Olimpija preko Celjanov do pokalnega naslova


S finalno tekmo slovenskega nogometnega pokala med ljubljansko Olimpijo in NK Celjem se je zaključila letošnja nogometna sezona. Pokalne lovorike so se po zmagi z 2:1 v Kopru veselili ljubljanski nogometaši.

Celjski nogometaši so tako s porazom v svojem desetem pokalnem finalu zaključili sezono, v kateri so se v izdihljajih prvenstva obdržali v prvi slovenski nogometni ligi. Celjski nogometaši so z današnjim porazom ostali tudi brez evropskih tekmovanj.

Tekmo na Bonifiki so bolje začeli Celjani in bili nevarnejši predvsem v prvem delu prvega polčasa. Prvi nevarnejši strel proti ljubljanskim vratom je v 14. minuti sprožil Luka Kerin, a je njegov strel Nejc Vidmar branil brez težav. Kmalu za tem je nevaren strel sprožil še Ivan Božić, vendar je bil znova na mestu ljubljanski vratar. V 25. minuti je hiter protinapad Celjanov s strelom zaključil Advan Kadušić, žoga pa je za malenkost zgrešila vrata.

Kljub pritisku Celjanom so iz protinapada prvi zadeli Ljubljančani, potem ko je dolgo podajo v kazenski prostor sprejel Đorđe Ivanović. Njegov strel iz neposredne bližine je Matjaž Rozman najprej ubranil, a se je žoga odbila nazaj do Ivanovića, ki iz drugega poskusa zadel. Ob koncu prvega polčasa so Celjani pritisnili in skušali izenačiti, vendar jim je za to zmanjkalo nekaj natančnosti.

Drugi polčas se je začel po okusu Celjanov, ki so uspeli izenačiti že v prvi minuti drugega polčasa. Po lepi podaji Žana Benedičiča je zadel Ivan Božić. Izenačenje ni trajalo dolgo, saj so igralci Olimpije ponovno povedli v 53. minuti, ko je uspešen prodor izvedel Ivanovića in v kazenskem prostoru lepo zaposlil Nika Kapuna, ki je s strelom v zgornji desni kot premagal Matjaža Rozmana. Sledila sta dva nevarna napada Celjanov. Najbližje izenačenju so bili Celjani v 67. minuti, ko je strel Božića z okoli 22 metrov ustavila prečka. Do konca tekme sta obe ekipi nanizali še nekaj obetavnih napadov, a je ostalo pri izidu 2:1 in veselju Olimpije, ki je z osvojeno pokalno lovoriko vsaj nekoliko omilila klavern spomladanski del državnega prvenstva in izgubo naslova prvaka.

POKAL PIVOVARNA UNION, finale, Koper

Celje – OLIMPIJA 1:2 (0:1)
Božić 46.; Ivanović 32., Kapun 53.

Celje: Rozman, Kerin, Stojinović, Zaletel, Kadušić, Benedičič, Šporn, Vrbanec, Kuzmanović, Sokler, Božić.

Olimpija: Vidmar, Delamea Mlinar, Korun, Maksimenko, Boakye, Ostrc, Elšnik, Kapun, Bosić, Vombergar, Ivanović.

Sodnik: Dragoslav Perić (Kranj)

foto: NZS