Prvi tek celjskih knezov v zgodovino zapisal zmagovalca Jana Breznika in Jasno Golež (foto in video)


V soboto pred praznikom Mestne občine Celje je potekal prvi tek celjskih knezov v organizaciji AD Kladivar Celje. Rdeča nit teka je povezovanje dveh pomembnih zgodovinskih lokacij, Knežjega dvora in Stari grad. Kljub nestanovitnemu vremenu se je teka udeležilo okoli 170 tekmovalk in tekmovalcev.

Start prvega teka, organiziranega v sklopu prireditev ob prazniku Mestne občine Celje, je bil v središču Celja pri Knežjem dvorcu na Trgu celjskih knezov, nato je pot vodila tekače ob Savinjskem nabrežju mimo Vodnega stolpa skozi mestno jedro. Po ravninskem delu se je trasa pričela strmo dvigati in klanec se je končal s ciljem na Starem gradu. Po pretečenih dobrih štirih kilometrih trase so bili zmagovalci vsi, ki so razdaljo pretekli, najhitreje pa je ciljno črto prečkal Brežičan Jan Breznik, član AK Brežice. Za razdaljo je državni prvak v krosu med mlajšimi člani potreboval 13 minut in 53 sekund.

Zmagovalca prvega teka celjskih knezov Jan Breznik in Jasna Golež.

Drugi je ciljno črto sedem sekund za zmagovalcem prečkal Jernej Šemrov, tretji pa je skoraj minuto za zmagovalcem na cilj pritekel Denis Guzelj. Breznik nam je zaupal, da je boj za prvo mesto bilo težko prigarano, saj mu je tik za petami ves čas tekel Šemrov.

Teka se je udeležilo tudi 31 tekačic, med katerimi je razdaljo najhitreje pretekla domačinka, članica AD Kladivar Celje, Jasna Golež s časom 18:08. Druga je bila z manj kot sekundo zaostanka za Goleževo Polona Kopač, tretje mesto pa si je pritekla Bernarda Ivančič.

Jasna Golež (levo) je med ženskami prva pritekla na cilj.

Po končani preizkušnji so se tekači okrepčali z golažem ter si ogledali srednjeveško predstavo. Vabljeni k ogledu bogate galeriji fotografij, ki smo jih posneli ob tej priložnosti.

Jan je bil kot zmagovalec teka na Starem gradu povišan v viteza.

Za izjavi pa smo prosili zmagovalca 1. teka celjskih knezov Jana Breznika in predsednika organizacijskega odbora 1. teka celjskih knezov, Staneta Rozmana. Obe izjavi si lahko ogledate v spodnjih video posnetkih.

[simpleviewer width=100% height=700 id=164]

v/t/f: eH