Nogometaše ob začetku EURA U21 v mestu pozdravljajo plakati celjskih otrok (foto)


Danes se s tekmo Češka – Italija v Celju začenja dolgopričakovani nogometni EURO U21. V naše mesto prihajajo nogometne reprezentance iz Slovenije, Češke, Italije in Španije. Knežje mesto jih bo med drugim pozdravilo tudi z velikimi plakati, ki so jih na temo nogometa ustvarili otroci in mladi.

Stari nogometni rek pravi: »Življenje je igra, nogomet je resna zadeva.« Nič čudnega, saj govorimo o najbolj priljubljeni postranski stvari na svetu, s katero naj bi se po oceni evropske nogometne organizacije ukvarjalo okoli 18,5 milijonov registriranih nogometašic in nogometašev.

Tudi v Celju imamo radi nogomet in ga uradno igramo že dobrih 100 let. Predlani smo praznovali 100 obstoja in delovanja Nogometnega kluba Celje, lani pa smo bili zelo ponosni, ko je Nogometni klub Celje osvojil prvi naslov državnih nogometnih prvakov.

V teh dneh gostimo največji športni dogodek v zgodovini Slovenije – Evropsko nogometno prvenstvo mladih nogometašev do 21 let. Na stadionu Z’ dežele bodo odigrane tri tekme. Na eni izmed njih (v soboto ob 18.00) se bodo reprezentanti naše izbrane vrste pomerili s češkimi sovrstniki. Nogometaši iz Slovenije, Češke, Italije in Španije danes prihajajo v naše mesto, saj bo zvečer otvoritvena tekma med Češko in Italijo.

“Veseli smo, da jih lahko pozdravimo na najlepši možni način, in sicer z velikimi plakati, ki so jih na temo nogometa ustvarili otroci in mladi. V poslikave so vložili veliko truda, kreativnosti in veselja, zato verjamemo, da se bo takšna iskrena in prisrčna  dobrodošlica nogometašev dotaknila in da jim bo naše mesto ostalo v najlepšem spominu,” so ob tem zapisali na MO Celje.

Otroci in mladi iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol, mladinskih društev in organizacij vsako leto ob prazniku Mestne občine Celje (11. april) pripravijo velike poslikave, ki so nato razstavljene v galeriji na prostem. Lani so ustvarjali na temo Tehnoparka Celje, letos so se posvetili nogometu.

Prvih deset poslikav, ki so jih  na temo evropskega nogometnega prvenstva ustvarili učenci desetih celjskih osnovnih šol, bo nogometaše in seveda tudi občanke in občane na izbranih lokacijah pozdravljalo do 6. aprila, ko bodo plakate nadomestili z novimi, ki so jih ustvarili otroci iz vrtcev, srednjih šol in mladi, ki delujejo v sklopu različnih mladinskih društev in organizacij v Celju. Slednji so ustvarjali na temo 100 let igranja nogometa v Celju in zgodovinskega uspeha Nogometnega kluba Celje ob osvojitvi prvega naslova državnih nogometnih prvakov (2020), posebno pozornost pa so namenili tudi promociji in spodbujanju igranja ženskega nogometa.

M.G.A., foto: Gregor Katič