Nogometaši Celja le še korak oddaljeni od evropske jeseni (video)


Nogometaši Celja so v tretjem krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo na povratni tekmi gostovali pri beloruskemu Nemanu. Na dvoboju, ki se je sicer zaradi politične situacije odigral v Madžarskem Gyoru, so povsem zasluženo visoko slavili Celjani.

Neman Grodno : Celje 1:4 (0:2)
Shukurov (82′); Bobičanec (21′, 55′), Lamy (35′, 67′)

Celje: Rozman, Karničnik, Zec (od 61′ Milić), Vuklišević, Nemanič, Vrbanec, Zabukovnik, Bobičanec (od 61′ Kouter), Popović (od 68′ Popović), Matko (od 68′ Špeljak), Lamy (od 77′ Svetlin)

Belorusi so na začetku srečanja delovali povsem izgubljeno, celjski nogometaši pa svoje premoči niso uspeli kronati z zadetkom. Imeli so številne zrele priložnosti, najbolj vroče pa je bilo ob poskusu Klemna Nemaniča, ko so domači nogometaši njegov poskus izbili iz golove črte, po odbitku pa se je nato žoga odbila še v prečko. Vendarle je sledil odgovor Nemana, a z izvrstno obrambo se je izkazal Matjaž Rozman.

Celjski strateg Albert Riera je imel sicer nekaj preglavic pri sestavi moštva, saj sta bila odsotna oba centralna napadalca, Charles Ikwuemesi je prestopil v italijansko Salernitano, Edmilson pa je imel težave s poškodbo. Kljub temu njune odsotnosti ni bilo moč opaziti na terenu, grofje so namreč v 21. minuti prišli do povsem zasluženega vodstva. V polno je zadel Luka Bobičanec, ki pod taktirko Španca igra kot prerojen.

30-letni Hrvat se je kasneje znašel še v vlogi asistenta, ko je sijajno zaposlil Juliena Lamyja. Francoz je zvito prelisičil domačega čuvaja mreže in dosegel svoj prvenec v celjskem dresu. V samem zaključku prvega dela igre je nov zadetek Celja, po strelu Denisa Popovića, s fantastično obrambo preprečil Konstantin Rudenok.

Tudi v drugem polčasu je belorusko mrežo načel Bobičanec. Z globinsko podajo ga je v ogenj poslal Mark Zabukovnik, Hrvat pa je nato preigral domačega vratarja in žogo potisnil v prazno mrežo.

Zgodba iz prvega dela igre se je tako nadaljevala tudi v drugi fazi srečanja, po Bobičancu je še drugič v polno zadel tudi Lamy. Za asistenco je poskrbel rezervist Nino Kouter, tudi Francoz pa si je s preigravanjem vratarja priigral strel v nebranjena vrata.

Belorusi so vendarle prišli do častnega zadetka, ko se je v zadnji vrsti poigraval Žan Karničnik. To je izkoristil Alimardon Shukurov. Po visoki in neulovljivi prednosti Celja sta za tem obe ekipi le še čakali zadnji sodnikov žvižg. Varovanci Riere so tako v skupnem izidu slavili s kar 5:1 in si povsem zasluženo prvič v zgodovini priborili igranje v zadnjem krogu evropskih kvalifikacij. Tam celjsko zasedbo čaka dvoboj z izraelskim Maccabijem iz Tel Aviva.