Pestra mednarodna zasedba hitrostnih drsalcev trenirala v Celju


Zveza drsalnih športov Slovenije kot organizator mnogih mednarodnih poletnih  kampov umetnostnega in hitrostnega drsanja zadnja desetletja uspešno povezuje Celje z Evropo. Tako je tudi letos med 6. in 16. avgustom organizirala mednarodni kamp hitrostnega drsanja na kratke proge (Short Track Speed Skating), ki se ga je kljub časom, ki so zelo nenaklonjeni organizaciji športnih in drugih dogodkov, udeležilo 41 udeležencev in 10 trenerjev iz sedmih evropskih držav.

Čeprav je hitrostno drsanje šport, ki mu Slovenci nekaj več pozornosti namenijo le v času zimskih olimpijskih iger, ga v Celju načrtno gojijo že 20 let. Takšni mednarodni kampi, kot je potekal v Celju, so zelo dobrodošli, da se drsalci pomerijo s konkurenti, ki jih v svoji državi praktično nimajo. Letos so ga celjski hitrostni drsalci na kratke proge še toliko bolj nestrpno pričakovali, saj jih od julija letos dalje trenira nekdanji madžarski reprezentant hitrostnega drsanja na kratke proge Attila Tarcali, ki je tudi  trener slovenske reprezentance. Ta je cilje hitrostnih drsalcev zastavil zelo ambiciozno in se treningov lotil z novimi prijemi in strategijami.

Na 10-dnevnem razvojnem kampu so bili tako udeleženci iz Nemčije, Avstrije, Poljske, Češke, Slovaške, Madžarske in Slovenije. Prijavljeni pa so bili tudi klubi iz Bolgarije,  Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije, ki zaradi omejitev epidemije koronovirusa niso prispeli oz. so udeležbo odpovedali.

SHT TEAM CELJE: zgoraj z leve strani: Urša Erjavec, Vid Gal, Valentino Senica Pintar, Tibor Komerički, Dina Špan Spodaj z leve strani: Maša Kek, Amanda Pražnikar, Zoja Felicijan, Filip Škof Spredaj: novi trener Attila Tarcali
SHT TEAM CELJE: zgoraj z leve strani: Urša Erjavec, Vid Gal, Valentino Senica Pintar, Tibor Komerički, Dina Špan, spodaj z leve strani: Maša Kek, Amanda Pražnikar, Zoja Felicijan, Filip Škof, spredaj: novi trener Attila Tarcali
Izmenjava izkušenj z vrstniki

»Kamp je zasnovan kot športno-izobraževalni program, ki vključuje fizične, tehnične, taktične in mentalne priprave ter vključuje najrazličnejše aktivnosti, vse z namenom navdušiti in izobraziti udeležence s temeljnimi športnimi vrednotami in drsalnim znanjem. Sodelujejo drsalci in drsalke SV Evrope, ki pridobivajo dodatna znanja tehnično-taktičnih drsalnih elementov ter se družijo in izmenjujejo izkušnje s svojimi drsalnimi vrstniki,« je povedal pobudnik in organizator kampa Ivan Pfeifer.

Udeleženci kampa, stari od 6 do 23 let, so imeli precej natrpan urnik. Pod taktirko reprezentančnih trenerjev so kar dvakrat na dan izvajali program, ki je potekal na celjskem drsališču in Mestnem parku Celje. Poleg tega pa so se udeleženci kampa tudi kopali na celjskem kopališču in imeli nekaj prostega časa za ogled Celja ali ga izkoristili za športna doživetja, ki jih ponuja Celje. Nastanjeni so bili v Dijaškem domu Celje in okoliških hotelih.

Udeleženci Alpe Adria ISU Development project 2020 skupina A + trenerji + moderatorja
Smetana hitrostnega drsanja/Trenerji reprezentanc

Tudi za trenerje so bili večinoma v večernih urah organizirani seminarji s poudarkom na dirkalni taktiki in strategiji. S svetovno priznanim moderatorjem Janus Engleertom iz Kanade je potekal videoseminar na daljavo, saj se zaradi situacije s koronavirusom kampa fizično ni mogel udeležiti.

Poudariti je potrebno, da so se kampa udeležili kar trije svetovno znani moderatorji: Janus Englerta iz Kanade kot glavni moderator ter Dave Versteeg iz Nizozemske – ISU Traveling Coach in omenjeni Attila Tarcali z Madžarske. Dave Versteeg je visoko usposobljen moderator, ISU (International Skating Union) trener z večletnimi izkušnjami kot drsalec, trener in vodja. Janos Englert je visoko usposobljen moderator, trener 5. stopnje z univerzitetno stopnjo trenerstva in večletnimi izkušnjami z nacionalnimi ekipami po vsem svetu. Vključeni so tudi trenerji reprezentanc sodelujočih držav.

Udeleženci Alpe Adria ISU Development project 2020 skupina B + trenerji + moderatorja
Tekmujejo drug z drugim in ne s časom

Posebnost pri hitrostnem drsanju je, da se tekmovalci ne borijo s časom, temveč drug z drugim. Po navadi so istočasno na progi štirje športniki, zmaga pa tisti, ki prvi prečka ciljno črto. V olimpijskem programu je hitrostno drsanje na kratkih progah od leta 1992.

Tako se tudi napredek meri z neuradnim testnim tekmovanjem iz Razvojnega kampa ISU Celje, ki je potekal avgusta 2019 s testnim tekmovanjem v letu 2020. Rezultate lahko trenerji uporabljajo za primerjavo dosežkov na tekmovanjih med letoma 2020 in 2021. Na podlagi podatkov s kampa trenerji načrtujejo tudi analizo izvedbe suhih treningov in rezultatov testiranja na ledu. Rezultate ”drylanda” in ledu delijo s trenerji, ki poskrbijo, da vsak drsalec dobi potrebne povratne informacije o svojem dosežku.

Tako sta bila v sklopu kampa zadnja dva dneva, torej 15. 8. in 16. 8. 2020, še bolj adrenalinska, zaradi izvedbe testnega tekmovanja v hitrostnem drsanju na kratke proge. Hitrostni drsalci na kratke proge so se po daljšem »korona« odmoru končno lahko pomerili s svojimi konkurenti, preizkusili moči in pridobljeno znanje uporabili na ledu. Predvsem pa so videli kako so hitri in taktični.

Rezultat tega projekta so kakovostna izobraževanja za vse udeležence kampa in izmenjava izkušenj in dobrih praks. Izvajanje projekta pa bo pripomoglo k razvoju in napredku te discipline v jugovzhodni regiji.

foto: Drsalni klub Celje