Poglejte, koliko škode so navijači v soboto zvečer napravili na celjskem stadionu (foto)


V soboto sta se v Celju odvili finalni dejanji moškega in ženskega pokalnega nogometnega tekmovanja, predvsem moški obračun pa je poskrbel za precej nastale škode na celjskem stadionu in za to, da so imeli policisti ter gasilci polne roke dela.

V knežjem mestu sta si v okviru finalnega dela obeh pokalnih tekmovanj v ženski konkurenci nasproti stali ekipi Mure in Olimpije, pri moških pa Maribor ter Olimpija. Večni derbi med Štajerci in Ljubljančani je, kljub deževnemu vremenu, poskrbel za precej obiskan celjski stadion, na tekmi se je namreč zbralo več kot 9.000 gledalcev.

Tekma se je sicer precej zavlekla zaradi številnih prekinitev na račun navijačev, ki so na igrišče metali plastenke, pirotehniko, stole in ostale predmete, prišlo pa je tudi do ”kresovanja” na tribuni privržencev Maribora, ki so zažgali zajeten del sedišč na severni tribuni.

”Kresovanje” mariborskih navijačev; foto: Simon Valant

Vse to je na infrastrukturi celjskega objekta za seboj pustilo posledice in škodo. Kot so nam dejali pri ZPO Celje so si skupaj s predstavniki Nogometne zveze Slovenije ogledali stanje, ki je na Stadionu Z’dežele nastalo po tekmi. Okvirna ocena škode, ki jo bo v celoti poravnala NZS, znaša 35.000 evrov.

S Policijske uprave Celje so nam sporočili, da so pred tekmo, v večernem času, zaradi množične kršitve javnega reda in miru, odredili pridržanje 39. osebam. Obravnavali so eno kaznivo dejanje nasilništva in kazniva dejanja poškodovanje tuje stvari, za zdaj še neznanih  storilcev. Z zbiranjem obvestil za ustrezno procesuiranje vseh storilcev še nadaljujejo, pri varovanju tekme pa so poleg policistov PU Celje, sodelovali še policisti drugih policijskih uprav.

Stoli, ki so pristali na igralni površini Stadiona Z’dežele; foto: ZPO Celje

Kazen pa bo vsekakor doletela tudi oba kluba, zaradi nešportnega in neprimernega vedenja navijačev, ki so se, ob že omenjenem metanju predmetov na igralno površino, posluževali številnih žaljivih skandiranj, razvitja transparenta z žaljivo vsebino ter vdora na igrišče po zadnjem sodnikovem žvižgu.

Foto: Simon Valant

Ob vdoru je prišlo tudi do fizičnega obračunavanja med pristaši Maribora in Olimpije, poleg tega pa so Ljubljančani še razstavili gol in razrezali golovo mrežo.

Foto: Simon Valant

Dramatično je bilo tudi dogajanje na igrišču samem, Štajercem je namreč v 10. minuti sodnikovega podaljška pripadla najstrožja kazen, ki pa jo je Marko Tolić nonšalantno zapravil. Sledili so podaljški, kjer je Olimpija preko Justasa Lasickasa povedla, a je rezervist Nemanja Mitrović ob svojem prvem stiku z žogo izid poravnal.

Vse je že kazalo, da bodo pokalnega prvaka odločili streli z bele pike, a je v zadnjih sekundah tekme sodnik Bojan Mertik dosodil enajstmetrovko za zmaje, unovčil pa jo je Timi Max Elšnik. Sporna odločitev sodnika je poskrbela za precej deljenih mnenj, predvsem pa za negodovanje v štajerskem taboru.

V ženskem finalu so Prekmurke v drugem polčasu uspele prebiti odpor Ljubljančank. V polno so za Muro zadele Josilene De Jesus MatosKaja Korošec in Živa Rakovec, za Olimpijo pa Manja Rogan.

Olimpija Ljubljana : Maribor 2:1 (0:0, 0:0, 1:0)
Lasickas (103′), Elšnik (120+10′); Mitrović (113′),

Olimpija Ljubljana : Mura Nona 1:3 (0:0)
Rogan (90+3′); De Jesus Matos (54′), Korošec (84′), Rakovec (90+5′)