Ratejeva v novo sezono z novo filozofijo


Najboljša slovenska metalka kopja, Martina Ratej je predstavila načrte in cilje za leto 2014. V sezono, z vrhuncem na evropskem prvenstvu v Zürichu, vstopa pod vodstvom dosedanjega trenerja Andreja Hajnška, ki bo imel pomoč v okrepljeni ekipi strokovnjakov.

»Stvari moram razčistiti predvsem pri sebi,« so bile besede 32-letne atletinje iz Loč, po osvojitvi 20. mesta na svetovnem prvenstvu v Moskvi, avgusta letos. Po seriji metov nad 64 metrov pred odhodom na prvenstvo, je bil tamkajšnji dosežek 57,95 m razočaranje, ki je bil povod za temeljito analizo dosedanjega dela. S trenerjem Andrejem Hajnškom sta ocenila, da sta bila v pretekli sezoni dosežena 2 od 3 ciljev (zmaga na evropskem ekipnem pokalu in na sredozemskih igrah), uvrstitev višje od 7. mesta v Moskvi je izostala.

»Eden od razlogov za prevelika nihanja pri daljavah so bili brez dvoma tudi napori in pomanjkanje celostne oskrbe atletinje. Po Moskvi sem bil pripravljen predati delo nasledniku, vendar sva se z Martino strinjala, da v tej zasedbi še nismo rekli zadnje besede«, je ob začetku priprav na novo sezono povedal trener Andrej Hajnšek. Vse aktivnosti bodo od sedaj na očeh ekipe strokovnjakov, v kateri bodo za atletski del skrbeli Miro Kocuvan, Jože Kopitar in Severin Lipovšek. Nad psihološko pripravo, novo komponento v mozaiku aktivnosti,  bo bdel  Brane Skubic.

»Cilje za 2014 smo zastavili drugače. Želimo dvigniti raven metov na 5-ih glavnih tekmovanjih nad 65 metrov. Ali bo to pomenilo medaljo na prvenstvu v Zurichu ne vemo, bomo pa v vsakem primeru zadovoljni, če bo meja 65 m presežena v finalu«, je o ciljih še povedal Hajnšek.

Tako kot lani je tudi letos Martina opravila operativni poseg na komolcu desne roke in je po rehabilitaciji že pričela z treningi za novo sezono.

Martina Ratej je večkratna slovenska državna prvakinja v metu kopja, redna udeleženka evropskih in svetovnih prvenstev ter olimpijskih iger v Pekingu in Londonu. Z državni rekordom 67,16 m se uvršča med ožji vrh metalk kopja na svetu. Mati 2 sinov je članica atletskega kluba Kladivar iz Celja. Pod vodstvom Andreja Hajnška je zabeležila največji uspeh z osvojenim 7. mestom na olimpijskih igrah v Londonu 2012.

MARTINA RATEJ TEAM

Severin Lipovšek

Nutricionist: strokovnjak za prehrano, ki je sodeloval s Primožem Kozmusom v obdobju osvajanj medalj na velikih tekmovanjih. Sodeloval tudi s Polono Hercog.

Jože Kopitar

Trener za tehniko meta; najstarejši član ekipe, ki je imel številne odlične metalce/ke med drugimi Renato Strašek in Natašo Urbančič.

Miro Kocuvan

Trener splošne fizične priprave; nekdanji trener Roka Kopitarja (5. mesto OI Moskva) in kondicijski trener RK Pivovarna Laško v času obdobju osvojitve evropske krone.

Brane Skubic

Pranoterapevt; sodeloval pri psihični pripravi plavalke Sare Isakovič na OI v Pekingu (srebro). sodeloval tudi s Tejo Gregorin in Robijem Kranjcem.

Nataša Matko

Maserka; stalna članica podporne ekipe AD Kladivar.

Juke Alfons

Manager. Sodeluje z vrhunskimi atleti iz celega sveta, med drugim je manager tudi Barbori Špotakovi in ostali ekipi Jana Železnya. Direktor mitinga Golden spike v Ostravi.

Andrej Hajnšek

Glavni trener; Martinin trener od začetka njene kariere.