Predsednik celjskega ženskega košarkarskega kolektiva o črtanju kapetanke reprezentance (dopolnjeno)


Pred enim tednom je športno javnost pretresala novica, da na junijskem evropskem košarkarskem prvenstvu za članice, ki ga bo ob Izraelu gostila tudi Slovenija, ne bo kapetanke Nike Barič.

Ta je objavila zapis, kjer je po jeseni 2021 vnovič izpostavila nestrinjanje s tem, da je vodstvo Košarkarske zveze Slovenije zamenjalo selektorja, Damirja Grgića (z Grkom Georgiosom Dikaioulakossom, op.), s katerim so dekleta iz rezultatsko obrobne reprezentance prišle na precej višjo raven.

Objavila je njegovo fotografijo, kjer je obkrožen s številnimi pokali in pripisala: “Takšne trenerje imamo, ‘znalci’ pa tujce podpisujejo”.

Grgič je dolgoletni glavni trener ženskega kolektiva v Celju, ki v zadnjih dveh desetletjih dominira v slovenskem prostoru, posega pa tudi po trofejah na mednarodni ravni. Tudi Barič je nekaj sezon odigrala v Celju, kjer je obiskovala tudi srednjo šolo.

Nekaj dni po odločitvi KZS, ki je njen zapis usmerila v nestrpnost, je Trboveljčanka objavila naslednji zapis, ki pojasni mnogo:

Včeraj se je v zvezi z vsem skupaj odzval tudi Borut Kop, predsednik ŽKK Cinkarna Celje:

V teh dneh se je v središču športne javnosti znašla ženska košarka, kar se na žalost, kljub njenim velikim uspehom v zadnjih 15 letih, ne zgodi ravno pogosto.

Odločitev selektorja in Košarkarske zveze Slovenije, da iz ekipe za domače evropsko prvenstvo izločita dolgoletno kapetanko Niko Barič, se je v zadnjih dneh pojavila v številnih domačih in tujih medijih, in je naletela na izjemen odziv med športnimi navdušenci. V veliki večini je požela val negodovanja v slovenski športni javnosti in med slovenskimi košarkarskimi navijači.

Kot dolgoletnega predsednika najuspešnejšega in najtrofejnešega slovenskega kluba ter predsednika Združenja ženskih klubov Slovenije ter člana IO KZS Slovenije, me to, kar se dogaja pred zgodovinskim domačim evropskim prvenstvom izjemno žalosti. S tem namreč izgublja predvsem ženska košarka, posledično seveda košarka kot športna panoga v celoti, posledice pa po mojem prepričanju ne bodo vidne samo na junijskem evropskem prvenstvu, ampak se jih bomo začeli zavedati šele v prihodnjih mesecih in letih, ko se bomo vrnili v realnost in se morali soočiti z dejstvom, da se moramo na vsako naslednje veliko tekmovanje, najprej kvalificirati. Resnično si ne bi želel, da bi se ponovno znašli tam, kjer je bila slovenska ženska košarka pred slabima dvema desetletjema, ko je Nika Barič z rosnimi dvanajstimi leti začenjala svojo reprezentančno pot.

Sam sem že ob zamenjavi dolgoletnega uspešnega selektorja Damirja Grgića tudi javno izrazil svoje nestrinjanje z načinom in »timingom« zamenjave. Ko sem v preteklih dneh prebral Nikin odziv na selektorjevo odločitev sem ugotovil, da tudi ona ni storila prav nič drugega kot izrazila svoje mnenje o selektorski zamenjavi, kar ni nič novega, saj sem njene izjave na to temo slišal že takrat, ko se je zamenjava selektorja tudi zgodila.

Sam v celotni zadevi pogrešam predvsem komunikacijo in malo več spoštovanja do igralke, ki je zaenkrat vendarle z naskokom najuspešnejša slovenska košarkarica vseh časov. Prvenstvo v svoji domovini imaš ponavadi le enkrat v življenju. Odgovorni na KZS in v reprezentančnem štabu bi morali storiti vse, da Slovenija na njem nastopi v najmočnejši možni postavi. Tega odgovorni niso naredili, oziroma bolje rečeno niti niso poizkušali narediti. To me izjemno jezi in žalosti, ker vem, da bo s tem dolgoročno izgubila celotna slovenska ženska košarka.

Nika, moj globok poklon za pogum, pokončno držo in dejstvo, da si ostala zvesta predvsem sama sebi. Zaradi vsega naštetega ni naključje, da si že trikrat v tvoji karieri stopila na evropski klubski košarkarski Olimp, bila najboljša mlada igralka Evrope in izbrana na draftu profesionalne ameriške WNBA lige.

Čestitke za tvojo izjemno dosedanjo kariero in hvala za vse, kar si doslej storila za naš klub in slovensko reprezentanco.

Celje se je v zadnjem poldrugem desetletju med drugim uveljavilo kot gostitelj tekem ženske košarkarske reprezentance, kar se je po menjavi selektorja spremenilo. Z nekaj dobre volje bi morda bilo tudi gostitelj tekem junijskega EP.

Dodano naknano

S predlogom mediacije se je odzval nekdanji košarkarski reprezentant Peter Vilfan, ki se lahko pohvali, da je bila reprezentanka tudi njegova hči Anja.

O aferi so spregovorili tudi v pogovorni oddaji Faktor: