Prašnikar, Kosić, Gobec in Bezjak o celjski nogometni zgodbi in obetih za njeno prihodnost


Bojana Prašnikarja, Dušana Kosića, Sebastjana Gobca in Romana Bezjaka poleg tega, da so v slovenskem nogometu za seboj že pustili določen pečat, veže tudi dejstvo, da so vsi nekoč bili del celjske nogometne zgodbe.

Z legendami celjskega oziroma slovenskega nogometa smo se pogovarjali po nedavnem uspehu Celjanov, ki so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Vsi štirje so si bili enotni, da je Celje povsem zasluženo osvojilo državno prvenstvo.

Zanimalo pa nas je tudi, kako gledajo na projekt tujih vlagateljev v Celju in kakšno prihodnost mu napovedujejo.

Bojan Prašnikar, ki je deloval na klopi celjskega moštva med letoma 1989 in 1991, je dejal: “Lahko rečemo, da je Celje zasluženo osvojilo naslov. Praktično skoraj celotno sezono so bili na vrhu lestvice, na koncu pa so izkoristili ugoden položaj. Dokaj pametno so nekako gradili to ekipo, kot moštvo delujejo dobro in lestvica vsekakor to tudi prikazuje.”

NK Celje je v sezoni 2019/20 prvič osvojil ligaško lovoriko pod vodstvom trenerja Dušana Kosića. (Foto: NK Celje)


Dušan Kosić
, ki je s Celjani leta 2020 osvojil zgodovinski, prvi ligaški naslov, je uspeh označil za nadaljevanje pravljice, Sebastjan Gobec pa kot res velik dosežek.

“Mislim, da gre za zelo velik uspeh za naš klub in mesto Celje. Stvari so se res poklopile, celotno sezono smo bili dominantni, na koncu pa smo zasluženo postali državni prvaki. Kar pa prinaša še toliko več pozitive pa je dejstvo, da se je na odločilno tekmo odzvalo veliko število gledalcev. Zahvala celjski publiki, da so nas prišli podpreti in se skupaj z nami veseliti uspeha. Zame kot domačina, ki sem že vse življenje v klubu, je to res en velik dosežek,” je povedal Gobec, ki v celjskem klubu opravlja funkcijo tehničnega direktorja.

Grofje so naslov osvojili tri kroge pred koncem sezone, na vrhu lestvice pa so že vse od 20. avgusta.

“Ta naslov je bil dokaj suveren. Mislim, da so bili cilji jasni že od samega začetka sezone. Postavili so dobre temelje in suvereno izpeljali celotno sezono na poti k naslovu prvaka,” je svoje mnenje podal še Roman Bezjak, ki je v celjskem dresu dosegel 38 zadetkov.

Roman Bezjak je v majici hrvaške Rijeke v isti sezoni osvojil državno prvenstvo in pokalno tekmovanje. Bil je tudi bolgarski in ciprski prvak. (Foto: NK Rijeka)

Projekt tujih vlagateljev dobiva nove dimenzije

O ambicijah mož, ki vlagajo v celjskega prvoligaša, ne gre izgubljati besed. Navsezadnje to potrjuje tudi dejstvo, da je iz celjskih vrst na naslov madridskega Reala prišla ponudba za Luko Modrića, ki se mu po koncu sezone izteče pogodba z galaktiki.

“V vsakem primeru je to za slovenske razmere dokaj ambiciozen in interesanten projekt, ki prinaša določene sadove. Če mislijo vztrajati pri ustvarjanju še boljših pogojev za delo, potem gre stvar vsekakor v pravo smer,” je povedal Prašnikar, ki dobro ve kako izgleda dober projekt.

Kot trener je namreč šestkrat osvojil slovensko prvo ligo, dvakrat z ljubljansko Olimpijo in štirikrat z Mariborom.

Bojan Prašnikar je deloval tudi v nemški Bundesligi na klopi ekipe Energie Cottbus. (Foto: X)

Dušan Kosić je bil na celjski klopi prisoten ob začetni fazi tega ambicioznega projekta.

“Zaenkrat kaže odlično. Držijo se vseh nekih osnovnih parametrov. Od prvega naslova bo minilo štiri leta vlaganj. Vemo, da vmes ni bilo željenih rezultatskih uspehov, s tem pa se jim je sedaj povrnil trud in vložek. V ekipi je tudi kar nekaj slovenskih fantov, tako, da mislim, da ni nekih skrbi glede tega,” je dejal Kosić, ki je nedavno zaključil z opravljanjem trenerske vloge v taboru Domžal.

