NK Celje v 1. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov v Estonijo


Na sedežu Uefe v Nyonu so izžrebali pare 1. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov. Slovenski nogometni prvak Celje 8. oziroma 9. junija odhaja v glavno mesto Estonije, Talin, kjer se bo pomeril s tamkajšnjo Foro. Teden dni kasneje bo sledila povratna tekma v Celju.

Flora Talin je 15-kratni državni prvak in 8-kratni pokalni zmagovalec Estonije. V prvenstvu, ki trenutno poteka, saj se začenja spomladi in konča jeseni, Flora zaseda 2. mesto, za FCI Levadia pa po 17 krogih zaostaja za velikih 10 točk. Gre za mlado ekipo s povprečno starostjo 21,8 let in skupno tržno vrednostjo po oceni spletnega portala Transfermarkt 3,34 milijona evrov. Njegov najbolj nevaren nogometaš je napadalec Mark Anders Lepik, ki je v 17 krogih zadel 13 golov in prispeval 4 podaje.

Za primerjavo, članska ekipa NK Celje ima povprečno starost 26,4 let in je vredna 10,4 milijona evrov.

Flora je reden gost evropskih tekmovanj, kjer pa so jo že premagovali tudi slovenski klubu. Takratni prvak Gorica jo je denimo poleti 2004 v 1. predkrogu Lige prvakov izločila z zmagama 4:2 in 3:1, tri leta kasneje pa so jo s 3:2 in 2:0 v prvem predkrogu Evropske lige odpravile Domžale.

Največji uspeh Flore na mednarodnem nivoju je uvrstitev v skupinski del Konferenčne lige v sezoni 2021/22, ko so med drugim doma premagali Partizan in zbrali skupaj 5 točk.