Najboljši športniki I. gimnazije v Celju


najboljsi sportniki kajuha 2014Četrtošolci: atlet Lucijan Zalokar, košarkarica Eva Lisec in judoist Tim Toplak so postali najboljši športniki I. gimnazije v Celju v letošnjem šolskem letu. Vrhunske rezultate pa so naši dijaki na državnem nivoju dosegli tudi v individualnih športih (1. mesto v atletiki, plezanju, judu in plavanju) in v ekipah (2. mesto dekleta v rokometu, odbojki in v atletiki ter fantje v atletiki in 3. mesto v ženski štafeti na 4 x 100 metrov). Najboljši posamezniki in ekipe so nagrade prejeli v ponedeljek, 26. maja, na slavnosti podelitvi v Gimnazijki.

Lucijan Zalokar, za prijatelje kar Luc, je nagrado prejel za izjemne dosežke v atletiki na srednješolskih državnih tekmovanjih: po štirikrat je bil področni prvak v krosu, državni podprvak v krosu (2 km), področni prvak v teku na 1000 m, po dvakrat je bil 3. in dvakrat 2. na državnem prvenstvu v teku na 1000 m. V 4. letniku pa je zmagal tudi na ekipnem državnem prvenstvu in tako pomagal šoli do naslova državnega prvaka. Omeniti pa je seveda  treba tudi uspehe, ki jih je mladi atlet dosegel s svojim klubom AD Kladivar: v kategoriji mlajših mladincev (U18) je dosegel državni rekord v dvorani na 800 m s časom 1:54:34, osvojil je 5 zlatih, 9 srebrnih in 9 bronastih medalj v disciplinah 400, 800, 1500 metrov, štafeta 4×400 metrov in kros. Z dvema atletskima kolegoma, dijakoma I. gimnazije (Simonom Navodnikom in Žanom Krivcem) pa je ekipno osvojil tudi najpomembnejše krose v Sloveniji.  Na mednarodni ravni je večkrat nastopal za reprezentanco, največje uspehe je dosegel leta 2012 (takrat je bilo tudi največ tekem), saj je zmagal na “pokalu Savaria” na 800m, v isti disciplini pa osvojil 2. mesto na igrah Alpe-Jadran in bil 3. na mladinskem četveroboju (SLO-CRO-CZE-HUN).

Poleg tega, da je vrhunski športnik je bil tudi zelo dober dijak in je edini izmed najboljših treh, ki ni obiskoval športnega razreda. Pravi, da je nagrado potihoma pričakoval, saj je na državnem nivoju dosegel vse, kar se je dalo. Kako pa vidi svojo prihodnost? »Želim si ostati v športu, najprej doseči svoj maksimum kasneje pa kot športni novinar.« Luc bo namreč podobno kot starejši brat študiral novinarstvo. S treningi bo nadaljeval v Ljubljani, počitnic pa ne bo kaj veliko, saj ga čakajo še naporni treningi.

Eva Lisec, članica šolske košarkarske reprezentance in celjskega kluba ŽKK Athlete, je prejela nagrado za izjemne dosežke v košarki na srednješolskih državnih tekmovanjih in v ligi ŠKL. Visokorasla košarkarica (Eva igra na igralnem mestu centra) nam je zaupala, da nagrade pričakovala. »Sem je pa zelo vesela, saj je to dokaz dobrega dela, lep zaključek srednje šole in spodbuda za naprej.« Eva je zadnji dve leti obiskovala športni razred, prvi dve pa splošni oddelek. »Sošolci in profesorji so me lepo sprejeli. Moram reči, da smo imeli res optimalne pogoje za  šport in šolo.« Morda je tudi ta sprememba botrovala izvrstnim klubskim in šolskim športnim uspehom v zadnjih dveh letih. V letih 2012/13 so namreč celjske ‘Atletinje’ postale članske, pokalne in mladinske državne prvakinje in bile tudi prva peterka mladinskega final foura. V letošnji sezoni pa so prav tako postale članske in mladinske državne prvakinje ter bile odlične 3. v Jadranski ligi. Uvrstile pa so se tudi v prvo peterko final foura in MVP final foura. V lanskem šolskem letu so članice naše šolske reprezentance postale tudi državne prvakinje in ŠKL prvakinje, uvrstile pa so se tudi v peterko final foura in MVP final foura. Eva je nastopila tudi na evropskem prvenstvu U18 in bila razglašena za najboljšo skakalko prvenstva 2013. Zadnji dve leti je Eva tudi članica slovenske članske reprezentance. Zaenkrat ostaja v Celju pri Athletu, nekoč pa si želi zaigrati tudi v evroligi, v kakšnem dobrem ruskem, turškem ali slovaškem klubu. Zanimiv izbor. Kako to, da ravno tam? »Dobro delajo z mladimi. Všeč mi je njihov pristop.« Kaj pa študij? »Zaenkrat se želim posvetiti športu, tako da sem dala študij na stranski tir. V košarki pa vsekakor ostajam, najprej kot profesionalna igralka, nato pa se vidim kot trenerko morda menedžerko kakega kluba.« Tudi za Evo počitnic ne bo kaj veliko, saj jo čakajo reprezentančne in klubske priprave.

Tim Toplak je športnik v borilnih veščinah, trenira namreč kar dve: judo in ju-jitsu. Nagrado je prejel za izjemne dosežke v borilnih športih na mednarodnem področju. Je Evin sošolec iz športnega oddelka in zaupal nam je, da je glede na uspehe v preteklih letih na nagrado potihoma upal. »Zame je to zelo veliko priznanje ob koncu šolskega leta.« Gotovo največji uspeh je naslov kadetskega in mladinskega svetovnega prvaka v ju-jitsu. In kako je z načrti za naprej? »Vpisal sem se na računalništvo in odločen sem, da bom študij tudi zaključil. Je pa zelo mogoče, da se bo za kako leto zavleklo zaradi športa.« Tudi v športu namreč še ni rekel zadnje besede. »Želim se uvrstiti v reprezentanco v judu. Evropskega mladinskega prvenstva v ju-jitsu pa se žal nisem udeležil zaradi poškodbe. Je pa jeseni še člansko prvenstvo…« Tim trenira judo v klubu z’dežele Sankaku Celje, ju-jitsu pa v ljubljanskem klubu Shinto. Njegov vzornik v športu je Lionel Messi. »Res, da ne trenirava istega športa, vendar mi je všeč njegova skromnost.«

Ravnatelj I. gimnazije v Celju, dr. Anton Šepetavc, tudi športnik po duši, je na slavnostni prireditvi čestital vsem športnikom in poudaril pomembnost športa v življenju mladega človeka.

Prireditev, na kateri podelimo nagradi za najboljšo športnico in najboljšega športnika leta ter nagrade in pohvale za športne dosežke na šolskih tekmovanjih, organiziramo na I. gimnaziji v Celju že vrsto let in vsako leto je izbor zahteven. Letos je bil izbor celo tako težek, da smo se odločili podeliti kar dve nagradi za fante.

I. gimnazija v Celju se lahko pohvali z bogato športno zgodovino, saj je našo šolo obiskovalo veliko vrhunskih športnikov in trenerjev, denimo Katarina Srebotnik, Ana Drev, Nika Barič, Beno Udrih, Tone Tiselj, Gašper Marguč, Rok Marguč, Glorija Kotnik, Luka in Miha Žvižej, če omenimo le nekaj zvenečih imen. Morda bomo čez nekaj let dodali med najbolj zveneče tudi naše letošnje tri nagrajence!

Nataša Peunik; foto: Pika Povh