Pot Athleta do naslova državnih in pokalnih prvakinj ter pregled odlične sezone


zkkathleteceljeLetošnja sezona je bila več kot uspešna za članice Athleta. V državnem prvenstvu so dokazale svojo premoč in prvenstvo zaključile brez poraza ter tako s popolnim izkupičkom točk. Na finalnih obračunih so zanesljivo dobile vsa tri srečanja in se veselile enajstega naslova državnih prvakinj. Poleg omenjene lovorike, so postale tudi pokalne prvakinje. V Jadranski ligi pa so dobro sezono zaključile na 4. mestu. Za Vas smo pripravili pregled celotne sezone in njihovo pot do uspehov, ki so jih letos zabeležile.

Pot do naslova državnih prvakinj…

Prvo tekmo v letošnji sezone 2014/2015 so celjske košarkarice odigrale proti ekipi Maribora in že takoj slavile z visoko razliko (106:24). V zmagovalnem duhu so nadaljevale tudi proti ekipi Grosbasketa (92:60), nato ekipi kranjskega Triglava (80:53) ter z visoko razliko proti ekipi Domžal (101:39). V 5. krogu so premagale ekipo Konjic (97:39), v 6. pa košarkarice iz Maribora (91:52). Sedmi krog državnega prvenstva je prinesel še eno stotico, tokrat so članice Athleta kar 103 točk dosegle proti ekipi Grosbasketa, s katero so se letos merile tako v domačem prvenstvu, kot tudi v Jadranski ligi (103:76). Ob natrpanem tempu tekem, ki so jih imele v obeh ligah, kjer so nastopale so v nadaljevanju dosegle nove zmage proti Triglavu (72:63), tekmo z Domžalami so dobile s kar 82 točkami razlike (111:29), zadnjo tekmo v letu 2014 pa so Celjanke odigrale proti ekipi iz Konjic, ki so jo premagale z rezultatom 72:43. Prvi del sezone in s tem leto 2014 so zaključile brez poraza in na prvem mestu državnega prvenstva, z 20 točkami. V jesenskem delu prvenstva so dosegle 10 zmag, na lestvici najboljših igralk se je na drugem mestu nahajala članica Athleta Marica Gajić (povprečje 16,7 točk na tekmo), na lestvici igralk, ki so dosegle največ skokov pa je bila na prvem mestu še ena Celjanka – Eva Lisec.

Athlete Celje - Triglav (Vir: KZS)
Athlete Celje – Triglav (Vir: KZS)

Drugi del sezone je prinesel takojšnjo uvrstitev Athleta v Final 4 pokalnega tekmovanja, po tem, ko so nasprotnice iz Cerknice odpovedale prihod na tekmo, ki bi jo sicer morale s Celjankami odigrati 8. januarja. V 11. krogu državnega prvenstva smo lahko videli novo zmago proti ekipi Konjic (85:44). Konec januarja so imele Celjanke precej težav s poškodbami, vendar jim to ni preprečilo odličnih predstav in vzdrževanja neporaženosti v domačem prvenstvu. V 12. krogu so tako nadaljevale z zmago proti Mariboru (74:35), nato pa še z novimi točkami, ki so jih prinesle z obračuna proti Triglavu (63:59), kjer je odlično odigrala E. Lisec (19 točk). Po sanaciji poškodb se je v Celjskem taboru vzdušje vidno sprostilo in članice Athleta so nadaljevale z visoko zmago proti Domžalam (87:26), z novimi točkami proti Grosbasketu (77:57) ter v 16. krogu z zmago proti ekipi iz Konjic (85:40). Pred zaključnim turnirjem Jadranske lige, ki je potekal v Celju so naše košarkarice dosegle še 17. zaporedno zmago v domačem prvenstvu, tokrat proti ekipi Maribora (109:62).

Po četrtem mestu, ki so ga članice Athleta osvojile na zaključnem turnirju Jadranske lige so nadaljevale s tekmami državnega prvenstva. Sledila je še zmaga proti Triglavu (76:54), po kratkem premoru  slavlje proti ekipi Domžal (76:54) ter ekipi Grosbasketa (91:51).

ŽKK Athlete Celje - državne prvakinje 2014/2015. (Vir: Athlete Celje)
ŽKK Athlete Celje – državne prvakinje 2014/2015. (Vir: Athlete Celje)

Sledili so finalni obračuni proti kranjskemu Triglavu, na kateri so se Celjanke borile za enajsti naslov državnih prvakinj. Do naslova so prišle odločno in zanesljivo. Prvo tekmo so v domači dvorani Gimnazije Celje – Center dobile z rezultatom 75:45, drugo v Kranju z rezultatom 74:58, svojo kvaliteto in premoč pa so potrdile na domačem terenu, s tretjo zaporedno zmago (89:54) ter visoko dvignile pokal, ki je le še potrdil odlično sezono, ki je za njimi.

