Rok Marguč prejel Bloudkovo nagrado


Bloudkovi nagrajenci: Rok Marguč, Rudi Hiti, Srečko Remih in Peter Vilfan; foto: MZKŠ

kOdbor za podelitev Bloudkovih priznanj je predsinočnjim pod vodstvom Mira Cerarja podelil nagrade za lansko leto. Med prejemniki štirih nagrad za življenjsko delo je za vrhunski športni dosežek tudi Rok Marguč.

Iz obrazložitve

Rok Marguč se je najprej preizkusil v rokometu in košarki. Leto 1991 je bilo prelomno za njegovo prihodnost, saj je takrat prvič stopil na snežno desko. Tako se je začela športna pot enega najuspešnejših slovenskih deskarjev na snegu. Prvi resni treningi pri štirinajstih letih so ga navdušili in v deskanju je našel tisto, kar je pogrešal pri kolektivnih športih – individualnost.

Prve tekme in odmevni rezultati, ki jih je dosegel leta 2002, ko je zmagal na svoji prvi mladinski tekmi v češkem Klinovcu, so potrdili, da je bila odločitev pravilna. Zelo kmalu je začel kljub svoji mladosti nastopati na tekmah evropskega pokala. Danes preživi na snegu več kakor 150 dni v sezoni. Tekmuje v paralelnem veleslalomu in paralelnem slalomu.

Leta 2005 se je Rok Marguč prvič uvrstil v člansko reprezentanco Slovenije. Takrat se je pod vodstvom vrhunskega trenerja Tomaža Bernika, ki ga je spremljal naslednji dve sezoni, povsem približal svetovnemu vrhu. Leta 2005 je tudi prvič nastopil na tekmi za svetovni pokal v avstrijskem Kreischbergu. Rok je na svoji kratki športni poti dosegel že veliko vrhunskih uvrstitev tako med mladinci kot med člani.

Januarja 2013 je na svetovnem prvenstvu v Stonehamu v Kanadi osvojil prvo mesto v deskanju na snegu v paralelnem slalomu.

Odrekanje in športni način življenja mu nista tuja. Trenirati mu nikoli ni težko in ve, da brez napornih treningov in trdega dela uspehi niso mogoči. Dokazal je, da sodi v sam vrh svetovnega deskanja na snegu. Čas je njegov zaveznik, saj deskarji v alpskih disciplinah dosežejo vrhunec nekje med 27. in 30. letom. Zato z veseljem pričakujemo naslednje tekmovalne sezone.