Rokometni klub Celje Pivovarna Laško se še sedemindvajsetič vrača v EHF Ligo prvakov


Po letu dni premora se Rokometni klub Celje Pivovarna Laško vrača med elito najboljših evropskih klubov, kjer bo nastopal še sedemindvajsetič v svoji zgodovini. Evropska rokometna zveza je namreč danes odločila, katerih 16 ekip bo nastopalo v EHF Ligi prvakov v sezoni 2022/2023. Med TOP 16 klubi v Evropi bo nastopal tudi RK Celje Pivovarna Laško.

Celjani so si z naslovom državnih prvakov sicer avtomatsko zagotovili mesto v EHF Evropski ligi, saj Slovenija nima zagotovljenega mesta v Ligi prvakov. Tja se je neposredno uvrstilo devet klubov (GOG, Barça, Paris Saint-Germain Handball, SC Magdeburg, THW Kiel, Pick Szeged, Lomza Vive Kielce, FC Porto, CS Dinamo Bucuresti), moralo bi jih biti deset, a je EHF zaradi finančnih dolgov iz tekmovanja izključila makedonski Vardar.

Tako se je za sedem prostih mest potegovalo trinajst klubov (Aalborg Håndbold, Fraikin BM Granollers, HBC Nantes, Telekom Veszprém HC, Orlen Wisla Plock, Sporting CP, CS Minaur Baia Mare ter prvaki držav, ki nimajo mesta v Ligi prvakov HC PPD Zagreb, Elverum Handball, RK Celje Pivovarna Laško, Kadetten Schaffhausen, Ystads IF HF, HC Motor) in EHF je izmed teh trinajstih potrdil še preostalih sedem udeležencev tekmovanja, ki jih je izbral na podlagi kriterijev kot so pretekli nastopi, prizorišče, število gledalcev, TV, marketing in medijska izhodišča.

Prvi krog tekmovanja se bo začel sredi septembra

Prvi krog tekmovanja je na sporedu 15. ali 16. septembra. Žreb udeležencev obeh skupin pa bo 1. julija na Dunaju. RK Celje Pivovarna Laško bo tako v sezoni 2022/23 še sedemiindvajsetič nastopil med najboljšimi klubi ter tako še naprej ostaja eden izmed klubov z največ nastopi v tem tekmovanju. Sistem tekmovanja tudi v novi sezoni ostaja enak, torej v skupinah A in B je po 8 ekip, kjer vsaka igra z vsako. Iz skupin A in B se zmagovalca in drugouvrščena ekipa skupin uvrstita neposredno v četrtfinale tekmovanja, ekipe od 3. do 6. mesta pa se uvrstijo v osmino finala, kjer se pomerijo med sabo za vstop v četrtfinale, zaključni turnir četverice pa se bo ponovno igral v nemškem Kölnu.

Ob uvrstitvi v ligo prvakov je Gregor Planteu, predsednik kluba, dejal: »Potrdila se je pravilnost odločitve, da se prijavimo za nastop v najvišjem evropskem tekmovanju. Tam nas po današnji odločitvi vidi tudi Evropska rokometna zveza in del elite bomo še sedemiindvajsetič, s čimer smo v tem pogledu ena izmed najbolj trajnih znamk lige prvakov. To je seveda odgovornost in privilegij, ki ga moramo negovati. Zavedamo se, da bo tako tekmovalno, kot tudi organizacijsko veliko izzivov, a vsi smo si bili enotni, da si tega želimo, prepričani smo tudi, da si slovenski rokomet to mesto zasluži. Verjamemo, da z dobrimi nastopi vseh slovenskih ekip znova pridemo tudi do neposrednega mesta v tem tekmovanju. Že sedaj je jasno, da bodo v Zlatorogu gostovali ugledni tekmeci in verjamem, da smo vsi skupaj željni rokometa na najvišjem nivoju ter da bo ekipa lahko računala na številčno podporo navijačev, katerim obljubljamo, da se bomo potrudili, da se bodo v hramu slovenskega rokometa odlično počutili.«

Foto: RK Celje Pivovarna Laško