Slavnostna prireditev ob 125. obletnici organiziranega športa v Celju (foto, video)


DSCN6640 (Kopiraj)V četrtek, 3. decembra, je v Narodnem domu Celje v večernih urah potekala slavnostna prireditev ob 125. organiziranega športa v Celju. Vzporedno s tem je potekala tudi filatelisitčna razstava Toneta Petke, ki je prikazovala razvoj športa v Celju skozi leta.

Bojan Šrot: “Zelo smo ponosni na naše športnike!”

Začetek so oznanili mladi akrobati, ki so oder Narodnega doma Celje odeli v olimpijske barve. Nato je slavnostni govorec Branko Črepinšek, predsednik Športne zveze Celje, ki se je iskreno zahvalil starim legendam celjskega športa. Podobne misli je izrazil tudi Bojan Šrot, župan MOC, ki se je še posebej zahvalil Miru Cerarju st. in izrazil zadovoljstvo ob tem, da se v zgodovini Knežjega mesta še nikoli ni toliko šolskih in predšolskih otrok ukvarjalo s športom, prav tako pa se še nikoli ni toliko občanov ukvarjalo z rekreacijo. Z iskrico v očeh je oznanil tudi, da je zelo ponosen na naše športnike.

DSCN6668 (Kopiraj)

Zgodovina celjskega sokola

DSCN6665 (Kopiraj) DSCN6647 (Kopiraj)Za šport v Celju je bila najpomembnejša ustanovitev celjskega sokola pred 125. leti, Sokolsko gibanje se je začelo v šestdesetih letih 19. stoletja na Češkem kot narodno telovadno gibanje in se je kmalu razširilo tudi v druge slovanske dežele habsburške monarhije. Celjski Sokol je bil ustanovljen leta 1890 — najprej samo kot telovadno društvo, leta 1903 pa je osnovnemu namenu dodal še narodno razsežnost.

Leta 1910 je bil zgrajen Sokolski dom v Gaberjah in ustanovljena Celjska sokolska župa, ki se je leta 1914 razdelila na celjsko in mariborsko. Delovanje Sokola je po prevratu dobilo nov pomen. Leta 1929 je z ustanovitvijo Sokola kraljevine Jugoslavije postal centralistična organizacija, katere naloga je bila “vzgajati telesno zdrave, moralno trdne in nacionalno zavedne državljane kraljevine Jugoslavije”.

Sicer pa lahko rečem, da zgodovina športa v Celju sega že v srednji vek, o čemer pričajo tudi stari zapisi o viteških igrah. In šport ima tudi že od nekdaj to čudežno moč, da nas povezuje. Ravno zato je pomembno, da se športa in njegovega ideološkega duha z veseljem spominjamo, kot smo se v četrtek zvečer v Narodnem domu. Dogajanje smo sicer dokumentirali tudi v fotogaleriji in video posnetku. Vabljeni k ogledu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=907]

najboljse-klape-nagradna-polsi-klik