Pospešena prenova celjskega stadiona: Če bo Liga prvakov, jo želijo igrati doma


Na celjskem nogometnem stadionu Z’dežele je kljub zaključku tekmovalne sezone v zadnjih dneh izjemno živahno. Stadion se namreč nahaja v fazi prenove, s čimer se pripravlja na doseganje tretje oziroma četrte UEFA kategorizacije. Ta korak bi knežjemu mestu omogočil tudi gostitev tekem prestižne Lige prvakov.

Visoke ambicije slovenskih prvakov po igranju med evropsko elito so sprožile premike k izboljšavam na celjskem stadionu. V želji, da se ne ponovi scenarij iz preteklega leta, ko so morali Celjani zaradi neustrezanja kriterijem UEFA-e evropske kvalifikacije gostiti tudi v ljubljanskih Stožicah, so se dela na stadionu pričela takoj po koncu sezone.

Trenutno potekata dva ključna sklopa del, ki bosta stadionu prinesla številne izboljšave in ga dvignila na višji nivo. Ta dva sklopa naj bi bila zaključena v prvi polovici julija.

V prvi vrsti gre za prenovo in modernizacijo razsvetljave ter izgradnjo nove nadzorne sobe z video nadzorom za večjo varnost.

Na stadionu so odstranili stare vrhove reflektorjev. (Foto: Simon Valant)

Prav tako se urejajo garderobni prostori in prostori za medije, kar bo izboljšalo pogoje za igralce, trenerske ekipe ter novinarje. Poleg tega pa se bodo izboljšali tudi dostopi za gibalno ovirane gledalce ter namestili vstopni vrtiljaki.

Prenova stadiona Z’dežele. (Foto: Simon Valant in MOC)

V teku je tudi javno naročilo za izbor izvajalca del za dodaten sklop, ki bo izveden v dveh fazah. Če bo javni razpis uspešno in pravočasno zaključen, se pričakuje, da bodo v prvi fazi dodatnega sklopa do konca julija izvedena vsa nujna dela, vključno z nabavo opreme za izpolnitev zahtev za dosego četrte kategorije. Preostala dela, ki nimajo večjega vpliva na doseganje kriterijev, naj bi bila dokončana do konca februarja 2025.

Želja vseh akterjev je pravočasna prekategorizacija stadiona Z’dežele in izpolnitev kriterijev UEFA-e, da bo NK Celje lahko, v primeru preboja v elitno Ligo prvakov, tekme igral na domačem prizorišču.

Foto: Simon Valant
Lov na evropske sanje se začne 9./10. julija

Aktualni državni prvaki bodo svojo evropsko pot pričeli 9. oziroma 10. julija v prvem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov. Njihovi tekmeci bodo znani po žrebu, ki se bo odvil 18. junija, kljub temu pa že lahko preverite, kdo so potencialni nasprotniki grofov:

NK Celje lani s 4-milijonsko luknjo, a gradijo na slovenskih nogometaših