Ob 100-letnici rojstva očeta celjske atletike odkrili spominsko ploščo


Letos mineva 100 let od rojstva ustanovitelja in dolgoletnega predsednika ter trenerja v Atletskem društvu Kladivar Celje, Fedorja Gradišnika.

V spomin nanj so na stadionu Kladivarja, ki ga je sam tudi pomagal graditi, postavili spominsko ploščo. Trajen spomin na legendo celjske atletike so odkrili Bojan Šrot, župan mestne občine Celje, Fedorjeva dolgoletna življenjska spremljevalka Marijana Lubej, predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar in predsednik AD Kladivar Stane Rozman. Prisotni so bili številni Fedorjevi prijatelji, atleti, olimpijci, skratka vsi, ki so Kladivar postavili na vrh športa v nekdanji Jugoslaviji.

fedor_gradisnikUstanovitelj Kladivarja je bil sin znanega istoimenskega celjskega lekarnarja in kulturnika in je večino let preživel v Celju.

Vse svoje življenje je bil zvest športu, predvsem atletiki. Iz predvojne tradicije celjskih športnih društev Olimp, Celje in Teharje je leta 1949 oblikoval društvo Kladivar, ki je pod njegovim vodstvom postalo pojem sodobne jugoslovanske atletike.

Številni jugoslovanski in slovenski rekordi so dokaz, da je bil tudi odličen trener.

Za svoje delo na področju športa je kot prvi Celjan leta 1965 prejel prestižno Bloudkovo nagrado.

Umrl je leta 1983, star 65 let. 

*foto: arhiv M. Lubej/Kamra.si