Sebastjan Gobec je še vedno del projekta v Celju. “Mislim, da je to ena zelo velika popestritev v slovenskem nogometu. Vlagatelji so prišli v Celje z resnimi nameni, naredili so ogromno za celjski nogomet, posledično tudi za slovenskega. Pravi ljudje na pravem mestu z izkušnjami v prejšnjih klubih še na nekoliko višjem nivoju. Tako da tukaj je res vse skupaj zelo pozitivno,” je povedal.

Sebastjan Gobec in Zoran Zeljković, trener Olimpije prav na tekmi, ki je odločila o letošnjem naslovu prvaka. (Foto: X)

Gobec, ki se lahko pohvali z največ nastopi v zgodovini prve slovenske lige, ob tem dodaja:

“Ključ do uspeha je konstanta in vizija, ki jo ti ljudje vsekakor imajo, ter seveda uspehi in podpora lokalnega okolja. Mislim, da je to zelo pomembno, ampak mislim, da pri tem ni strahu. Mislim, da bo to trajalo še kar nekaj časa, vsi skupaj pa se bomo skupaj veselili še večjih uspehov.”

Roman Bezjak je za ekipo iz knežjega mesta nastopal med letoma 2008 in 2012. Takrat so v celjskem klubu vladali precej drugačni pogoji, tudi finančna podpora pa je bila daleč od sedanje. Nekdanji slovenski reprezentant se je v mesto ob Savinji vrnil v sezoni 2020/21, ko so se že pričeli kazati določeni zametki trenutne situacije.

“Vidi se, da v kolikor imaš finančni zalogaj, potem lahko marsikaj napraviš. Zagotovo so pogoji dobri. Tudi ostale stvari opažam, da so se z leti dvignile na nek višji nivo. Mislim, da je v ambiciji kluba tudi uspeh v Evropi, zato so seveda tudi pripeljali vse te igralce,” je povedal Bezjak, ki je sedaj kot trener del ambicioznega projekta z mladimi pri NK Šentjur.

Naslov prinaša tudi nastop v prvem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov

Prašnikar je Maribor v sezoni 1999/00 prvič popeljal v skupinski del elitne Lige prvakov. Njegov uspeh so vijolice uspele ponoviti še dvakrat, kar se tiče preostalih klubov pa tega ni uspelo še nikomur.

“Moramo vedeti, če se želiš dokazovati v Evropi, moraš biti najprej najboljši doma. In v tem trenutku je Celje to doseglo, sedaj pa morajo razmišljati o tem, da nogomet v Evropi mogoče zahteva še kaj več. Čim prej je treba spoznati kaj je to in se temu tudi približati. Ampak to seveda ne pride čez noč. Gre za poteze, ki se morajo potegniti v pravem trenutku, čez čas pa se pokaže ali so bile uspešne,” je pojasnil nogometni strokovnjak iz Šmartnega ob Paki.

In dodal: “Do julija, ko se pričnejo kvalifikacije, je časa zelo malo, ne smejo pa razmišljati v smeri, da je to, kar je sedaj, zadostno.”

Kosić se je s Celjani že boril za evropsko jesen, toda takrat še ni obstajala Konferenčna liga, ki sedaj nekoliko olajša pot do uvrstitve v eno izmed treh evropskih tekmovanj.

Dušan Kosić leta 2017, ko je podpisal pogodbo s Celjani. (Foto: NK Celje)

“Neke dologoročnosti v svetu športa seveda ni. Vse je odvisno od trenutnega rezultata, zato je dobro, da so vztrajali do tega naslova. Lepa zgodba, ki upam, da bo čim dlje trajala. Upam pa seveda tudi, da bodo uspešni v Evropi, kar bi bilo dobro za slovenski nogomet. Želim jim vse dobro,” je lep odnos do celjskega prvoligaša ohranil nekdanji trener.

Precej evropskih izkušenj premore nekdanji celjski napadalec Bezjak, ki je kot član ciprskega Apoela nastopal v Ligi Evropa, v dresu bolgarskega Ludogorca pa ob Ligi Evropa tudi v Ligi prvakov. Tako je zadel za zmago Ludogorca v Rimu proti Laziu v izločilnih bojih Lige Evropa:

Celjanom na evropski poti svetuje: “Delati, tako kot do sedaj. Zelo pomembni akterji bodo igralci. Če jim uspe ohraniti ekipo, poleg tega pa bo imel vsak visoke cilje in bodo igralci lačni uspeha, potem mislim, da ni strahu, da jim ne bi uspelo.”