NK Celje izpadel iz evropskih tekmovanj: plačali ceno mladosti in neizkušenosti


Po izredno ugodnem rezultatu na 1. tekmi 1. predkroga Evropske lige, ko so nogometaši NK Celje v gosteh presenetljivo z 2:1 premagali Tromsoj, so včeraj na domači Areni Petrol vso prednost zapravili še preden so dobro stopili iz slačilnice.

Že v četrti minuti srečanja so namreč Norvežani prestrašenim celjskim mladcem zabili prvi gol. Bočni branilec Tromsoja je ušel neizkušenemu Gregorju Bajdetu in po prodoru proti bližnji vratnici “zavrnil” žogo vtekajočemu  Magnusu Andersenu, ki je rutinirano zaključil šolsko akcijo za vodstvo gostov.

Mladi Celjani so sicer pokazali željo po kontinuiranem napadanju, a noge jim je dokončno spodrezal drugi zadetek gostov; Morten Moldskred je po podaji Aleksandra Prijovića natančno zadel z roba kazenskega prostora. Oba zadetka sta bila posledica taktične nezbranosti v obrambi Celjanov, pri kateri so nasprotniku prepustili preveč prostora za neovirane strele v bližini svojega gola.

Zgodnja preobrnitev skupnega rezultata v prid Norvežanov je v celjski ekipi pustila vidne posledice, saj do polčasa niso uspeli reogranizirati svojih vrst ter vrata nasprotnika ogroziti pogosteje kot z osamljeno priložnostjo Bajdeta, ko je po podaji Gobca s kota zadel stičišče vratnice in prečke. Mladi celjski napadalec se je po odlični globinski podaji znašel še v eni zreli (pol)priložnosti, ki pa je izzvenela zaradi zapletanja pri zaključku akcije.

Drugi polčas so Celjani po ohladitvi glav in dveh menjavah začeli pogumneje, prevzeli nadzor nad igro in s kontinuiranim napadom poskusili prebiti zgoščeno obrambo Tromsoja. Norvežani so namreč pokopali ambicije po napadalni igri in se usmerili predvsem v organizirano branjenje, kar pa je celjskim mladcem še otežilo zadano nalogo. Prostora je namreč bilo malo, vse preredko pa so po zgostitvi obrambe na majhni površini koristili hitre diagonalne podaje na drugo stran igrišča, kjer so osamljeni na žogo v prostor čakali celjski bočni branilci.

Nekaj nevarnih prodorov, ki so se končali s strelom proti golu je vendarle uspelo Benjaminu Vebiču, ki pa je tudi zamudil najlepšo priložnost, ko je globoko v kazenskem prostoru zgrešil podano žogo za znižanje izida.

Situacija na igrišču se ni bistveno spremenila niti po izključitvi gostujočega branilca Salioua Cissa v 81. minuti. Izkušeni Norvežani so še tesneje zaprli poti do svojega gola, ob pridobitvi posesti žoge ter ob prekinitvah pa uspešno kradli igralni čas; tega je domačim vse bolj zmanjkovalo.

In na koncu ga je za domači gol in podaljške tudi zmanjkalo. Nogometašem Celja je tako za napredovanje zmanjkalo nekaj znanja, predvsem pa kilometrine evopskih tekem in posledičnih izkušenj. V taktičnem smislu bo potrebno nekaj več narediti predvsem v fazi obrambe pri odločnejšem pokrivanju, pri hitrejšem prehodu v (proti)napad po osvojitvi žoge in pri hitrejši ter pogostejši menjavi strani igranja po zgostitvi prostora na ena strani igrišča.

Kljub temu celjski mladci zglednega števila navijačev (zbralo se jih je okoli 3000) niso razočarali in ljubitelji nogometa v knežjem mestu lahko z optimizmom pričakujejo novo ligaško sezono.

Celje : Tromsø 0 : 2 (0 : 2)

Arena Petrol, gledalcev 3000, sodniki: Coltescu, Gheorghe in Ghinguleac (vsi Romunija).
Strelca: 0:1 Andersen (4.), 0:2 Moldskred (16.).

Celje: Kotnik, Krajcer, Korošec, Žitko, Vidmajer, Jugović, Gobec, Žurej, Verbič, Bajde (od 46. Žagar Knez), Plesec (od 46. Zajc).

Tromsø: Sahlman, Fojut, Čaušević, Koppinen, Ciss, Bendiksen (od 15. Moldskred), Andersen (od 73. Drage), Johansen, Pritchard, Kristiansen, Prijović (od 79. Ondrašek).

Rumeni kartoni: Gobec, Vidmajer; Ciss, Prijović.
Rdeč karton: Ciss (81.).

R. Č.