Nekdanji uspešni direktor Topra prejel Bloudkovo plaketo


Včeraj so na Brdu pri Kranju podelili Blodkova priznanja za dosežke na področju športa. Med prejemniki priznanj je tudi Celjan Zvonko Dežnak, in sicer za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa.

Dežnaka Celjani poznajo kot vodilnega pri različnih tekstilnih podjetjih. Svojo poklicno pot je začel v Tekstilni tovarni Prebold. Nadaljeval jo je kot direktor podjetja Toper Elegant. Sledilo je vodenje celjske tekstilne tovarne Metka. Svoj vrhunec je doživel kot direktor podjetja Toper, ki ga je uspešno saniral, na olimpijskih igrah v Sarajevu, od katerih v teh dneh mineva 40 let, pa je obleklo jugoslovansko reprezentanco in še devet drugih. Toper je bil takrat v širšem prostoru znan kot sinonim za oblačila za šport in prosti čas.

Prejšnji teden je v Osrednji knjižnici Celje predstavil knjigo Samoupravni tajkun. V uvodu h knjigi je Jožica Hribar zapisala: “To so bili tudi časi, ko so slovenski smučarski asi in skakalci dosegali prve zmage na tekmah za svetovni pokal in povsod je bil zraven Toper. Generacija ljudi, ki se danes poslavlja od svoje aktivne delovne dobe, se še vedno s ponosom in nostalgijo spominja olimpijskih iger v Sarajevu in oblačil blagovne znamke Toper, ki so jih nosili številni tekmovalci, novinarji, funkcionarji, pa tudi fantje in dekleta, ki so skrbeli za obiskovalce olimpijade. Toprov logotip se je izrisoval na ekranih vseh svetovnih televizijskih hiš. Nekje v ozadju tega »belega cirkusa« je bil kot eden izmed njih Zvone Dežnak.”

Dežnakov prejem priznanja od 41. minute naprej:

Dežnak je tudi prejemnik bronastega grba Mestne občine Celje.

Tako je utrinke z Brda zabeležil Srečko Kolar, predsednik Društva upokojencev Celje, ki je bil tudi predlagatelj priznanja:

Slednji je pred dnevi vodil pogovor z Dežnakom v študijski čitalnici Osrednje knjižnice Celje: