Predsednik NK Celje razodel, kaj je njihova težava. Presenečenje glede števila gledalcev na stadionu Z’dežele


Prvenstvo v 1. SNL je končano in čas je za odmeve, analize, razmišljanja in predvsem vpogled v novo sezono.

Za portal Nogomania ga je podal predsednik NK Celje Valeriy Kolotilo. Med drugim je dejal, da si v Celju želi lige prvakov, kot težavo njihovega kluba pa je navedel, da morajo igralca, ki ga hočejo, preplačati, ker klub še nima ustreznega statusa, oziroma ugleda.

A to se z dvigom organizacijskih, infrastrukturnih in drugih pogojev, ter seveda odmevnih rezultatov, lahko hitro spremeni. A brez navijačev na tribunah ne gre. In ravno na tem področju razveseljuje podatek, da je NK Celje na svojem stadionu Z’dežele to sezono imel drugo največje število gledalcev v ligi, takoj za Mariborom.

Predsednik NK Celje, Valeriy Kolotilo (vir foto: www.nk-celje.si)

“Želim si, da bi klub redno igral v skupinskem delu evropskih pokalov. To je najbolj zanimiv del nogometa, takrat ga vsi spremljajo. Želim si lige prvakov v Celju. V Sloveniji ima le Maribor to izkušnjo, zakaj je ne bi dobilo tudi Celje?” Tako se je na vprašanje novinarja Nogomanie Mirana Zoreta predsednik NK Celje, Rus Valeriy Kolotilo odzal glede tega, kakšen je naslednji korak Celja. Še pred tem je povedal, da so si najprej zadali cilj naslov prvaka ter da je do zdaj v celjski nogometni klub vložil med 10 in 15 milijoni evrov.

Ideja sicer je, je nadaljeval Kolotilo, da kot klub zaslužijo, da so v veliki meri samovzdržni, “Ampak tam še nismo. Realno je, da bi igrali redno v Evropi. To je naš cilj, potem pride drugo.”

Nato se je dotaknil bistvenega problema, ki ga ima trenutno NK Celje: “Kje naj potrošimo denar, če težko dobimo igralce v Celje? Igralci pa nočejo priti, ker manjka marsikaj, od organizacije, infrastrukture in tako naprej. Kako to preseči? Treba je preplačati, da dobiš igralca, ki ga hočeš. Ko bo prišel prvi takšen, se bo to spremenilo. Ne vem še, kakšen bo proračun v naslednji sezoni, želim si 20 milijonov (smeh), ker bi to pomenilo, da bomo igrali ligo prvakov.”

Kot okrepitev si želijo pripeljati predvsem kakovostnega napadalca, kar pa je po Kolotilovih besedah težko, saj so ti najdražji, obenem pa nočejo kar tako priti “na to raven nogometa”. Celje si tudi trudi zadržati čim več obstoječega kadra, vendar z vsemi očitno ne bo šlo. Glede Prutseva pri Crveni zvezdi čakajo, ker imajo baje zanj druge ponudbe, obenem za odkup za milijon in pol ni pogojev. Matko si želi na Slovaško k Slovanu, česar predsednik NK Celje ne razume, kaj naj bi tam bilo bolje kot v Celju. Uradno ponudbo še vedno čakajo. Napovedanega tujega vložka v NK Maribor si želi, saj več kapitala v ligi pomeni bolje za celotno ligo.

Število gledalcev še nikoli večje

180 tekem 1. SNL v minuli sezoni si je ogledalo skupaj 212.651 gledalcev, oziroma 1229 na tekmo (v prejšnji sezoni 227.209 oziroma 1276 na tekmo). Od tega največ, 55.500, v mariborskem Ljudskem vrtu, oziroma 3.083 v povprečju na tekmo, vključno s 4 tekmami pred praznimi tribunami. Na drugem mestu niso Stožice, kot ponavadi, temveč če domači stadion NK Celje, katerega ga letos obiskalo 35.093 gledalcev, oziroma 1.950 na srečanje. 

Absolutni rekord obiskanosti domače tekme Celja v slovenskem državnem prvenstvu je padel na nedavnem derbiju proti Olimpiji, na katerem si je Celje zagotovilo naslov prvaka. Ogledalo si ga je 7.262 gledalcev. Na spletni strani NK Celje so zapisali, da je to “najbolj obiskan športni dogodek celjske športne ekipe v zgodovini.” Drugo najvišje število gledalcev je bilo na zadnji domači tekmi proti Kopru, ko so Celjani tudi dvignili pokal. V živo si jo je ogledalo 5.240 ljudi.

To so visoke številke za nogometni klub, saj Celje velja v prvi vrsti za rokometno mesto. Ob dobrih nogometnih predstavah so jih v klubu dosegli s premišljeno marketinško strategijo, ki je vsebovala tudi brezplačne vstopnice za obiske tekem članov okoliških nogometnih klubov.

Za občutek. Pred letošnjo sezono se je rekordno število gledalcev na tekmi Celja zbralo v 24. krogu sezone 2008/90, ko si je derbi z Mariborom ogledalo 4.300 gledalcev. Najvišje povprečje gledalcev pred letošnjo sezono pa je NK Celje imelo v sezoni 2003/04, ko so začeli igrati na novem štadionu, takrat Areni Petrol. V povprečju se je na domačih tekmah zbralo 1.483 gledalcev. Celje je tisto sezono v 12 članski ligi osvojilo 7. mesto, prvak pa je bila Gorica pred Olimpijo in Mariborom.

V sezoni 2019/202, ko je NK Celje pod vodstvom Dušana Kosiča prvič osvojilo naslov državnega prvaka, je število gledalcev na tekmah skalila pandemija novega koronavirusa.