaš Stefan Žabić, ki je zaradi poškodbe žal že zaključil letošnjo sezono, in kapetanka Cinkarne Ana Nuša Anžič, ki ji v tej sezoni prav tako težave povzroča poškodba.

Podelitev priznanj – članska kategorija

Priznanja, ki jih je podelil Hrvoje Fižuleto, so prejeli športniki, ki so v ekipni ali posamični članski konkurenci osvojili naslove pokalnih ali državnih prvakov, ali pa so bili na uradnih mednarodnih prvenstvih uvrščeni med prvo tretjino vseh nastopajočih.

To so: Tina Šutej, Klara Lukan, Eva Pepelnak, Martina Ratej, Hana Urankar, Matic Ian Guček, Jan Vukovič, Vid Botolin, Žiga Jan in Sebastjan Baš (AD Kladivar Celje), Anja Kozmus (Kegljaški klub Celje), Jan Ločnikar, Lan Tominc in Martin Srabotnik (Kajak kanu klub Nivo Celje), Gašper Pevec, Lena Bornšek in Nikola Milenović (Plavalni klub Neptun Celje), Julija in Jernej Kruder (Planinsko društvo Celje – Matica), Lenart Maligoj (Smučarsko društvo Snežak Celje), Tim Mastnak (Sport klub M-Celje), Armin Hasanović in Maj Grunt Vidmar (ŠD Slavko Šlander Celje) ter Larisa Žagar Slemenšek, Maša Kenjalo in Tina Baloh (ŠK Hyong Celje).

Prav tako pa so prizanje prejeli ekipi atletinj in atletov AD Kladivar Celje, ekipe članic Kegljaškega kluba Celje, ŽKK Cinkarna Celje ter ŽNK Celje in ekipa članov RK Celje Pivovarna Laško.

Podelitev priznanj – mladinska kategorija

Priznanja, ki jih je podelil nekdanji celjski rokometaš Vlado Bojović, so prejeli mladi športniki, ki so v ekipni ali posamični konkurenci osvojili naslove pokalnih ali državnih prvakov, ali pa so bili na uradnih mednarodnih prvenstvih uvrščeni med prvo tretjino vseh nastopajočih.

To so: Ela Velepec in Tia Tanja Živko (AD Kladivar Celje), Pia Rožmanc in Matic Nareks (Celjski šahovski klub), Urh Skamen (Freestyle klub Celje), Julijan Pevec (Plavalni klub Neptun Celje), Sara Čopar (Planinsko društvo Celje – Matica), Ian Strnad (ŠD Slavko Šlander Celje) ter Nika Zver Špan (ŠK Hyong Celje).

Prav tako pa sta bili s priznanjem nagrajeni ekipi starejših mladink AD Kladivar Celje in mladih košarkaric ŽKK Cinkarna Celje.

V imenu vseh športnikov se je zahvalil Tim Mastnak: “Hvala za vso podporo, ki nam jo dajete, da smo lahko tukaj, kjer smo. Še naprej obljubljam, da bomo najboljši ambasadorji Celja, da bomo v dobri luči predstavljali Celje in se borili za knežje mesto.” 

Župac MOC Matija Kovač, deskar na snegu Tim Mastnak in predsednik ŠZC Matej Polutnik (Foto: Andraž Purg)

Za vmesno glasbeno popestritev so poskrbeli dijaki in dijakinje I. gimnazije v Celju, ki so svoj band poimenovali Ropotuljice.