Olimpijsko baklo po Celju ponesle celjske olimpijske legende


Olimpijsko baklo je Luka Žvižej predal celjskemu vitezu

Olimpijska bakla te dni potuje po slovenskih krajih, V ponedeljek je prispela tudi v Celje, kjer so jo po atletskem stadionu Kladivar ponesli vsi najvidnejši celjski olimpijci od leta 1936, ko so bile olimpijske igre v Berlinu.

Do letošnjih olimpijskih iger, ki so bile zaradi epidemije novega koronavirusa prestavljene za eno leto, se bodo v Tokiju pričele 23. julija in končale 8. avgusta.

V Celju se je ta teden, pred skorajšnjim pričetkom poletnih olimpijskih iger v Tokiu ustavila Slovenska olimpijska bakla, ki jo. Dogodek je Mestna občina Celje, kot mesto polno športnega ponosa, izkoristila tudi za poklon in zahvalo najvidnejšim celjskim olimpijcem, ki so zaznamovali olimpijske igre vse od leta 1936 v Berlinu do leta 2016 v Riu de Janeiru.

Slovenska bakla je tako potovala iz rok v roke mnogih vrhunskih športnikov, ki so mesto Celje zastopali na posameznih olimpijskih igrah med letoma 1960 v Rimu in 2016 v Riu de Janeiru.

Edinstven dogodek, ki je na enem mestu zbral najvidnejše celjske olimpijce

Med drugim so baklo nosili Mirko Kolnik (Rim 1960), Roman Lešek in Tine Šrot (Tokio 1964) ter vseh šest celjskih prejemnikov olimpijskih medalj Rolando Pušnik, Jolanda Batagelj, Urška Žolnir, Lucija Polavder, Anamari Klementina Velenšek in Tina Trstenjak. Kot aktivni udeleženec je na dogodku sodeloval tudi judoist Štefan Cuk, udeleženec poletnih olimpijskih iger v Barceloni leta 1992. Baklo je ob koncu na Stari grad prinesel rokometni olimpijec Luka Žvižej in jo simbolno predal celjskemu vitezu.

Na dogodku je sodelovalo še 57 najobetavnejših športnikov z vseh celjskih osnovnih šol, ki so bili letos nagrajeni za svoje športne dosežke. Kot častni gost pa je dogodku prisostvoval Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, nekdanji judoist in predsednik Judo zveze Slovenije.

V Celju se je tako zgodil edinstven dogodek, ko so bili na enem mestu istočasno prisotni po eden še živeči olimpijec iz poletnih olimpijskih iger med leti 1960 in 2020, vključno z vsemi olimpijci, ki so kadarkoli osvojili olimpijske medalje. Mestna občina Celje je dogodek zato z razlogom poimenovala Poklon celjskim olimpijskim legendam.

Za glasbeno spremljavo dogodka so poskrbeli pevca Boštjan Dermol in Tonček Kregar ter kitarist Teodor Amanovič – Toš.

Informacije o tem, kje vse je (bo) potovala olimpijska bakla, najdete tukaj.