Slovenija v finalu evropskega prvenstva! V nedeljo za zlato s Francozi


Slovenija in Francija sta finalistki evropskega prvenstva. Slednja je bila v prvem polfinalu z 28:26 boljša od Nemčije, Slovenija pa s 27:25 od Portugalske.

V soboto je v dvorani Zlatorog prosti dan, v nedeljo, zadnji dan prvenstva, pa se dogajanje začelo že ob 10.00 s tekmo za 7. mesto med Islandijo in Srbijo, sledi srečanje za 5. mesto med Hrvaško in Španijo.

Ob 15.00 bo na sporedu tekma za 3. mesto med Nemčijo in Portugalsko, ob 17.30 pa bo na sporedu veliki finale med Slovenijo in Francijo.

Drugo polfinale je bilo rezervirano za Slovenijo in Portugalsko. Reprezentanci se do zdaj na evropskih prvenstvih še nista srečali, sta imeli pa obe do te tekme na prvenstvu po pet zmag in en poraz. Poleg tega trenutno najboljša strelca prihajata iz njunih vrst, Diogo Silva (44 zadetkov) in Grega Ocvirk (40 zadetkov).

Slovenija je srečanje odprla bolje kot prejšnji dve tekmi, vendar pa jim je kar nekaj težav povzročala trda portugalska obramba, ki jih je prisilila v napake, ki so jih Portugalci znali izkoristiti in po uspešnem protinapadu Luisa Fradeja povedli s 6:3. Slovenski fantje so po minuti odmora Sašo Prapotnika v obrambi zaigrali bolje in po dveh golih Mihe Kavčič prednost izničili (9:9). Piko na i k boljši slovenski obrambi in vodstvu za 2 (11:9) je dodal razpoloženi Mark Ferjan, ki je na sredini prvega polčasa zamenjal Gašperja Dobaja. V nadaljevanju je slovenska reprezentanca po štirih zaporednih izgubljenih žogah svojo prednost zapravila in po zadetku najboljšega strelca prvenstva so Portugalci povedli za 2 (14:12). Končni rezultat prvega polčasa je z dvema odličnima obrambama postavil Ferjan (15:14).

Slovenski vratar je drugi polčas začel v slogu, kot je prvega končal, s pomembnimi obrambami, ki so Sloveniji pomagale najprej do izenačenja nato pa z goloma Domna Novaka do prednosti z 19:17. Portugalski selektor je moral v 9. minuti vzeti odmor, saj je Slovenija prvič pobegnila za 3 gole (20:17). Slovenija si je v nadaljevanju priigrala 4 gole prednosti, vendar pa so nepopustljivi Portugalci po golu Dioga Silve spet prišli na gol zaostanka (21:22). Slovenska reprezentanca je na krilih izjemnih navijačev in še enkrat odličnega vratarja vzdržala vse pritiske nasprotnikov in se na koncu veselila uvrstitve v finale (27:25).

Pri Sloveniji sta bila strelsko najbolj učinkovita Domen Novak in Grega Ocvirk s 6 zadetki, velik delež k zmagi pa je prispeval tudi vratar Mark Ferjan, ki je bil izbran tudi za najboljšega igralca tekme. Pri Portugalcih je največ golov, 6, dosegel Diogo Silva.

PORTUGALSKA : SLOVENIJA 25:27 15:14)

Portugalska: Valerio, Fernandez, Ribeiro 1, Reis, Monteiro, Gomes 3, Santana, Popovici, Vieira 5, Pinto, Gaspar, Silva F., Silva D. 6, Mendonca, Gasper 1, Frede 6.

Slovenija: Ferjan, Žabić 1, Kunst, Horžen, Horvat, Kavčič 3, Rozman 1, Ocvirk 6, Kotar 3, Pipp, Ozmec, Makuc 3, Mazej 1, Kosi 2, Novak 7, Dobaj.

vir: RZS