NK Celje lani s 4-milijonsko luknjo, a gradijo na slovenskih nogometaših


Nogometni klub Celje čaka pestro poletje, saj se bodo že 9. ali 10. julija pomerili v prvem kvalifikacijskem krogu za uvrstitev v Ligo prvakov. Te dni v Celje skušajo privabiti odmevne okrepitve: omenja se ponudba slatinskemu strelcu sezone Patriku Mijiću ter bogata ponudba, ki jo je prejel slovenski nogometni reprezentant Petar Stojanović.

Kako resno so ruski vlagatelji zastavili zgodbo v slovenskem in celjskem nogometu, priča podatek, da so v NK Celje v štirih letih do sedaj vložili 8 milijonov evrov in še 6 milijonov posojil. Proračun NK Celje je lani znašal 8,7 milijona evrov in je bil tretji najvišji v državi, obenem pa je presežek stroškov nad prihodki znašal dobre 4 milijone evrov.

A denar je bil načrtno vložen v kakovostne domače nogometaše, kar je pri tujih vlagateljih v Sloveniji do sedaj bila prej izjema kot pravilo. Celjsko člansko ekipo je namreč v minulem prvenstvu sestavljalo 61 % v Sloveniji vzgojenih nogometašev – več med prvoligaši jih je z 72 % deležem imel zgolj ljubljanski Bravo.

Iz nogometnega kluba Celje so včeraj sporočili, da 28-letni branilec Damjan Vuklišević ostaja v knežjem mestu – pogodbo je podpisal do konca junija 2027. Vukliševič je bil eden izmed štirinajstih nogometašev prve ekipe, ki se štejejo za vzgojene doma, v Sloveniji. To pomeni, da so v Sloveniji igrali vsaj 3 sezone med 15. in 21. letom. Več jih je imel le Bravo, za Celjem pa so zaostale Domžale (58 %), Mura (55 %), Aluminij (54 %) itd.

Obenem so minulo sezono za NK Celje nastopali trije v domačem klubu vzgojeni nogometaši. Ob kapetanu Denisu Popoviću in tretjem vratarju Metodu Jurharju se v to kvoto šteje tudi Gregor Bajde, ki je v Celje iz takratnega Interblocka leta 2012 prišel z osemnajstimi leti. To predstavlja 14 % delež, kar je četrti najvišji za Domžalami, Muro in Mariborom.

Švicarski inštitut CIES, ki obdeluje te podatke, je glede na razmerje med domačimi in v klubu vzgojenimi nogometaši ustvaril indeks, po katerem so slovenski klubu razvrščeni takole:

1. Domžale 54,3 (58% slovenskih igralcev, 33% v klubu vzgojenih)
2. Bravo 54,2 (72% in 19%)
3. Mura 45,8 (55% in 23%)
4. Celje 44,2 (61% in 14%)
5. Maribor 42,8 (50%in 23%)
6. Aluminij 40,1 (54% in 14%)
7. Radomlje 37,8 (53% in 13%)
8. Koper 32,2 (44% in 13%)
9. Rogaška 30,7 (46% in 8%)
10. Olimpija 25,0 (33% in 13%)

Proračun Celja skoraj na ravni Olimpije in Maribora

Odkar so ruski vlagatelji pred štirimi leti vstopili v NK Celje, je proračun slednjega močno narasel. V letu 2023 je znašal 8,7 milijona evrov, kar je tretji največji, za Mariborom (9,9 mio €) in Olimpijo (9,6 mio €). A če sta navedena kluba lani ustvarila razmeroma majhno izgubo – Maribor slabih 250 tisočakov, Olimpija pa dobrih 124 tisoč evrov, je bila izguba NK Celje skoraj 4,1 milijona evrov.

A cilj, osvojitev naslova državnega prvaka, je bil dosežen. S tem pa možnost, da Celje, če premaga vsaj tekmeca v 1. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, na evropskem parketu odigra vsaj še 6 tekem in se, če ne drugače, morda na koncu uvrsti vsaj v Konferenčno ligo. Takšen scenarij je Olimpiji v minulem prvenstvu prinesel 4,2 milijona evrov denarja iz UEFA, navaja portal Necenzurirano. Proračun NK Celja naj bi naslednjo sezono bil še 3 milijone višji, dodajajo na omenjenem portalu.

S kom Celje v evropskih kvalifikacijah?

