Najmočnejši Celjan v powerliftingu dvignil 680 kilogramov


Iztok Kočevar je v začetku meseca v športni dvorani v Kidričevem ubranil naziv najmočnejšega Celjana in stopil na drugo stopničko na državnem prvenstvu v powerliftingu. 

Prvenstva v powerliftingu se je udeležilo največ tekmovalcev doslej

Državno prvenstvo v powerliftingu je bil doslej največji dogodek v zgodovini tega športa v Sloveniji. Tekmovanja se je udeležilo 35 žensk in 79 moških.

Udeleženci so moči merili v treh dvigih palice z utežmi: počepu, potisku s prsi in mrtvem dvigu, pri čemer se v skupni seštevek upošteva najtežji od treh poskusov posameznega dviga. Poleg tekmovanja znotraj težnostnih kategorij, se tekmovalci potegujejo tudi za mesta v absolutni razvrstitvi po točkah, ki predstavljajo relativno moč posameznika glede na telesno težo.
Iztok Kočevar je zmogel 295 kg mrtvega dviga; foto: TM

Moška kategorija do 93 kg je bila po napovedih Powerlifting zveze Slovenije eden od vrhuncev moškega dela tekmovanja, za katerega se je Kočevar po lanski diskvalifikaciji zaradi neuspešnih treh poskusov na potiskom s prs, še toliko bolj pripravljal.

Leta 2021 se je Kočevar prvič preizkusil v troboju moči in svojo začetniško srečo okronal s prvim mestom v kategoriji do 93 kg.

Letos je v izjemno tesnem in napetem tekmovanju v isti kategoriji ubranil nazil najmočnejšega Celjana ter zasedel 2. mesto z seštevkom 680 kg, natančneje 255 kg počepa, 130 kg potiska s prsi in 295 kg mrtvega dviga. V absolutni razvrstitvi po točkah je Kočevar zasedel 5. mesto.

36-letni Kočevar si je zadal, da se bo tekmovanja v powerliftingu naslednje leto zagotovo spet udeležil, trenutno pa na treningih daje poudarek dvigu s prsi.