Pokalne zmagovalke - Athlete Celje (Vir: Athlete Celje)
Pokalne zmagovalke – Athlete Celje (Vir: Athlete Celje)

Pot do lovorike Pokala Slovenije…

Finalni turnir Pokala Slovenije je letos potekal v Slovenjskih Konjicah, in sicer v nedeljo 15. februarja in v ponedeljek, 16. februarja. Na nedeljskih polfinalnih obračunih so se Celjanke pomerile z Mariborom in prepričljivo slavile (98:59). Boj za drugega finalista je potekal med ekipama Grosbasketa in Triglava, kjer so bile košarkarice iz Kranja uspešnejše. V finalnem, ponedeljkovem obračunu sta se tako ponovno pomerili ekipi Athleta in Triglava. Slavile so Celjanke, z rezultatom 77:49 in si tako priigrale 10. jubilejni naslov pokalnih prvakinj. Za najkoristnejšo igralko finalnega turnirja je bila izbrana članica Athleta – Eva Lisec.

Nastopi v Jadranski ligi in končno 4. mesto…

Vir: www.mzrkl.org
Vir: www.mzrkl.org

V prvem krogu Jadranske lige so članice Athleta premagale Grosbasket (82:71), nato pa v drugem še ekipo Trešnjevka 2009 (88:49). Sledila je pomembna tekme proti takrat aktualnim prvakinjam Jadranske lige – KK Radivoj Korač. Na domačem terenu so članice Athleta prikazale borbeno igro in si predvsem v tretji četrtini, ki je bila ključna priigrale prednost, ki je niso izpustile do konca srečanja (97:65). Na obračunu je blestela Marica Gajić, ki je dosegla 24 točk in 18 skokov. Z gostovanja v Skopju so Celjanke prinesle nove točke (82:55), prav tako so bile uspešne v napetem obračunu proti ekipi Čelika (81:73). Jesenski del prvenstva so tako tudi v Jadranski ligi zaključile neporažene in na prvem mestu skupine B.

Vir: www.mzrkl.org
Vir: www.mzrkl.org

Drugi del prvenstva so Celjanke začele s prvim porazom v letošnji sezoni. Zaradi številnih poškodb in kratki klopi, ki jo je imel na razpolago trener Celjank – Damir Grgič, so bile aktualne prvakinje Radivoj Korač boljše od naših košarkaric z rezultatom 68:73. V 11. krogu so se članice Athleta zbrale in ponovno dosegle zmago, tokrat proti ekipi Badela (91:53), enako je bilo v naslednjem krogu, ko so premagale še ekipo Čelika (68:51). Z zmago proti Triglavu so se konec februarja uvrstile na zaključni turnir Jadranske lige, ki je letos potekal v Celju. Zaključni turnir je potekal v soboto 14. marca in nedeljo, 15. marca v dvorani Gimnazije Celje – Center. V dveh dramatičnih dvobojih so Celjanke po dveh podaljških naprej izgubile proti italijanski ekipi Umana Reyer (79:83), v boju za tretje mesto pa so bile ponovno po podaljških za točko prekratke. Tretje mesto je tako osvojila ekipa Bodučnosti (74:75). Naslov prvakinj Jadranske lige pa so prvič osvojile košarkarice Reyerja iz Benetk.

Vir: KZS
Vir: KZS

Več kot odličen izkupiček Celjank v sezoni 2014/2015…

  • naslov državnih prvakinj 2014/2015
  • naslov pokalnih prvakinj 2014/2015
  • izbor Marice Gajić v ekipo Washington Mystic na WNBA draftu
  • proglasitev Ivane Dojkić za najboljšo mlado igralko (do 18 let)
  • proglasitev Maje Erkić za najkoristnejšo igralko finalega turnirja državnega prvenstva
  • proglasitev Eve Lisec za najkoristnejšo igralko skozi celotno sezono v domačem prvenstvu

V Celju že tudi prva okrepitev za naslednjo sezono…

V taboru Celjank so sporočili, da je prva okrepitev ŽKK Athlete Celje za naslednjo sezono mlada Zala Friškovec, ki je s klubom podpisala petletno pogodbo. Zadnji dve sezoni je bile Zala članica ŽKK Grosuplje, kjer je osvojila naslov kadetskih prvakinj Slovenije. Na zaključnem turnirju v Mariboru pa je bila izbrana tudi v najbojšo peterko turnirja.

Za članicami Athleta je torej še ena več kot odlična sezona, nagrajena s številnimi priznanji in lovorikami ter tako vsekakor potrditev trdega dela in kvalitete celotne ekipe in strokovnega vodstva. Čestitamo za odlične igre in vso srečo v prihodnji sezoni!

polsi-kegljanje-klik

Anja Vasle