Razstava o prvem zimskem olimpijskem medalistu s Celjskega


V Knežjem dvoru, kjer domuje Pokrajinski muzej Celje, je v eni od soban na ogled razstava z naslovom Calgary 1988-Celje 2018, 30 let olimpijskih medalj Matjaža Debelaka.

matjaz_debelak_razstava_2018_panoGre za prvega Savinjčana oz. prebivalca celjske regije, ki mu je uspelo osvojiti medaljo, saj je za reprezentanco takratne Jugoslavije na veliki skakalnici najprej osvojil bron, potem pa na ekipni tekmi skupaj z Miranom Tepešem, Primožem Ulago in Matjažem Zupanom še srebro. Takrat so se šteli samo rezultati najboljših treh tekomvalcev, če pa bi upoštevali skoke celotne ekipe, bi slovenska četverica celo prehitela Fince.

Odprtje razstave, ki jo je pripravil Damir Žerič, so pripravili v obliki pogovora, kjer je Debelak osvetlil manj znane mejnike njegove kariere. Tako je leta 1983 v Trbižu na tekmi treh dežel izprosil, da je predtekmovalec in skakal tako daleč, da si je prislužil mesto v A reprezentanci. V olimpijskem letu 1984 je moral zaradi nesreče v domačih Braslovčah izpustiti olimpijske igre v Sarajevu in razmišljal o koncu kariere.

Izvirna olimpijska smučka s fotografijo skoka za bron in plakatom s srebrno medaljo
Izvirna olimpijska smučka s fotografijo skoka za bron in plakatom s srebrno medaljo

Vojaščino je služil v Tolminu, kjer ga je k treningom nagovoril sovojak, ki je oral ledino pri nordijski kombinanciji, na koncu pa je on obupal, Debelak pa je pridno treniral v Planici in se odločil, da nadaljuje s kariero.

Leta 1985 je v Planici dosegel državni rekord s 185 metri, ki je veljal kar 11 let, a je tudi tu malo manjkalo, da ne bi nastopil, saj ga najprej niso niti uvrstili med tiste, ki bi lahko šli na velikanko, a je šel na nanjo na lastno pest. Tudi pri olimpijskem Calgaryju ni šlo vse gladko, saj ni povsem izpolnil norme in se na mali skakalnici ni uvrstil v ekipo. To ga je podžgalo, da je v tednu dni do tekme na veliki skakalnici, naredil rezultat kariere, čeprav je malo manjkalo, da bi na tekmovališče zamudil, o čemer je ponoči tudi sanjal. Po prvi seriji je zasedal šele 9. mesto … Končalo se je z medaljo in velikimi sprejemi ter priznanji v domovini.

Kariero je končal pri 25 letih, ko je imel nove težave s kolenom, v domači dolini pa si je z izbranko ustvaril dom in postal oče petih otrok.

Na razstavi, ki bo odprta do konca ZOI Pjongčang 2018, si je moč ogledati številne fotografije, pokale, obe olimpijski medalji, štartno številko iz Kanade in še marsikateri drug artefakt.

Debelak se je na koncu vpisal v knjigo častnih gostov, kar so v muzeju začeli prakticirati ob lanskem obisku poljskega predsednika. Razstava sovpada z dnevom odprtih vrat ob kulturnem prazniku in začetku olimpijskih iger v Koreji, vse skupaj pa je še en kamenček k ideji, da bi v Celju dobili muzej športa, morda celo na nacionalni ravni.

Dodajmo, da je prvi prebivalec Celjskega, ki je osvojil olimpijsko medaljo, bil Rolando Pušnik, ki jo je leta 1984 osvojil z rokometno reprezentanco Jugoslavije v Los Angelesu.

B.R.