Slovenija v Celju remizirala z afriškimi prvaki, mladinska reprezentanca odlična na generalki pred EP v Celju in Laškem


V celjski dvorani Zlatorog se je sinoči odvila prva pripravljalna tekma moške rokometne reprezentance za prihajajoče olimpijske igre. Slovenska vrsta se je pomerila z Egiptom, aktualnim afriškim prvakom, srečanje pa se je zaključilo z neodločenih 27:27.

Tekma je bila vseskozi izenačena. Največja razlika je znašala tri gole, ko so gostje vodili s 16:19. Na začetku zadnje minute je Slovenija preko nekdanjega celjskega igralca Aleksa Vlaha povedla prvič v drugem polčasu, Egipčani pa so gol za izenačenje dosegli 20 sekund pred koncem.

Slovenija : Egipt 27:27 (13:12)
Slovenija:
 Blagotinšek, Henigman, B. Janc 1, M. Janc 1, Dolenec 3, Kljun 1, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 1, Gaber 3, Ferlin, Horžen, Bombač 5, Mačkovšek 1, Strmljan 2, Novak 1, Vlah 7, Lesjak, Kastelic.

Utrinek s tekme; vir foto: RZS

Uroš Zorman, selektor Slovenije: “V določenih trenutkih smo dobro tekli, v določenih ne. Dva tedna priprav, ki sta bila namenjena predvsem telesni pripravi, sta se poznala. Fantje so sami dejali, da imajo nekoliko težke noge, kar se je poznalo v napadu. Žoga ni krožila tako kot bi mogla, tudi prave energije ni bilo. Na drugi strani smo pokazali igro v obrambi na lepi ravni, vključno z vratarji. S tem moramo nadaljevati. V oči sicer bode šest lahkih prejetih zadetkov iz nasprotnih napadov v prvem polčasu, tudi v drugih 30 minutah smo prejeli dva ali tri. Če tega ne bi bilo, bi Egipčani tekmo končali pri okoli 20 zadetkih. Postavljena obramba je res dobro delovala, v napadu pa bomo morali prestaviti v višjo prestavo.”

Moško rokometno ekipo, ki bo v Pariz poletela dva dni za žensko vrsto, sestavlja kar nekaj nekdanjih igralcev celjskega kolektiva. Na celotnem spisku so krilni igralci Tilen Kodrin, Staš Slatinek Jovičić, Blaž Janc in Domen Novak, zunanji igralci Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Aleks Vlah, Dean Bombač, Miha Zarabec, Nejc Cehte in Jure Dolenec, krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Kristjan Horžen ter vratarja Klemen Ferlin, Urh Kastelic in Urban Lesjak. Rezerve bodo Henigman, Horžen in Kastelic.

Reprezentanca bo pred olimpijskimi igrami odigrala še dve pripravljalni tekmi, in sicer 13. julija v Györu z Madžarsko in 23. julija v Parizu s Francijo.

Razpored olimpijskega prvega dela – skupina A

  • 1. krog, sobota, 27. julij, ob 9.00 – ŠPANIJA : SLOVENIJA
  • 2. krog, ponedeljek, 29. julij, ob 11.00 – SLOVENIJA : HRVAŠKA
  • 3. krog, sreda, 31. julij, ob 16.00 – SLOVENIJA : ŠVEDSKA
  • 4. krog, petek, 2. avgust, ob 19.00 – JAPONSKA : SLOVENIJA
  • 5. krog, nedelja, 4. avgust, ob 14.00 – NEMČIJA : SLOVENIJA
V Parizu tudi ženska vrsta

Ženska rokometna ekipa bo v olimpijsko vas prispela kot prva izmed slovenskih športnih odprav. To se bo zgodilo v soboto, 20. julija, pet dni pred prvim preizkusom, ki bo na sporedu že dan pred uradno otvoritvijo športnega veledogodka.

Utrinek s priprav na Rogli; vir foto: RZS

Med potnice v Pariz je selektor Dragan Adžić uvrstil krilne igralke Emo Abino, Tamaro Mavsar, Majo Svetik in Aljo Varagić, zunanje igralke Ano Abino, Emo Hrvatin, Elizabeth Omoregie, Tjašo Stanko, Nena Černigoj, Nino Spreitzer, Ano Gros in Barbaro Lazović, krožni napadalki Valentino Tino Klemenčič in Natašo Ljepoja ter vratarke Dijano Đajić, Amro Pandžić in Majo Vojnović. V vlogi rezerv bodo tekmovanje začele Hrvatin, Černigoj in Đajić.

Na treningih še vedno pomaga tudi članica celjskega ženskega rokometnega kolektiva Ema Marija Marković, ki je selektor sicer ni uvrstil na olimpijski seznam.

Jutri začetek evropskega prvenstva 20 do let

Mladinska reprezentanca Slovenije je v soboto odigrala zadnjo pripravljalno tekmo pred pričetkom domačega evropskega prvenstva, ki ga bodo med 10. in 21. julijem gostile dvorane Zlatorog in Golovec v Celju ter Tri lilije v Laškem. Na generalki so zanesljivo s premagali vrstnike iz Hrvaške.

Slovenija : Hrvaška 36:23 (18:14)

Slovenija: Šalamon 12 obr., Marušič, Mesarec 6 obr.; Zbačnik Begič, Belej 4, Jelen 3, Kačičnik 1, Korošec 2, Malović 1, Marguč 5, Omahen 1, Pratneker 1, Smolič 1, Starman 1, Tatar 5, Zajc 7, Korže Lesjak 1, Ključanin 3. Selektor: Klemen Luzar

Selektor Klemen Luzar je zadnjo tekmo pospremil z naslednjimi besedami: “Generalka pred evropskim prvenstvom nam je dobro uspela. Ne glede na visoko zmago nam tudi na tej tekmi primarni cilj ni bil rezultat, pač pa da ostanemo znotraj svojih okvirjev ter da vsak izmed igralcev svojo vlogo vzame resno in odgovorno. Zavedali smo se, da lahko, v kolikor igramo tako, premagamo vsakogar. Ta zmaga je pred prvenstvom dobra za samozavest, a vseeno moramo ostati trdo na tleh. Zares se bo začelo v sredo in takrat bo potrebno pokazati dobro partijo. Še vedno je naš edini cilj, da prvo tekmo na prvenstvu odigramo po najboljših močeh. V kolikor bomo prikazali takšno igro kot proti Hrvatom, potem smo lahko uspešni.”

Utrinek z medijske konference pred začetkom EP; vir foto: RZS

Mladinska reprezentanca Slovenije je močno celjsko obarvana, saj je med osemnajsterico izbrancev kar osem celjskih igralcev, selektor je Klemen Luzar, trener vratarjev pa Aleš Anžič. Na igrišču barve Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško zastopajo Žiga Belej (desno krilo), Maj Jelen (krožni napadalec), Luka Kačičnik (levo krilo), Lucijan Korošec (krožni napadalec), Žan Korže Lesjak (krožni napadalec), Tio Malović (levi zunanji), Mai Marguč (desni zunanji) in Ian Mesarec (vratar).

EVROPSKO PRVENSTVO DO 20 LET – PRVI DEL, SKUPINA E

Sreda, 10. julij, ob 19.00 (Golovec) – SLOVENIJA : ITALIJA
Četrtek, 11. julij, ob 19.00 (Golovec) – SLOVENIJA : IZRAEL
Sobota, 13. julij, ob 19.00 (Golovec) – SLOVENIJA : DANSKA