Prva strategija športa celjske občine: od gradnje novih objektov do sofinanciranja trenerjev

Mestna občina Celje je predstavila ambiciozno in sploh prvo strategijo športa, ki bo v veljavi za obdobje od leta 2024 do 2033. Zadnjih devet mesecev je strateški dokument, v katerem so zapisane smernice razvoja celjskega športa, skrbno pripravljalo in usklajevalo več kot 700 deležnikov športne javnosti, pri čemer so se osredotočili na tri ključna področja – infrastrukturo, programe in kadre.

Namen strategije je zagotavljati čim bolj optimalne pogoje za razvoj športa v Mestni občini Celje. Z načrtovanimi investicijami v športno infrastrukturo, podporo športnim društvom in organizacijam ter s spodbujanjem športne dejavnosti med vsemi generacijami si želijo ustvarjalci strategije ustvariti okolje, ki bo omogočalo nadaljnji razvoj celjskega športa, spodbujalo športno aktivnost vseh občanov, prineslo nove športne dosežke ter Celje še bolj utrdilo kot športno prestolnico Slovenije.

Nogometaši NK Celje vodijo v državnem prvenstvu in lovijo drugi naslov prvaka (Foto: David Valant)

Temeljno poslanstvo občine na področju športa je namreč zagotavljati okolje za zdrave in
aktivne občane. Na Mestni občini Celje si tako v sklopu zastavljenih kratkoročnih in dolgoročnih ciljev želijo realizirati in osvežiti programe športnih društev in klubov, pri čemer želijo še povečati podporo profesionalnemu športu, izvesti dogovorjene številne športne projekte in uvesti nove programe za starejše, invalide ter vzgojo otrok in mladine.

Hkrati nameravajo spodbujati mlade izven tekmovalnega sistema, povečati sofinanciranje športnih kadrov ter število izobraževanj za delavce in ostale deležnike v športu.

Med ključne dolgoročne cilje spadajo dvig športne ozaveščenosti občanov, spodbujanje športne dejavnosti v lokalnem okolju, povečanje števila in kakovosti športnih programov, razširitev športnih površin ter okrepitev povezovanja z drugimi področji, kot so denimo kultura, turizem in gospodarstvo.
Dolgoročni cilji temeljijo na treh ključnih področjih

Številne zanimive in inovativne ideje so v okviru strategije pri Mestni občini Celje predstavili na področju infrastrukture. Med njimi so nadaljevanje obnove atletskega stadiona Kladivar in nogometnega stadiona Z‘dežele, zgraditi si želijo motorične parke in infrastrukturo za hitro
razvijajoče se urbane športe.

Med infrastrukturne projekte v tem desetletnem obdobju spadajo tudi gradnja novega nogometnega travnatega igrišča, športnih otokov na prostem, prizidka na II. OŠ z manjšo telovadnico, večnamenskega športnega centra, športna strategija pa naslavlja tudi tematiko nove ledene dvorane in plavalnega bazena.

Celjsko drsališče v času zimskih počitnic (vir foto: MO Celje)


Obrez: Pri pripravi strategije nismo pozabili na nikogar

“Strategija športa je strateški dokument, ki prinaša smernice, vizijo in cilje na področju športa v Mestni občini Celje. Nastajala je skupaj z več kot 700 deležniki s področja športa. Pri njeni pripravi so na različne interaktivne načine sodelovali klubi, športniki vseh generacij in nivojev, trenerji, funkcionarji, gospodarstveniki … Skratka vsi, ki jih šport zanima in pomembno sooblikuje njihova življenja.

Celje je nedvomno športno mesto, ukrepi, ki smo jih v strategiji zapisali, pa bodo naše mesto še bolj razvili kot športno središče, polno priložnosti za športno udejstvovanje vseh generacij. Pri pripravi strategije nismo pozabili na nikogar, ukrepi naslavljajo vse ciljne skupine – od profesionalnega nivoja do rekreativcev vseh starostnih skupin,” je dejal Alen Obrez, svetovalec župana Mestne občine Celje, ki je kot del ožje projektne skupine vseskozi bdel nad pripravo prvega strateškega dokumenta na področju športa v Celju.

Rokometaši RK Celje Pivovarna Laško (Foto: David Valant)

Prav tako je cilj občine reorganizirati način najema šolskih telovadnic, kar je ideja, ki so jo že na predstavitvi strategije klubi pozdravili z navdušenjem. Želijo si tudi izkoristiti naravne danosti Celja za športno udejstvovanje in tako še bolj spodbuditi pohodništvo, kolesarstvo ter tek. Kot zelo pomembno aktivnost so si zadali umeščanje novih športnih površin v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih.

Ključni ukrepi na kadrovskem področju bodo sofinanciranje trenerskega kadra v društvih, ki se na podlagi vsakoletnega razpisa uvrščajo v prednostni program športa in so usmerjeni v kakovostni in vrhunski šport. Prav tako si želijo sofinancirati športne pedagoge v prvi triadi osnovne šole.

Programski dolgoročni cilji bodo povečanje udeležbe in razširitev izvajanja programov Mali sonček, Zlati sonček ter Krpan, ohranjanje tečajev plavanja in drsanja ter uvedba tečajev plezanja, ohranjanje programov šolskih športnih počitnic in razširitev v poletni čas.

Foto: David Valant

Ob tem nameravajo pri občini tudi vsebinsko reorganizirati in razširiti Mesec športa ter druge brezplačne športne programe, dodajati športne programe po pouku za šoloobvezne otroke, spodbujati rekreativni šport, povečati število športnikov, spodbujati šport invalidov, sprejeti Letni program športa do konca tekočega leta in pripraviti skupne podatkovne baze, ki bodo služile analizi in nadaljnjemu načrtovanju aktivnosti na športnem področju.

Poleg vsega pa strategija vsebuje tudi ustanovitev strateškega sveta za šport, digitalizacijo športnih vsebin in vzpostavitev muzeja športa, s katerim si želijo na Mestni občini Celje obeležiti izjemno športno zgodovino mesta.

Časovnica izvajanja zastavljenih ukrepov bo opredeljena v podrobnem izvedbenem programu, to je za področje športa Letni program športa.

Tekma hitrostnega drsanja v Celju (Foto: David Valant)