Slovenija v Celju pokorila aktualne evropske in svetovne prvake! (foto, video)


evrospki-prvaki-1Danes se je s finalno tekmo med Slovenijo in Francijo končalo evropsko prvenstvo v rokometu za igralce do 20 let v Celju.

V nabito polni in glasni dvorani Zlatorog so Slovenci pristrigli peruti težkokategornim galskim petelinom, sicer do danes aktualnim evropskim prvakom in še vedno aktualnim svetovnim prvakom.

 Slovenija je zmagala z golom razlike (31:30) in osvojila evropsko zlato!

Za to generacijo slovenskih mladincev je bila to največja tekma do sedaj. Nalogo so v polni dvorani Zlatorog opravili brezhibno.

Grega Ocvirk je postal najboljši strelec prvenstva. Dosegel je 57 golov oziroma več kot 8 golov na tekmo!

Grega Ocvirk in Domen Novak sta bila izbrana tudi v najboljšo postavo prvenstva, Ocvirk kot najboljši levi zunanji, Novak pa kot najboljše desno krilo.

O vzdušju v dvorani Zlatorog priča tudi video zadnjih zaključka tekme, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Slovenija je na domačem prvenstvu klonila zgolj proti Nemčiji na prvi tekmi drugega dela tekmovanja, vendar se je ta poraz izkazal zgolj za edini spodrsljaj na prvenstvu.

Tekma je bila vseskozi napeta in izenačena. Slovenska izbrana vrsta je prve minute odigrala v krču in pustila Franciji, da je povedla z 8:4. Sledil je odgovor naših rokometašev, ki so začela igrati kombinatorno. Razigral se je Grega Ocvirk, ki je za sabo potegnil tudi ostale. Poleg tega se je razbranil tudi Mark Ferjan in domača izbrana vrsta je povedla z 10:9. V zaključku 1. polčasa je bila igra izenačena, a so Francozi odšli na odmor z golom prednosti, 16:15.

Tudi v drugem polčasu sta se ekipi vseskozi izmenjavali v vodstvu nakar se je Francozom uspelo odlepiti za dva zadetka, 23:21. Nato je na sceno stopila menjava v slovenskih vratih Gašper Dobaj, ki je do konca tekme ubranil 6 ključnih francoskih strelov. Na mestu krožnega napadalca se je s 5 goli v nadaljevanju razigral še Kristjan Horžen, svoje pa je spet dodal najboljši strelec prvenstva Grega Ocvirk in dobrih 5 minut pred koncem je Slovenija vodila za dva gola, 29:27.

Dve minuti pred koncem, pri vodstvu Slovenije s 30:28, je sodnik dosodil sporno sedemmetrovko, ki jo je izkoristil Noah Gaudin in znižal na 30:29. Slovenci se niso pustili zmesti. V zadnjih trenutkih tekme pa je odgovornost prevzel najboljši strelec Slovenije Ocvirk, ki je z 11. golom znova prinesel dva gola prednosti, na drugi strani pa je odločilno obrambo prispeval še Dobaj. Francozi so uspeli še znižati, Slovenija pa je začela slaviti.

Zadnje sekunde tekme:

Finale:

SLOVENIJA – Francija 31:30 (15:16)
Ocvirk 11, Horžen 6, Kotar 6, Kosi 5, Kavčič 1, Rozman 1, Novak 1; Vileminot 6, Gaudin 5, Prandi 4, Brouzet 3, Nahi 3., Damiani 2, Kempf 2, Bos, Tribillon 1.

Tekma za 3. mesto:
Portugalska – NEMČIJA 26:29 (11:14)

naslovna fotografija: RZS