Pokal narodov v preskakovanju ovir s konji Celje 2014 (foto in video)


pokal_narodov_cksc_1Minuli konec tedna je v Centru konjeniškega športa Celje potekal športni spektakel in sicer Pokal narodov v preskakovanju ovir s konji ter tekma za svetovni pokal v preskakovanju ovir s konji. Kljub nestanovitnemu vremenu si je tekme in bogat spremljevalni program v štirih dneh ogledalo nekaj tisoč ljudi, ki so vidno zadovoljni uživali v tem enkratnem spektaklu.

Center konjeniškega športa Celje, najsodobnejši tovrstni center v Sloveniji in tem delu Evrope, je prvič v zgodovini mesta Celje med 1. in 4. majem organiziral mednarodno tekmovanje v preskakovanju ovir za Pokal narodov, ki je potekalo pod pokroviteljstvom Mednarodne konjeniške zveze (FEI). Seveda je šlo za najprestižnejše tekmovanje v preskakovanju ovir za nacionalne ekipe na svetu, potekalo je na največjem zunanjem jahališču v Sloveniji v velikosti 90×60 m.

pokal_narodov_cksc_2

Tekmovanje za Pokal narodov Celje 2014 velja za najprestižnejše tekmovanje v preskakovanju ovir za nacionalne ekipe na svetu. Pomerilo se je 12 držav oziroma nacionalnih ekip, v katerih so bili zbrani najboljši jahači posameznih držav. V CKŠC so se v petek med seboj pomerile nacionalne ekipe iz Avstrije, Belgije, Češke, Hrvaške, Italije, Madžarske, Litve, Luksemburga, Poljske, Rusije, Slovenije in Turčije. Ob tem je potrebno izpostaviti, da je višina ovir pri tekmovanju za Pokal narodov dosegala neverjetnih 160 cm.

Prvi vrhunec štiridnevnega dogajanja je bilo petkovo tekmovanje za Pokal narodov, drugi pa zagotovo nedeljsko tekmovanje za Svetovni pokal. V sklopu tekmovanja so v Centru konjeniškega športa Celje oba dneva za obiskovalce pripravili tudi nepozaben šov program, ki ga je vodil odlični Tin Vodopivec, v sklopu katerega so se v Sloveniji prvič predstavili Horseman Team, ekipa moških, ki preskakujejo ovire vse do višine 185 cm. Za najmlajše in ljubitelje majhnih živali pa so s šovom poskrbeli Lada Šipova-Krecova, evropska prvakinja v preskakovanju ovir z zajci ter drugi zanimivi nastopajoči.

Pester spremljevalni program s psi, zajci, Horseman Teamom in mažoretkami je popestril in še dodatno obogatil dogajanje v CKŠC.
Pester spremljevalni program s psi, zajci, Horseman Teamom in mažoretkami je popestril in še dodatno obogatil dogajanje v CKŠC.

V CKŠC so ob bogatem in pestrem spremljevalnem programu omogočili tudi ježo konj in mini sejmišče, kjer so si obiskovalci lahko kupili podkvico sreče, domače izdelke, opremo za konje in male živali.

Slovenska ekipa zaradi smole z dvema konjema ob dober rezultat

Petkovo tekmovanje za Pokal narodov se žal ni izšlo po željah slovenske ekipe (Tomaž Laufer, Urh Bauman, Lidija Grum in Robert Bombek), ki je na koncu dosegla osmo mesto. Osmoljenca sta bila zagotovo Urh Bauman in Robert Bombek, saj sta se njuna konja poškodovala. Naumanov konj Carino Carthago jo je skupil na oviri čez vodo, kar se je na koncu za namenček še izkazalo, da bi si brez tega spodrsljaja morda zagotovil vstopnico za svetovno prvenstvo. Bombekovi kobili Colmini pa se je podkev najprej snela, nato pa še zamaknila. Oba sta s tem izgubila možnost za nastop na nedeljskem tekmovanju. Zmagala je ekipa Luksemburga, druga je bila ekipa Poljske, tretje mesto pa sta si delili ekipi Italije in Češke. Podrobnejše rezultate si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).

Je pa razveseljiv podatek, da je slovenski jahač Tomaž Laufer z odličnim jahanjem s konjem Heart Stealer na omenjeni tekmi potrdil normo za letošnje svetovne konjeniške igre v Normandiji. Slednje je še enkrat potrdil na nedeljski tekmi za svetovni pokal v preskakovanju ovir.

Levo Tomaž Laufer, na sredini direktorica dogodka Nika Bosio, desno predsednik Organizacijskega odbora Hugo Bosio.
Levo Tomaž Laufer, na sredini direktorica dogodka Nika Bosio, desno predsednik Organizacijskega odbora Hugo Bosio.

Na nedeljsko tekmo se je prijavilo kar 47 tekmovalcev iz 12 držav, odličen nastop je, kot rečeno, uspel našemu reprezentantu Tomažu Lauferju, ki si je s konjem Heart Stealer priboril tretje mesto, s čimer je še enkrat potrdil normo za svetovne konjeniške igre v Normandiji.  Čeprav je njegov konj pri zadnjem skoku podrl oviro, a je bil vseeno dovolj hiter, da je stopil na oder za zmagovalce. Odličen uspeh je dopolnil še z zmago v tekmovanju Bronze Tour, kjer so se za razliko od svetovnega pokala preskakovale bistveno nižje ovire, visoke največ 130 cm.

Poleg Laufarja je v nedeljo domače barve branila le še Lidija Grum, ki pa je s 14 kazenskimi točkami osvojila 26. mesto. Prvo mesto si je priborila Čehinja Zuzana Zelinkova na konju Luka’s Ninja, drugo mesto Litvanec Andrius Petrovas na konju Complemento, tretje mesto pa omenjeni Slovenec Tomaž Laufer. Ostale rezultate nedeljske tekme lahko najdete na tej povezavi (klik!).

pokal_narodov_cksc_5

Prav vsi nastopajoči si zaslužijo pohvale za nastop, posebej pa velja pohvala prirediteljem, družini Bosio. Slednji gre največ zaslug za razvoj slovenskega konjeniškega športa, katerega odlični rezultati se vse bolj kažejo na številnih tekmovanjih. Po besedah direktorice dogodka Nike Bosio so se na tovrstni dogodek pripravljali kar tri mesece, sodelovalo je približno 50 ljudi. Ob vsej organizaciji ter nemotenem poteku tekmovanj in programa, so poskrbeli tudi za prevoz obiskovalcev do vhoda na prizorišče.

Obe tekmovanji najvišjega ranga smo spremljali tudi mi, vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na tekmovanjih, v spodnjih video posnetkih pa prisluhnite izjavam direktorice dogodka Nike Bosio ter jahačev Tomaža Lauferja in Lidije Grum.

[simpleviewer width=100% height=700 id=558]

v/t/f: eH

polovicka_celje_klik