Kar nas pripelje do vprašanja evropskih kvalifikacij in možnosti Celja, da se uvrsti v eno od reformiranih evropskih tekmovanj. Liga prvakov je želja predsednika Celja Valeriya Kolotila, a, roko na srce, ta trenutek še nerealna.

S kom bo Celje igralo v 1. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, bomo izvedeli 18. junija, kandidati pa so navedeni v okvirčku.

Ferencvaros (MAD), Qarabag (AZE), Slovan Bratislava (SVK), Ludogorets (BLG), FCSB (ROM), HJK (FIN), Pyunik (ARM), RFS (LAT), Flora (EST), Klaksvik (ICE), Shamrock Rovers (IRL), Petroclub (MLD), Ballkani (MAK), The New Saints (WAL) in Lincoln Red Imps (GIB).

V primeru, da Real Madrid v finalu lige prvakov premaga Borussio iz Dortmunda, se bo, kot piše Sportklub,  v rednem delu odprlo mesto za neposredno uvrstitev ukrajinskega Šahtarja, po razporedu kvalifikacij navzgor pa bodo pomaknile še nekatere druge ekipe. Med drugim bosta iz prvega v drugi krog kvalifikacij napredovala madžarski Ferencvaroš in azerbajdžanski Qarabag, kar pomeni, da odpadeta kot potencialna tekmeca Celjanov v 1. krogu kvalifikacij. Ker gre za neugodna tekmeca, se zato ve, za koga bodo v knežjem mestu navijali v sobotnem finalu Lige prvakov, še pišejo na Sportklubu.

Okrepitve za dvig na evropski nivo nujne

Čeprav je NK Celje v slovenski ligi letos dominiral, pa je jasno, da bo za evropski nivo ekipi potrebno dodati še nekaj kvalitete. Še posebej v napadu, in seveda, še posebej, če bo kljub zapustil kateri od ključnih igralcev. Pri odhodih se najpogosteje omenja Aljoša Matka (Slovan Bratislava), pa tudi najboljšega igralca 1. SNL minule sezone, reprezentanta Žana Karničnika.

Po drugi strani se Kolotilo srečuje s težavo nezadostnega ugleda celjskega kluba med potencialnimi prestopnimi tarčami dokazane kakovosti. “Kje naj potrošimo denar, če težko dobimo igralce v Celje? Igralci pa nočejo priti, ker manjka marsikaj, od organizacije, infrastrukture in tako naprej. Kako to preseči? Treba je preplačati, da dobiš igralca, ki ga hočeš. Ko bo prišel prvi takšen, se bo to spremenilo,” je denimo nedavno potarnal v intervjuju za Nogomanio.

Dober primer je reprezentančno krilo Petar Stojanović, igralec Empolija na posoji v italijanskem drugoligašu Sampdorii, ki si ga Celjani močno želijo v svojih vrstah. V pogovoru za Nogomanio je priznal, da je celjska ponudba “spoštovanja vredna”. A v isti sapi dodal: “Celje dela dober posel, trudijo se za slovenski nogomet, upam, da javnost to podpira. Imajo odličnega trenerja, ki je bil moj trener v Dinamu, imajo odlične igralce. So pa tukaj v igri drugi faktorji. Igral sem za Maribor. Meni Maribor veliko pomeni. Ta odločitev ne bo lahka. Na prvem mestu v Sloveniji je zame Maribor!”

Na konkretno vprašanje novinarja, ali ga povratek v slovensko ligo torej še ne zanima, je Stojanović dodal: “Oktobra bom star 29 let. Seveda, to niso leta, ko razmišljaš o povratku domov. Cilji so igrati na vrhunski ravni, vem pa, da Celje cilja na uvrstitev v ligo prvakov. Lepo je videti, da nekdo investira svoj denar v slovenski nogomet. Ne vem, zdi se mi, da ta projekt nima dovolj podpore javnosti, gospodarstva. Če bi še kdo pomagal, okrog stadiona, trening centra in podobno …”

In ravno o slednjem je kot eno največjih ovir za NK Celje govoril predsednik Kolotilo. Pa vendar tako klub kot mesto ne stojita križem rok. V teku je posodobitev stadiona Z’dežele na nivo, ki bo omogočal igranje tudi v ligi prvakov. Več o prenovi pa bomo na Celje.info pisali v kratkem.