Slovenci na račun izjemnih obramb Celjana do velike zmage proti Norvežanom


Slovenska rokometna reprezentanca je na svoji tretji tekmi evropskega prvenstva v Nemčiji moči merila z Norveško. Napet obračun, ki je odločal o zmagovalcu skupine D, je pripadel Slovencem, velik delež k slovenski zmagi pa je prispeval Celjan Urban Lesjak.

Zasedbo Slovenije, ki je slavila na vseh treh uvodnih tekmah na prvenstvu stare celine, sestavlja kar pet Celjanov, in sicer Urban Lesjak, Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč, Tilen Kodrin ter Matic Suholežnik.

Slovenci so ugnali Ferske otoke (32:29) in Poljsko (32:25), sinoči pa je sledila še zmaga nad Norvežani (28:27), ki je bila izrednega pomena tudi za nadaljevanje prvenstva. Četa Uroša Zormana, ki je s Celjem kot igralec osvojil naslov evropskih prvakov, bo namreč drugi del tekmovanja nadaljevala z dvema točkama, ki jih je osvojila prav na obračunu s skandinavsko zasedbo.

Na poti do slovenske zmage je ključno vlogo odigral vratar Lesjak iz Celja, ki je bil izbran tudi za najboljšega posameznika tekme. V najbolj pomembnih trenutkih obračuna je član Pelisterja iz Severne Makedonije uprizoril nekaj fantastičnih obramb in bil pri branjenju kar 42,86% uspešen. Zaustavil je 9 izmed 21 strelov norveških rokometašev.

”V vratih smo imeli razpoloženega Lesjaka, ki je branil, ko smo malce padli,” je svojega reprezentančnega kolega po tekmi izpostavil Gašper Marguč.

Svoj delež so vsekakor pridodali tudi preostali Celjani. Blagotinšek je poleg dobre obrambne predstave dosegel še pet zadetkov, Marguč dva in enega Kodrin. Zadetek za zmago je dosegel Aleks Vlah, ki je še v lanski sezoni navduševal v dresu Celja. Naši rokometaši so tako, kljub vprašljivemu sojenju francoskih sodnic in kar devetim dvominutnim izključitvam, uspeli ugnati moštvo Sanderja Sagosena in druščine.

Slovenci se bodo v sredo v drugem delu tekmovanja pomerili s Švedi, nato pa sledijo še dvoboji proti Portugalcem, Nizozemcem in Dancem.

Lestvico zagotavlja Sofascore